Šib: Zabrinutost zbog neusaglašenosti spoljne politike

Usaglašenost sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU je za mnoge zemlje kandidate komplikovana i kompleksna stvar, a u slučaju Srbije to znači neophodnost da usvoji sankcije prema Rusiji, rekao je ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib.

"Što se tiče pristupnih pregovora, Srbija je opisana kao umereno pripremljena zemlja za Poglavlje 31 i kod većine zemalja članica izaziva zabrinutost što ne dolazi do povećanja stope usaglašenosti", rekao je Šib na skupu "Srbija i pregovori u Poglavlju 31: Zajednička spoljna, bezbednosna i odbrambena politika" u Beogradu.

Prema rečima Šiba, EU ne daje loše ocene zbog saradnje Srbije sa trećim zemljama, kao što su Rusija i Kina.

"Srbija je slobodna da nastavi bezbednosnu saradnju sa Rusijom, ali mora da garantuje da to nije u sukobu sa obavezama koje je kao kandidat preuzela, kao što su zaštita poverljivih informacija i skladištenje podataka", rekao je ambasador Nemačke.

Šib je upozorio da će, ako ne dođe do znatnog povećanja stope usaglašenosti, biti teško nastaviti sa napretkom usaglašenosti u Poglavlju 31.

Miščević: Usaglasili skoro 55 odsto spoljne politike sa EU

Šefica pregovaračkog tima za pristupanje Srbije EU Tanja Miščević kaže da je Srbija usaglasila skoro 55 odsto svoje spoljne i bezbednosne politike sa EU.

Ističe da naša zemlja razume obavezu da spoljnu politiku u potpunosti uskladi do članstva u EU.

"Naša obaveza je i po SSP i onome sto su pravo ili principi EU da do momenta članstva postignemo potpunu usaglasnost što, verujte mi, jasno razumemo", rekla je Miščevićeva na skupu "Srbija i pregovori u Poglavlju 31 - zajednička spoljna, bezbednosna i odbrambena politika".

Navela i da pregovori koji su procesom skrininga započeli u septembru 2013. još nisu završeni, a kako kaže, to je i glavna razlika između Srbije i svih ostalih zemalja koje su pregovarale.

"Neke su ceo proces pregovora završile za pet godina, a mi nismo ni fazu skrininga do kraja", napomenula je Miščevićeva.

Srbija, kako kaže, očekuje usvajanje izveštaja da bi zvanično krenula u izradu pregovaračke pozicije.

"Izveštaj ne čekamo ne radeći ništa već radeći jako puno na elementima sadržaja Poglavlja 31, a to nije samo usaglašavanje sa spoljnopolitičkim stavovima i akcijama EU ", rekla je Tanja Miščević na skupu koji je organizovao Centar za međunarodne i bezbednosne poslove.

broj komentara 4 pošalji komentar
(četvrtak, 06. dec 2018, 16:03)
anonymous [neregistrovani]

Па ово је сјајна вест :)

Могу мирно да спавам јер знам да нема опасности да којим случајем уђемо у ЕУ :)

(četvrtak, 06. dec 2018, 14:33)
moma [neregistrovani]

neophodnost

Izjava o neophodnosti da Srbija prihvati sankcije Rusiji, je znak da nikada necemo uci u EU.Jedino ako se poklonimo gospodaru te Eu,mozemo se nadati,ali samo nadati,prikljucenju EU.Posebno zato,sto je ogromno ulaganje,po njihovoj tvrdnji u Srbiju,znak da smo se prodali ako to prihvatimo.Po meni bi to ulaganje trebalo da znaci odstetu za ucinjenu stravicnu nepravdu,necu da kazem drugacije,a ne prosto prosireno receno, klasicnu ucenu.

(četvrtak, 06. dec 2018, 14:14)
bella75 [neregistrovani]

šib

Bolje bi bilo da se malo zabrinete zbog "varvara" iz Pristine!

(četvrtak, 06. dec 2018, 14:04)
anonymous [neregistrovani]

Usaglasenost!?

Jednom je postojalo "na partijskoj liniji" ili jednoumlje.U sustini I EU nije daleko od jednoumlja ali je razlika ko propoveda ili diktira to jednoumlje!Sve je ocitije da mnogi u EU ne prihvataju zdravo za gotovo sve sto dolazi iz Nemacke, Francuske, Britanije, pogotovu manje rzvijene rzave poput Madjarske, Slovacke….odbijaju da se slazu po svakom pitanju u zajednickoj uniji.Medjutim u pomenutim zemljama koje su I clanice NATO pakta bez oklevanja prihvataju sve ili gotove sve sto kaze I trazi Amerika pod velom kolektivne odrane.Uvek je dezurni krivac Putin I Rusija.Uvek se pokazuje prstom na tu stranu kao izvor nesigurnosti a nikad clanice NATOa.itd po svoj prilici NATO predstavlja jednoumlje.