Pacoli: Ne verujem u političko rešenje

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli kaže da je Priština spremna da povuče stopostotno povećane carine za robu iz Srbije i BiH samo ako se sprovedu svi potpisani sporazumi i ako između Beograda i Prištine postoji "stoprocentni reciprocitet".

Pacoli u intervjuu za Dojče vele kaže da lično ne vidi šanse za rešenje kosovskog pitanja, ali da veruje u ekonomsko rešenje, što je interes "obeju strana".

"Šta bi to bilo? To govorim još od 2007, da sever Kosova treba da bude velika privredna zona gde će deo teritorije pripadati Srbiji, a deo Kosovu, a da tom privrednom zonom upravlja neko treći. Tu vidim rešenje. Ali, možda je za takve ideje još prerano", precizirao je Pacoli.

Rekao je da povećanje tarifa od 100 odsto za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine "mora ostati na snazi", uprkos osudama od SAD, Nemačke i drugih zapadnih zemalja.

"Moramo da im pokažemo da i Kosovo ima svoj ponos. Deset godina smo država. Ne možemo da dozvolimo da se dalje gazi ono što smo do sada postigli. Pametno bi bilo od Srba da razumeju da je nezavisnost Kosova realnost od 17. februara 2008. godine. To se ne može poništiti", poručio je Pacoli.

Ocenjuje da se već vidi "koliko su ove carinske takse bolne za Srbiju".

"Zato verujem da će i oni shvatiti da nam ne ostaje ništa drugo nego da sednemo za sto kao ravnopravni sagovornici, kao dve nezavisne države, i pričamo o budućnosti", zaključio je Pacoli.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво