Figaro: Beograd strahuje da će Priština upotrebiti vojsku protiv Srba

Francuski list "Figaro" preneo je izjavu premijerke Ane Brnabić da bi eventualno formiranje kosovske vojske moglo da izazove vojnu intervenciju Srbije, i naveo da Beograd strahuje da takva vojska ne bude iskorišćena za proterivanje srpske manjine sa Kosova.

U tekstu pod naslovom "Srbija preti intervencijom ako se Kosovo opskrbi vojskom", pariski dnevnik napominje da kosovski parlament treba da se 14. decembra izjasni o transformaciji odbrambenih snaga, sačinjenih od 4.000 ljudi, u redovnu vojsku.

"Taj proces bi mogao da traje godinama, ali Beograd strahuje da ta vojska ne bude upotrebljena za proterivanje srpske manjine koja i dalje živi na Kosovu", piše Figaro.

U tom kontekstu, list prenosi izjavu premijerke Brnabić da se nada da Srbija nikada neće morati da upotrebi vojsku, ali da je to trenutno jedna od opcija koje se mogu razmatrati, jer Beograd "ne želi da prisustvuje tom etničkom čišćenju".

Pozivajući se na neimenovane eksperte, francuski list navodi da je takva intervencija malo verovatna s obzirom na planove Srbije o pristupanju Evropskoj uniji i ocenjuje da "premijerka verovatno pokušava da pridobije naklonost nacionalista".

List podseća i da su se bilateralne tenzije dodatno pogoršale kada je Priština 21. novembra odlučila da uvede takse od 100 odsto na uvoz robe iz centralne Srbije i BiH, što je, kako ocenjuje, bila reakcija na pritiske Beograda protiv prijema Kosova u Interpol.

Pariski dnevnik ukazuje i na poruku generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da bi formiranje kosovske vojske bilo protivno savetima mnogih članica NATO-a te da bi to moglo da ima ozbiljne posledice po buduće evroatlantske integracije Kosova.

broj komentara 7 pošalji komentar
(četvrtak, 06. dec 2018, 13:14)
anonymous [neregistrovani]

Kakva vojska

NATO dole ima bazu,ko su oni i zbog cega im treba vojska, imaju bazu punu oruzija, vojske a i droge, ne treba im nista.

(četvrtak, 06. dec 2018, 11:55)
anonymous [neregistrovani]

Kiparski Turci

Turci su sa vojskom ušli na Kipar da bi odbranili tursku manjinu, a zašto mi ne smemo u svoju vlastitu državu da odbranimo svoj narod?Gde je tu logika i međunarodno pravo?

(četvrtak, 06. dec 2018, 09:42)
anonymous [neregistrovani]

Kosovo

Oni hoce Vojsku, nece za rat hoce je za mir

(četvrtak, 06. dec 2018, 09:01)
Nenad [neregistrovani]

Neverovatno

I posle 30 god u zapadnim medijima nista se nije promenulo. Spinovanje, izvrtanje, lazi, izvlacenje iz konteksta a sve u sluzbi nalogodavaca s sumnjivim hrpama novca kojem se ne moze utvditi poreklo.

(četvrtak, 06. dec 2018, 08:16)
anonymous [neregistrovani]

Da nije vas..

Niko ne bi strahovao! Vojska Srbije bi cas posla uredila stanje na Kosmetu.
Ni vasa nece do zore!

(četvrtak, 06. dec 2018, 08:16)
Душан [neregistrovani]

Две ствари:

1. Војска и служи да брани Устав.
2. Фигаро би могао да се извине српском народу за написане лажи у последње три деценије.

(četvrtak, 06. dec 2018, 08:11)
radivoje [neregistrovani]

Tako je

Srpska vojska treba da bude spremna u svakom momentu da intervenise u slucaju nasilja na Kosovu.