Prištinske takse – nova opravdanja i sabiranje gubitaka

Nezvanični sastanak zbog takse od 100 odsto imali su zvanični Beograd i Unmik, koji predstavlja Kosovo u Cefta sporazumu. Na Srbiji je da predloži mesto i dan konsultacija zajedničkog komiteta. Za ekonomsku blokadu albanski premijer Edi Rama krivi Srbiju, iako priznaje da taksa od 100 odsto nije normalna. Premijerka Srbije kaže da je to jedino u čemu se slaže sa albanskim kolegom.

Za mesec dana ekonomske blokade nije se promenio samo iznos prištinske takse – menjala su se i opravdanja za njeno uvođenje. Poslednje u Zagrebu daje albanski premijer.

"Srbija je ta koja je prekršila ugovor Cefte. Kosovo se zbog toga žalilo, ali nije bilo reakcija druge strane", istakao je Edi Rama, premijer Albanije.

Na Raminu izjavu reagovala je premijerka Ana Brnabić.

"Ako se Priština žalila, pokažite nam tu žalbu. Ovo je crno ili belo, ne postoji siva zona. Ukoliko nema ovakvog dokaza da se Priština žalila na kršenje Cefta sporazuma od strane Srbije, onda je Edi Rama svesno i namerno pokušao da obmane javnost u regionu, ali pre svega partnere u EU", naglasila je Brnabićeva.

Za razliku od Prištine, Beograd ima dokaz – pokazuje zahtev koji je Srbija pre nedelju dana uputila sekretarijatu Cefte. I to, kaže premijerka, nije jedina razlika.

"Ovo što Priština radi, to je politika 19. veka, ne 21. veka. Srbija će nastaviti da se zalaže za mir, stabilnost i razum", dodaje Brnabićeva.

U međuvremenu, Priština dodatno pojašnjava poteze. I to na polju energetike.

"Kosovo nema dovoljno energije, jer Srbija ne poštuje sporazume. Cefta je probleme sa strujom tretirala kao političke probleme, a to su zapravo tarifni problemi. Postoje mehanizmi koji bi to mogli da reše", smatra Berat Rukići, predsednik Privredne komore Kosova.

O problemu kojim je pogođena i Bosna i Hercegovina, ministar trgovine te države razgovarao je sa srpskim kolegom. Obojicu brine blaga reakcija međunarodne zajednice i zato će zajedno pisati članicama Unije. Zabrinuta je još jedna članica Cefte.

"Oni sad kažu prepolovila im se razmena. Imaju dobru saradnju sa svima, osim sa zemljama koje su oko njih. To je eklatantan primer balkanskog primitivizma koji me plaši i mislim da će nas dovesti u poziciju da nam kažu – ljudi šta radite vi tamo trideset godina", navodi Branko Azeski, predsednik Privredne komore Makedonije.

Trideset dana od uvođenja prve takse Srbija je napravila prvu računicu – zbog nje gubimo 42 miliona evra. Prošle godine u tom smeru na Kosmet smo plasirali robu vrednu 440 miliona evra, a iz južne pokrajine kupili svega 20 miliona evra.

broj komentara 14 pošalji komentar
(četvrtak, 06. dec 2018, 09:35)
mikica [neregistrovani]

EU pregovarač ili

Velika sramota za EU ! Treba momentalno da izgube pravo na posredovanje kao pregovarača.
Da bi bio pregovarač moraš biti neutralan ,ni na jednoj strani i moraš da zastupaš načela koja predstavlja institucija iza koje stojiš! Ili možda postoje dvostruki aršini ?!

(četvrtak, 06. dec 2018, 08:27)
Marija [neregistrovani]

Za nepoverovati

Jos ce nas ubedjivati da je sve uredu i takse su ok

(četvrtak, 06. dec 2018, 08:17)
anonymous [neregistrovani]

Izbor

Priština mora što pre da prestane sa kršenjem CEFTA sporazuma i odrednica potpisanih u Briselu.

(četvrtak, 06. dec 2018, 08:11)
Aco [neregistrovani]

komentar

Taksa Pristine je besmislena u svakom smislu.

(četvrtak, 06. dec 2018, 08:07)
Pera [neregistrovani]

KiM

Mozda je ovo prilika da EU nadomesti novcano Srbiji sve gubitke zbog taksi.

(četvrtak, 06. dec 2018, 00:09)
Djekna [neregistrovani]

Vrlo važno

Nađite druge kupce, a Srbima na KiM šaljete humanitarnu pomoć. Postoje načini. Kad možemo Rusima prodavati ukrajinske proizcode, možemo valjda i Srbima dole doturiti pomoć na neki sličan način

(sreda, 05. dec 2018, 23:59)
Pele [neregistrovani]

KiM

Priština je CEFTA ugovor potpuno pogazila. Srbija je na pravom putu razvoja i napretka.

(sreda, 05. dec 2018, 22:47)
Sofija [neregistrovani]

Kosovo

Bez brige, mi ćemo se oporaviti, samo da pomognemo našim ljudima na KiM

(sreda, 05. dec 2018, 22:47)
anonymous [neregistrovani]

...

U gubitku su velikom. Rade na svoju stetu, neznalice.

(sreda, 05. dec 2018, 22:01)
Gospodja Ministarka [neregistrovani]

Evropa

Albanci su nametajuci Srbima na Kosovu desetostruko vece takase skocili sami sebi u usta, ali sad nema naza, to je narod tvrdoglav, tera do kraja, cak i po svoju stetu!