Buison: Ako se reši problem Kosova, to neće biti zasluga EU

Kosovsko pitanje neće biti skoro rešeno, jer to zavisi u kom pravcu će se kretati EU, kakav će biti rezultat izbora za Evropski parlament u maju, tako Žan Kristof Buison, zamenik direktora magazina "Figaro", ocenjuje budućnost srpsko-albanskih odnosa.

"Ukoliko pobede političke snage koje su protiv EU takve kakva jeste, onda će pitanje Kosova i Balkana biti drugorazredno i oni se neće njime baviti", kaže u razgovoru za Tanjug Buison.

"Ovaj problem, ukoliko bude rešen jednog dana, to neće biti rezultat diplomatije Evropske unije. Mogao bi biti rešen u okviru neke međunarodne konferencije, ali je pitanje ko bi učestvovao na toj međunarodnoj konferenciji zato što ni Rusija ni Kina nisu za nezavisnost Kosova", kaže Buison.

Istovremeno ni zemlje unutar EU, poput Španije, Kipra ili Slovačke, skreće pažnju Buison, nisu za takvo rešenje, zato što bi kosovska nezavisnost mogla da osnaži secesionističke tabore unutar njihovih zemalja.

"Dakle pitanje je ko bi uopšte bio na toj konferenciji i da li se zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova na neki način predomišljaju zbog toga što su priznale Kosovo", rekao je Buison. 

Navodi da je francuski predsednik Emanuel Makron izneo u javnost ideju o razmeni teritorija, jer je hteo da vidi kako će na nju reagovati javno mnjenje.

"Ta ideja je došla do njega preko ljudi u Ministarstvu spoljnih poslova Francuske koji su i dalje bliski Bernaru Kušneru. Mislim da su vremenom shvatili da ne postoji široka podrška ovoj ideji ni u Srbiji, ni u jednom delu francuske diplomatije i da je zapravo ta ideja sada dovedena u pitanje", ističe Buison.

Ta ideja je, kako ističe, i svojevrstan test za francusku državu i za njen suverenitet unutar Evropske unije i koliko manevarski prostor ima da svoju viziju za rešavanje ovog problema izbaci u prvi plan u odnosu na nemačku poziciju.

"Ono što bismo mogli nazvati nekom zvaničnom pozicijom Pariza je da se Francuska zadovoljava situacijom status kvo, poput one u Bosni i Hercegovini", kaže francuski novinar.

Međutim, ističe da je pitanje da li Francuska uopšte ima manevarski prostor unutar EU, koja je u procesu urušavanja, bar onakve unije kakvu smo poznavali, da održi takvu poziciju.

Situacija se promenila 

Buison smatra da mnoge sile koje su ranije podržavale politiku Kosova optužujući Srbiju za imperijalistički nacionalizam sada gledaju drugačije na ovaj problem.

"Situacija se u međuvremenu promenila i danas vidimo da je Srbija zemlja koja nema nacionalističku politiku, koja je okrenuta Evropskoj uniji, koja nije izvor problema, dok je, s druge strane, Priština ta koja nije iskorenila niti korupciju, niti mafiju, niti korumpirani način funkcionisanja", dodaje Buison.

Odgovarajući na pitanje o stavu Pariza na potez Prištine koja je uvela takse za srpske proizvode, Buison kaže da ne zna zašto francuski predsednik Emanuel Makron nije reagovao.

"On je bio prvi koji je kritikovao ono što je Tramp uradio kada je uveo takse na neke evropske proizvode. Predsednik Makron je odmah rekao da je to skandal zato što je on za slobodno tržište, za slobodnu razmenu i zato je toliko čudno što nije na isti način reagovao kada je u pitanju ono što je uradila Priština", odgovara Buison.

Komentarišući odnose Francuske i Srbije, Buison kaže da oni jačaju u odnosu na razmimoilaženja koja su postojala devedesetih, kada je, kaže, došlo do udaljavanja na diplomatskom i geopolitičkom planu.

"Ali to je samo jedna epizoda. Odnosi između Srbije i Francuske su mnogo dublji i trebalo bi obnoviti geopolitičke i kulturne veze koje inače postoje na jednom mnogo dubljem nivou. Srbija ima interes da ima dobre odnose sa Francuskom jer je Pariz potreban Srbiji zbog sopstvene diplomatske pozicije kako u regionu, tako i da bi se odbranila od spoljnih uticaja, bilo nemačkih, anglosaksonskih ili ruskih", zaključuje Buison.

broj komentara 9 pošalji komentar
(sreda, 05. dec 2018, 23:21)
anonymous [neregistrovani]

Sta reci

Pitanje Kosova uopste ne moze da resi Evropa. To mogu samo Rusija i Amerika. Ovo sada je gubljenje vremena.

(sreda, 05. dec 2018, 22:56)
anonymous [neregistrovani]

.

Sa Francuskom treba imati diplomatske odnose kao recimo sa Poljskom i nista vise od toga. Oni protiv nas rade u kontinuitetu kao privezak anglosaksonaca. Francuska ne moze da sacuva i uredi sebe samu a kamoli da nas cuva i na nas da misli. Velike poslove tipa metro , elektrane, rudnici..uslov za dobijanje takvih poslova u Srbiji mora biti i odnos prema srpskim politickim interesima pa i pitanju KiM. Dakle sa francuzima nikakav metro.

(sreda, 05. dec 2018, 22:49)
anonymous [neregistrovani]

Gospodine,

bas protivnici Eu cese i tekako baviti kosovskim i slicnim problemima. Kao prvo povucice priznanje i vratice se sve na rezoluciju 1244 i trazice da se postuju medjunarodna prava, na koja vi zmurite. Nece biti slusanje velikog brata SAD i ici ce se u smeru nezavisnosti od same SAD, pocece Eu da misli svojom glavom...a vi sada vec pravite kampanju i pricate o nekim izmisljenim posledicama ako ne ostanete VI koji ste za EU.

(sreda, 05. dec 2018, 21:09)
Milan [neregistrovani]

Vredelo je pročitati

Vredelo je pročitati i zamisliti se. U svakom slučaju je vidljivo
da poštovani gospodin dobro pozna situaciju u tom regionu.

Na žalost, Francuska se kuha u sopstvenom sosu i njeno
mišljenje i uticaj na bilo šta u svetu nema više one težine,
koju je ikmala za vreme Miterana, a posle Širaka. Mekron
je vrlo izgubljen i jednistavnio se ne snalazi više.

(sreda, 05. dec 2018, 19:30)
anonymous [neregistrovani]

Prazna prica

EU ne odlucuje ni u svom dvoristu a kamoli na Kosovu i Metohiji

(sreda, 05. dec 2018, 19:05)
anonymous [neregistrovani]

Najjednostavnije rešenje

Je da zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova povuku to priznanje, jer ovako se vodi u sve veću nestabilnost balkana. Treba priznati da je projekat Kosova propao, i da je mnogo bolje graditi budućnost sa proverenim partnerima, nego sa destabilizujućim.

(sreda, 05. dec 2018, 18:38)
Саша [neregistrovani]

Француска

Анализа је на нивоу златне рибице. Ти сада "што су заинтересовани" су прво учинили проблем већим кршећи споразуме УН и Куманова а пре свега нападом на Југославију без објаве рата и одобрења УН! Сада када се све то толико закомпликовало анализа је да вам требају ти исти људи да "подрже" решење. Косово ће се решити када Србија употреби све своје могућности за притисак и када ови други схвате да нема зезања. Светска политика се мења али не у њихову корист.

(sreda, 05. dec 2018, 18:35)
anonymous [neregistrovani]

Komentar

Nikako nece biti zasluga EU.

(sreda, 05. dec 2018, 18:26)
Горан [neregistrovani]

Са Француском не треба обнављати НИШТА

Са Француском не треба обнављати НИШТА господине Буисон. Париз нам је бомбардовао Србију, признао независност Косова и Метохије, спречава истрагу о трговању органима (Кушнер), Француска гласа за косово у Интерполу и УНЕСКО-у ... Француске инвестиције треба смањити на нулу и прећи на Кинеске и Руске инвестиције. А шта то ми да обнављамо са вама господине Буисон?