"Politika proširenja nije prioritet EU, ali Srbija napreduje"

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da je odluka zemalja članica EU da Srbija 10. decembra otvori dva nova poglavlja u pregovorima o članstvu posledica činjenice da politika proširenja sada nije u prvom planu EU, ali da je važno da Srbija napreduje i nastavlja da sprovodi reforme.

Jadranka Joksimović je novinarima u Skupštini grada rekla da je Srbija imala značajniji napredak u oblasti vladavine prava nego ranijih godina, a otvoriće manje poglavlja, te da nema elemanata da bude negativno ocenjena ni kada je reč o napretku u poglavlju 35, koje se takođe vrednuje prilikom odlučivanja o broju poglavlja koja će biti otvorena. 

Ministarka je istakla da nije ni preterano zadovoljna, ali ni nezadovoljna brojem poglavlja koja će biti otvorena u ponedeljak.

"Dinamika postoji, otvaramo poglavlja, pokazujemo da se sprovode reforme. To je proces, nekad je uspešniji, nekad manje uspešan, ali je bitno da Srbija ide napred", rekla je Joksimovićeva. 

Navela je da je Srbija u Brisel poslala sedam pregovaračkih poglavlja koja su bila tehnički spremna za otvaranje, odnosno koja su prošla sve neophodne procedure i u Srbiji i u EU, napominjući da su sva poglavlja u pregovorima reformska. 

Ministarka je istakla da je, prema njenim saznanjima, 19 zemalja dalo saglasnost za otvaranje najmanje tri poglavlja, da su neke zemlje tražile otvaranje četiri ili pet poglavlja, dok neke nisu bile ni za jedno, ali postignut je dogovor budući da se odluke o tome donose konsenzusom.

Ukazala je da EU nije u najboljoj formi da nosi politiku proširenja kao temu u predizbornoj atmosferi kada se zemlje spremaju za izbore za Evropski parlament, te podsetila da i Velika Britanija iduće godine izlazi iz EU. 

"Ovaj broj poglavlja je, pre svega, posledica toga da politika proširenja nije sada u prvom planu i nešto što pomaže zemljama EU da se pripremaju za buduće izbore", rekla je Joksimovićeva. 

Objasnila je da se poglavlja 23 i 24, koja se tiču vladavine prava, kao i poglavlje 35, koje prati implementaciju Briselskog sporazuma i dijalog Beograda i Prištine, uzimaju u obzir kada se donose odluke o tome koliko će novih poglavlja Srbija otvoriti. 

"Ministar sam četiri godine, dobro znam šta smo radili pre tri godine i koliko smo poglavlja otvorili. Mogu da kažem da smo sada imali značajaniji napredak u oblasti vladavine prava, a nismo otvorili toliko poglavlja", kaže Joksimovićeva. 

Kad je reč o poglavlju 35, ministarka je rekla da je tu moglo da se konstatuje potpuno odsustvo političke volje i konstruktivnih poteza od strane Prištine, koja ne samo da nije poštovala Briselski sporazum, već je unazadila ionako već lošu atmosferu i poverenje. 

"Potezi Prištine izvrgli su ruglu koncept evropskih vrednosti koje treba da negujemo u regionu", zaključila je Joksimovićeva. 

broj komentara 10 pošalji komentar
(sreda, 05. dec 2018, 23:22)
Pele [neregistrovani]

KiM

Србија у Брисел послала седам преговарачких поглавља која су била технички спремна за отварање, односно која су прошла све неопходне процедуре и у Србији и у ЕУ. Србија и ЕУ заиста теже економским мерама и развојем наше државе.

(sreda, 05. dec 2018, 21:52)
Gospodja Ministarka [neregistrovani]

Evropa

Politika prosirenja vam nije prioritet, to znamo, ali Srbija munjevito napreduje. Vi, naravno, ne biste bili EU kad ispred te iste Srbije ne biste postavili jos milion prepreka.

(sreda, 05. dec 2018, 20:21)
Raško [neregistrovani]

Malo realnosti

Znamo mi i vaše i naše prioritete, trudimo se da ispunimo sve što tražite ali nas razuverite da su zakoni isti za sve i da nema dvostrukih aršina.

(sreda, 05. dec 2018, 19:49)
SAMO TAKO [neregistrovani]

POLAKO

mi nastavljamo za nase dobro da razvijamo svoje drustvo i svoju ekonomiju, dok stignemo do EU ona ce se raspasti i nece imati povod da nas krivi i kinji sto nam "pomaze novcano", sto je u stvari naknadna za bombardovanjem srusenu Srbiju, izgubljene zivote i da ne pominjem..

(sreda, 05. dec 2018, 18:52)
Marija [neregistrovani]

EU

Srbija treba da nastavi dobrim puten reformi, napretka, poboljsanja I saradne na svim poljima...I zasigurno da ostane na putu EU integracija

(sreda, 05. dec 2018, 18:13)
anonymous [neregistrovani]

Komentar

Ko zna dali ce EU da postoji dok Srbija udje u nju?

(sreda, 05. dec 2018, 18:02)
daca [neregistrovani]

xxx

Srbiji je mesto u EU i zasluzila je to.

(sreda, 05. dec 2018, 17:44)
anonymous [neregistrovani]

....

Evropa zna da ce biti potpuna kada Srbija bude deo nje.

(sreda, 05. dec 2018, 17:44)
sanja [neregistrovani]

nejasno

Nejasna mi je politika EU

(sreda, 05. dec 2018, 17:38)
Marija [neregistrovani]

Napred

Srbija napreduje u svim poljima samo napred