Stoltenberg: Kosovska vojska suprotna preporukama

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ocenio je da namera Kosova da transformiše svoje bezbednosne snage u "vojsku" dolazi u pogrešno vreme, da je suprotna preporukama mnogih članica NATO-a i da može imati ozbiljne posledice po evroatlantske integracije Prištine.

Jens Stoltenberg kaže da su NATO ministri na sastanku razmotrili nameru Kosova da transformiše Kosovske bezbednosne snage u "vojsku".

"Takav korak dolazi u pogrešno vreme, suprotan je preporukama mnogih NATO saveznika i može da ima ozbiljne posledice po kosovske evroatlantske integracije", poručio je Stoltenberg.

Naglasio je da NATO podržava KBS u sadašnjem mandatu i da svaka transformacija mora da bude u skladu sa Ustavom.

"Ono što su sada najavili dešava se bez konsultacija NATO saveznika i drugih zemalja, kao i bez inkluzivnog procesa na samom Kosovu", kaže Stoltenberg.

Jens Stoltenberg je ponovio da, ukoliko mandat KBS-a evoluira, NATO će morati da preispita nivo svog angažmana na Kosovu.

Generalni sekretar NATO-a ocenio je i da tarife koje je Priština uvela na robu iz Srbije čine dijalog između Beograda i Prištine još težim.

"Ohrabrujemo Beograd i Prištinu da se uzdrže provokativnih koraka i izjava i da načine neophodne kompromise kako bi napredovali ka boljoj budućnosti", zaključio je Stoltenberg.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво