Stoltenberg: Kosovska vojska suprotna preporukama

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ocenio je da namera Kosova da transformiše svoje bezbednosne snage u "vojsku" dolazi u pogrešno vreme, da je suprotna preporukama mnogih članica NATO-a i da može imati ozbiljne posledice po evroatlantske integracije Prištine.

Jens Stoltenberg kaže da su NATO ministri na sastanku razmotrili nameru Kosova da transformiše Kosovske bezbednosne snage u "vojsku".

"Takav korak dolazi u pogrešno vreme, suprotan je preporukama mnogih NATO saveznika i može da ima ozbiljne posledice po kosovske evroatlantske integracije", poručio je Stoltenberg.

Naglasio je da NATO podržava KBS u sadašnjem mandatu i da svaka transformacija mora da bude u skladu sa Ustavom.

"Ono što su sada najavili dešava se bez konsultacija NATO saveznika i drugih zemalja, kao i bez inkluzivnog procesa na samom Kosovu", kaže Stoltenberg.

Jens Stoltenberg je ponovio da, ukoliko mandat KBS-a evoluira, NATO će morati da preispita nivo svog angažmana na Kosovu.

Generalni sekretar NATO-a ocenio je i da tarife koje je Priština uvela na robu iz Srbije čine dijalog između Beograda i Prištine još težim.

"Ohrabrujemo Beograd i Prištinu da se uzdrže provokativnih koraka i izjava i da načine neophodne kompromise kako bi napredovali ka boljoj budućnosti", zaključio je Stoltenberg.

broj komentara 28 pošalji komentar
(sreda, 05. dec 2018, 19:49)
anonymous [neregistrovani]

EU

Dajte Rusima bazu u Presevu ili Bujanovcu i bar neki problemi oko ucena ce se resiti. Srbija ni ovako nema nista od EU niti ce kada imati. Jedino sto ce imati jesu ucene a da bi nam zamazali oci oni izadju sa vesti da otvaramo 2 nova poglavlja. Nas narod lepo kaze, ne lipsi magarce do zelene trave!

(sreda, 05. dec 2018, 19:16)
anonymous [neregistrovani]

Izabrana argunentacija

to se primecuje u mnogim izjavama bilo da je eu ili nato ili neko treci a sa ciljem da se srbi smire ali ta argumentacija nije ni potrebna ako zeli stoitenberg moze reci "ne" i tacka a to se nedesava. Zalosno je reci da mladi vojnici u sastavu snaga na kosovu zaradjuju tu hleb i zele sto duze da ostanu na tu ideju dolaze i drugi.


(sreda, 05. dec 2018, 19:01)
anonymous [neregistrovani]

NATO,KFOR,SAD i EU su albanski saveznici jos od 1981 god

Da podsjetimo,neredi na KosMetu su poceli odmah poslije Titove smrti i dolaska na KosMet americkog senatora Bob Dola.
Dakle,od tada Zapad zeli da napravi Veliku Albaniju koja bi od Srbije preuzela
lidersku poziciju na Balkanu,sto im nikako ne uspijeva jer Srbija nije bas lagan zalogaj ni za koga pa ni za NATO.
Dakle,sve price sa Zapada,pa i ova Stoltenbergova,idu samo u pravcu srbofobije,antisrpske histerije i destabilizacije Srbije i Republike Srpske i svaka nasa pomisao da oni mogu biti korektni,pravedni,objektivni je pogresna i neutemeljena.Oni nece da priznaju ni svoje potpise na Rez.SB.UN 1244 i o cemu drugome treba pricati?
Jedina nada je da ce i njihova imperija propasti kao i sve imperije do sada.

(sreda, 05. dec 2018, 18:32)
anonymous [neregistrovani]

Kosovo je oteto

Srbija treba da primi Srbe sa Kosova u Bujanovac, Medveđu i Preševo. Kosovo je oteto. Ne treba ga nikad priznati. Treba čekati, jačati vojsku i jednog dana kad ta SAD imperija padne vratiti Kosovo.

(sreda, 05. dec 2018, 18:23)
anonymous [neregistrovani]

kosovska vojska

ako su protiv preporuka a albanci i dalje teze ka ostvarenju kosovske vojske, da li ce te ih gospoda iz NATO-a bombardovati ili ne?
Mislim da ako se isto i vama protive, to znaci da ce te ih nauciti pameti da nebismo mi to uradili umesto vas gospodo draga, jer to je nastavljeni separatizam u srpskoj drzavi i po svim zakonima prirode i drustva, mioslim da cemo izgubiti strpljenje i da ce mo pohapsiti sve sto nose nekakve cudne uniforme sa nekakvim cudnim oznakama i zastavama inekakvim cudnim policijama i granicama???????

(sreda, 05. dec 2018, 18:10)
sanja [neregistrovani]

preporuka

Ozbiljni su problemi to kad se ekipa otrgne kontroli

(sreda, 05. dec 2018, 17:29)
sin Slaviša [neregistrovani]

Dokle bre vise poruke i preporuke?

Smem li ja ovog puta da "malo promasim temu"? Ja ne verujem ni jednoj izjavi koje dolaze iz zemalja clanica Nato. Eto, ja bih ovog gospodina Stoltenberga pitao zasto su 1999. avioni njegove norveske bacali bombe na moju domovinu Srbiju. Zar njegova drzava nije clanica Nato saveza da bi se tako zastitila od nekog eventualnog napada? Da li je neko ubedjen da bi dobio pravi odgovor?

(sreda, 05. dec 2018, 17:05)
anonymous [neregistrovani]

F

Pa ceo svet zna da Kosovo nista
ne moze bez dozvole Zapada.

(sreda, 05. dec 2018, 16:51)
Бојнача [neregistrovani]

Стотенберг

Ништа се боље и није очекивало од челника НАТО-а. Чињеница је да су ту ”војску” обучавали, наоружали и обукли. Кобајаги није сад време да се обелодане, тј. да се званично прогласе. Које лицемерје. Да се Београд и Приштина суздрже провокација. Па ко овде провоцира цело време? Да Србија поступа као они, била би санкционисана , а можда и поново бомбардована. Дај им Боже памети да се уразуме, а нашем народу на Косову стрпљења,само докле?

(sreda, 05. dec 2018, 16:50)
anonymous [neregistrovani]

Nece

Kfor da reaguje na vojsku kosova.znaju oni za divljastvo i agresivnost albanaca i da bi bila izlozeni napadima civilnog stanovnistva.
Zato prazne price stoltenberga.