Moskva: Formiranje kosovske vojske kršenje rezolucija SB UN

Plan Prištine da formira sopstvenu vojsku predstavlja kršenje Rezolucije Saveta bezbednosti UN i još jedan destabilizujući i provokatovni korak posle uvođenja taksi na robu iz Srbije i BiH, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

"Priština je objavila planove da 14. decembra usvoji odluku o uspostavljanju kosovskih oružanih snaga", navodi rusko ministarstvo i upozorava da će "takav korak biti direktno i očigledno kršenje Rezolucije Saveta bezbednosti UN 12 44, koja je jedini međunarodni legalni dokument u vezi razrešenja kosovskog pitanja", prenela je agencija Tas.

"Rezolucija podrazumeva samo raspoređivanje međunarodnih multinacionalnih trupa u regionu", navodi se u saopštenju.

Kako je dalje navedeno, Priština se sprema da preduzme "još jedan destabilizujući i provokativni korak posle uvođenja taksi od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH".

"Akcija kosovskih vlasti da formiraju sopstvenu vojsku (inače, kršeći i njihov ustav) može da dovede do najozbiljnijih posledica ne samo na području sa srpskim stanovništvom već i za bezbednost celog Balkana", ističe se u saopštenju.

"Očekujemo da kosovske snage primene svoj mandat i preduzmu sveobuhvatne mere za neutralizaciju i razoružanje takve institucije u slučaju da bude stvorena", navelo je rusko ministarstvo.

"Sponzori Prištine – EU i SAD – treba da izvrše jak pritisak na kosovske Albance kako bi opozvali svoje provokativne odluke i da bi se sprečilo jačanje napetosti", zaključilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova, prenela je agencija Tas.

 

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво