Moskva: Formiranje kosovske vojske kršenje rezolucija SB UN

Plan Prištine da formira sopstvenu vojsku predstavlja kršenje Rezolucije Saveta bezbednosti UN i još jedan destabilizujući i provokatovni korak posle uvođenja taksi na robu iz Srbije i BiH, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

"Priština je objavila planove da 14. decembra usvoji odluku o uspostavljanju kosovskih oružanih snaga", navodi rusko ministarstvo i upozorava da će "takav korak biti direktno i očigledno kršenje Rezolucije Saveta bezbednosti UN 12 44, koja je jedini međunarodni legalni dokument u vezi razrešenja kosovskog pitanja", prenela je agencija Tas.

"Rezolucija podrazumeva samo raspoređivanje međunarodnih multinacionalnih trupa u regionu", navodi se u saopštenju.

Kako je dalje navedeno, Priština se sprema da preduzme "još jedan destabilizujući i provokativni korak posle uvođenja taksi od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH".

"Akcija kosovskih vlasti da formiraju sopstvenu vojsku (inače, kršeći i njihov ustav) može da dovede do najozbiljnijih posledica ne samo na području sa srpskim stanovništvom već i za bezbednost celog Balkana", ističe se u saopštenju.

"Očekujemo da kosovske snage primene svoj mandat i preduzmu sveobuhvatne mere za neutralizaciju i razoružanje takve institucije u slučaju da bude stvorena", navelo je rusko ministarstvo.

"Sponzori Prištine – EU i SAD – treba da izvrše jak pritisak na kosovske Albance kako bi opozvali svoje provokativne odluke i da bi se sprečilo jačanje napetosti", zaključilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova, prenela je agencija Tas.

 

broj komentara 10 pošalji komentar
(sreda, 05. dec 2018, 23:09)
Pele [neregistrovani]

KiM

To je formiranje terorističke jedinice VK. To je strašno ako se VK bude formirala

(sreda, 05. dec 2018, 16:20)
anonymous [neregistrovani]

Uka

Kosovska policija nema nikakvu perspektivu i poentu.

(sreda, 05. dec 2018, 16:03)
nevena [neregistrovani]

nk

Vojska Kosova će narušiti mir na Balkanu

(sreda, 05. dec 2018, 14:52)
Milos [neregistrovani]

sika

Pristina krsi sporazume od samog pocetka.

(sreda, 05. dec 2018, 14:18)
Gaga [neregistrovani]

Бојим се ескалације сукоба због одсуства логике и зпоштовања закона

Где је закон немоћан, ту је зло свемоћно. Наша је дужност да се боримо за своје самоодржање. Одбрана од насиља злих, добрана свог живота од злочинаца и живота и мира ближњих, то је једино исправно. Али не смемо дозволити да до тога дође. Закон и право је на нашој страни, само се бојим да оно неће бити довољно да избегне сукоб. Није овде у питању логика већ мржња која се не зауставља.

(sreda, 05. dec 2018, 14:18)
Nikola [neregistrovani]

Srbija

Svaki njihov korak do sada je krsenje i svaki njihov potes je pokusaj destabilizacije u regionu.Nikom pa ni njima ne odgovara to sto oni rade i pokusavaju,mozda njima trenutno odgovara zbog ega ili cega vec ali sve je samo trenutno i kad tad ce shvatiti da sve sto su radili do sada radili su pogresno.Srbija do sada ni jedan korak nije prekrsila i nista ama bas nista pogresno nije uradila.Trdudimo se da nastavimo da pokusamo mirno i dostojanstveno da resimo problem na nacin na koji pokusavamo od samog pocetka.Nas obraz je cist a oni nek se zapitaju.

(sreda, 05. dec 2018, 14:07)
Dusko [neregistrovani]

Nekontrolisana situacija

Situacija polako izmiče kontroli Americi i svih onih koji su davali legitimitet ovoj lažnoj državi

(sreda, 05. dec 2018, 14:06)
anonymous [neregistrovani]

nemanja

Mislim da bi ovo moralo da bude sankcionisano.

(sreda, 05. dec 2018, 14:05)
Dusko [neregistrovani]

Kosovo je Srbija

Jos jedan nerazuman akt kvazi drzave ali i nerazuman akt svih onih koji odobravaju niz nemilih dogadjaja koji su se desili od strane privremenih vlasti na Kosovu. Ovakvim odobravanjem se nedvosmisleno krsi integritet i suverenitet jedne demokratske drzave - Srbije.

(sreda, 05. dec 2018, 14:03)
Mirko [neregistrovani]

Protiv svakog zakona

Sve sto albanci rade je protivzakonito i praceno je velikom podrskom Amerike.