Brnabić: Cilj Raminih izjava je spinovanje

Premijerka Srbija Ana Brnabić rekla je da je jedini cilj najnovijih izjava Edija Rame da politički spinuje i okrivi Srbiju za sve nerazumne odluke Prištine. Ističe da Srbija nije prekršila Cefta sporazum, a da Albanci menjaju objašnjenja za uvođenje taksi na srpsku robu.

Ana Brnabić je, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, odgovarajući na Ramine izjave iz Zagreba, rekla da je mislila da je albanski premijer Edi Rama odgovoran, ali da se, nažalost, prevarila.

"Ja mislim da je posao vlade, ako ste odgovorni, što sam mislila da jeste Edi Rama, da se bavite konkretnim stvarima i istinama koje će na najkonkretniji mogući način doprineti kvalitetu života građana", rekla je premijerka.

Kako je istakla, bez stabilnosti regiona, nema bezbedne i stabilne zemlje u tom regionu.

Dodala je da ne voli da odgovara na "potpuno bezočne laži" i neosnovane tvrdnje, ali da je to ovaj put učinila s obzirom na tešku situaciju.

Premijerka je rekla da je njena prva misao bila da je u Prištini prvo trebalo da se dogovore oko toga šta će im biti objašnjenje za uvođenje taksi na proizvode iz centralne Srbije i BiH, pa onda da daju isto objašnjenje, a ne da ga menjaju na svakih nedelju dana.

Podseća da je prvo objašnjenje bilo da su takse odgovor na to što Srbija nije dozvolila članstvo tzv. Kosova u Interpolu.

"Mislim da smo svi to čuli, i Srbija i ostale zemlje EU i međunarodna zajednica", rekla je premijerka.

Kako je rekla, kada su videli da to nema smisla i da ne pije vodu, onda su promenili objašnjenje da Srbija krši Cefta sporazum.

"Hajde da se dogovorimo zašto su uvedene takse, da bi mi mogli da odgovorimo na to. Da li je zbog Interpola ili jer je Cefta sporazum prekršen od strane Srbije", navela je Brnabićeva.

Dodaje da joj je neverovatno da je Edi Rama otišao korak dalje i da je izjavio da se Priština žalila na kršenje Cefta sporazuma od strane Srbije, a da nije bilo reakcija sa druge strane.

"Ako se Priština žalila, pokažite nam tu žalbu. Ovo je crno ili belo, ne postoji siva zona", ukazala je Brnabićeva ističući da je Cefta sporazum jasan i nedvosmislen i da postoji zvanični formalni proces žalbe.

Navodi i da se Srbija žalila 27. novembra, da je uputila zvaničan zahtev Ceftinom sekretarijatu.

Ana Brnabić navodi da, ako nema dokaza da se Priština žalila, onda je Edi Rama svesno i namerno pokušao da obmane javnost u regionu i u EU.

Dodala je da se naivno uzdala u Edija Ramu da će pozvati Prištinu na razum i da se odnose u skladu sa vremenom u kojem živimo, sa 21. vekom, jer je ono što Priština radi politika 19. veka.

"Ne samo da Srbija nikada nije prekršila Cefta sporazum već Srbija u svakom trenutku kada je Priština pokušavala da promeni sporazum nije to automatsko odbijala, zbog regionalne saradnje", naglasila je predsednica Vlade.

U trenutku kada smo došli do toga da pregovaramo o Protokolu 6, navela je ona, Priština je tražila da ne bude potpisano kao Unmik Kosovo, jer je Unmik potpisnica, nego da oni to potpišu kao Kosovo, "što je nama bilo neprihvatljivo, ali u cilju regionalne saradnje, stabilnosti mi smo odlučili da ni ovde nemamo tvrd stav".

"Odlučili smo da budemo konstruktivna tolerantna strana i da se nađe rešenje sa kojem bi bila Priština zadovoljna, a zaštićen interes Srbije. Ja sam 5. novembra poslala pismo evropskom komesaru Johanesu Hanu u kome je navedneo šta Srbija predlaže kao kompromisno rešenje", objasnila je ona.

Priština duguje objašnjenje Beogradu, EU i UN

Brnabićeva je kazala da je cilj bio da se nađe kompromis, "a onda nam se na to vrati time što neko uvede taksu od 100 odsto na srpske proizvode, uz tvrdnju da kršimo Cefta sporazum".

"Želim da kažem da se makar u jednom slažem sa Ramom, a to je deo njegove izjave gde priznaje da je povećanje takse nerealno", dodala je ona.

Ukazala je da Priština duguje objašnjenje nama, ali i EU, kao i svima u UN, pre svega Savetu bezbednosti koji je dao mandat Unmiku da potpiše Cefta sporazum.

"Hoće li uslediti i neko treće objašnjenje. Nenormalno je da u 21. veku u Evropi palite keks samo zato što je srpski, ili mrzite mleko što je krava koja ga je dala srpska. To je nenormalno. Nenormalno je da u 21. veku Srbi na KiM nemaju grejanje, hranu i lekove pred Božić. Potpuno je nenormalno da u 21. veku u Evropi danas Srbi koji žive na KiM nemaju informisanje na sopstvenom jeziku. Danas je 14. dan kako je štampa na srpskom jeziku zabranjena na KiM", podvukla je ona.

Brnabićeva je kazala da je u vezi sa zabranom srpske štampe na KiM pisala OEBS-u, koji je to samo osudio.

"Mi pričamo o slobodi medija, a oni samo osuđuju što 14 dana nad jednim delom teritorije KiM zabranjena štampa na jednom jeziku", rekla je premijerka.

Brnabićeva je kazala da će Srbija nastaviti da se zalaže za mir, stabilnost, razum, da će dati sve od sebe, i ni na koji način neće doprinositi daljoj eskalaciji tenzija, daljim konfliktima.

Zbog toga nije želela sve izjave Rame da komentariše, kao i sve ono što se događalo poslednjih nedelja, jer, kako ističe, to ne bi bilo u interesu regionalne stabilnosti, niti bi pomoglo situaciji koju danas imamo, a koja u stvari govori o tome koliko je mir u regionu nestabilan.

"Koliko je krhko sve što smo radili nekoliko godina uz ogromnu pomoć Evropske komisije i pojedinačnih članica EU, pre svega Nemačke, koja je pokrenula Berlinski proces u kojem smo dosta uradili. Imamo potpuno drugačije vizije i to je ono što mene najviše plaši", kazala je Brnabićeva.

Premijerka se nada da će biti dovoljno razuma na strani SAD

Ana Brnabić nije želela da komentariše medijske navode da Amerikanci šalju oružje u Albaniju, koja je navodno namenjenja vojsci Kosova, ističući da je to ozbiljna tema i da se nada da će biti dovoljno razuma na strani SAD.

"Nadam se da će biti dovoljno razuma na strani SAD da znaju šta je dobro za njihove partnere u Prištini", rekla je Brnabićeva.

Ona je istakla da se slaže sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u oceni da formiranje vojske Kosova znači da će Srbija biti u ćorsokaku i da zbog toga još jednom apeluje "da se prizovu razumu".

Premijerka je kazala da je Srbija ulagala u podizanje odbrambenih kapaciteta vojske i policije, jer su bili devastirani, "zato što smo vojno neutralna zemlja, ali i zato što, kada neko zna da smo i u tom smislu jaki i sposobni, onda je to argument više da moraju da sednu i razgovaraju o kompromisu".

"Nadam se da nikada nećemo morati to da upotrebimo, ali, nažalost, mislim da je to u ovom trenutku jedna od opcija na stolu. Ne možemo da gledamo kako neko sprovodi novo etničko čišćenje, nove 'Oluje' i ako Edi Rama na njih poziva", rekla je Brnabićeva.

Kazala je da bi sve evropske lidere upitala šta bi radili da su na njenom mestu.

Podvukla je da će naredne godine 20 miliona evra biti uloženo da bi u 500 škola u Srbiji bio uveden brz internet i od 1. septembra 10.000 digitalnih učionica.

"Moj prioritet su škole, a njihov puške... Da li razumete o čemu Srbija priča i razmišlja. To su naši prioriteti, a vidi se o čemu razmišlja vlada u Prištini", rekla je ona.

Brnabićeva je istakla i da će Beograd apelovati na, pre svega, stalne članice SB UN, jer ni po jednom međunarodnom sporazumu ne postoji opcija da tzv. Kosovo, odnosno privremene institucije samouprave u Prištini, formiraju sopstvenu vojsku.

"Ni po jednom. U tom slučaju, oni koji su dali mandat Unmiku, Euleksu, Kforu, moraju da se umešaju i da kažu – ako vi nećete da poštujete sopstvena akta, morate da poštujete ono što smo vam mi dali kao mandat, da pozovu Prištinu na poštovanje sporazuma", rekla je predsednica Vlade.

"Pisma Vučića penzionerima lep gest"

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je pismo zahvalnosti koje je predsednik Srbije poslao penzionerima veoma lep gest i da ne može da veruje da neko od toga može da napravi bilo šta negativno.

"Da mi je neko pričao da će neko napraviti takvu priču od toga što predsednik Republike piše penzionerima, da im se zahvali na nečemu, da im se obrati, ne bih verovala", rekla je Brnabićeva novinarima.

Kako je navela, svaki lep gest može da se protumači na različite načine.

"Dobijete jedno pismo od predsednika države na adresu. Hoćete da pročitate ili nećete da pročitate, možete da ga bacite, ne morate da ga bacite... Ja sam mislila da je to pismo jako lep gest", rekla je Brnabićeva.

Komentarišući to što je poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić podneo prijavu protiv N. N. službenog lica u Fondu PIO, zbog sumnje da je neovlašćeno saopštilo SNS-u podatke penzionera, rekla da je poverenik nezavisna institucija i da će ona, kao predsednica Vlade, poštovati njegove odluke.

"Diliveri junit" ne košta građane

Premijerka je rekla i da "deliveri junit" tim u okviru njenog kabineta radi na najbolji način i ne košta građane, jer se taj tim ne finansira iz budžeta.

Ona je, komentarišući tvrdnje medija da institut Tonija Blera traži savetnike za Vladu i upitana da li je Vlada sklopila bilo kakav ugovor sa tim institutom, rekla da je Blerov institut pomagao Vladi Srbije kada su se osnivali "diliveri junits" u ovkiru kabineta Aleksandra Vučića, kada je bio premijer, a da je ona nastavila tu praksu.

Navela je da "diliveri junit", kao tim u okviru kabineta, radi na najbolji mogući način.

"Mnogi rezultati koje imamo su zbog toga što oni pomažu celoj Vladi i svim ministarstvima da radimo međusektorski, da bi na najefikasniji način neki od najkompleksnijih projekata isporučili građanima", rekla je Brnabićeva.

Za sve to, podvukla je, građani ne plaćaju ni dinara i nikakav novac ne ide iz budžeta Srbije.

"Sve ostale informacije će vam dati ljudi iz mog kabineta, a, koliko znam, u kontaktu ste sa njima", rekla je Brnabićeva.

Na konstataciju novinarke da je juče poslala pitanja, ali da nije dobila odgovor, Brnabićeva je zamolila novinare da daju razuman rok za odgovor nadležnima, zbog krizne situacije u kojoj se Srbija nalazi.

"U poslednjih par dana smo dobijali pitanja od istraživačkih medija i obično nam daju rok od pet-šest sati da damo odgovore, i ako u tom roku ne damo odgovore, onda se kaže da smo zatvoreni za saradnju. Molim vas, pa i profesionalno je načelo da se dâ razuman rok za odgovor. Uz to, nažalost, imamo ozbiljnu kriznu situaciju i nije fer, a čini mi se ni profesionalno, da date od rok od pet sati da vam se odgovori na pitanje. Ali odgovorićemo, svakako", zaključila je Brnabićeva.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво