EU: Han izneo predloge, čekamo odgovore

Portparolka EU Maja Kocijančič kaže da je komesar Johanes Han u Beogradu i Prištini izneo "specijalni okvir", odnosno konkretne predloge za "rešavanje pitanja trgovinskih mera" i da Brisel sada čeka "procenu predloga i odgovor strana".

Maja Kocijančič je tako odgovorila na pitanje Tanjuga šta je sledeći korak Brisela posle ponovnog odbijanja Prištine da povuče takse na robu iz Srbije.

Kocijančičeva je ponovila da je stav EU da su tarife koje je Priština uvela na srpsku robu protiv principa Regionalne ekonomske zone, protiv pravila Cefte i protiv "duha Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", kao i da imaju negativan uticaj na ceo region.

Na pitanje Tanjuga da li EU ima bilo koju drugu meru kojom bi mogla da zaštiti podrivanje principa Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju od strane Prištine, uključujući i eventualnu suspenziju SSP-a, Kocijančičeva je ponovila očekivanje Brisela da se razmotre predlozi o kojima se razgovaralo u ponedeljak sa komesarom Hanom.

"Naša pozicija je jasna kada su u pitanju ove konkretne mere i nastavićemo da radimo u tom pravcu. Verujemo da se ovo može rešiti na dobrobit svih", kaže Kocijančičeva.

U diplomatskim izvorima u Evropskoj komisiji navode da "postoje stvari koje se mogu učiniti povodom zabrinutosti koje Priština ima, a što bi istovremeno omogućilo da se uvedene tarife povuku".

U Evropskoj komisiji naglašavaju da nikome nije u interesu da ovo eskalira.

Dodaje se i da su kontakti i dalje u toku kada je reč o određivanju datuma za novu rundu dijaloga i da bi u tom kontekstu što pre trebalo pronaći izlaz iz situacije nastale posle uvođenja kosovskih taksi na robu iz Srbije.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво