"Svesrpski sabor" na Kosmetu

Protesti Srba sa Kosova i Metohije, najveći od uvođenja prištinske takse na srpsku robu, održavaju se istovremeno u Kosovskoj Mitrovici, Gračanici i Štrpcu pod nazivom "Svesrpski sabor".

Sa skupa u Kosovskoj Mitrovici obratio se Goran Rakić, gradonačelnik Kosovske Mitrovice u ostavci, koji je pročitao Proglas srpskog naroda sa Kosova i Metohije.

"Srpski narod na Kosovu i Metohiji se ovim putem još jednom obraća Prištini i međunarodnoj zajednici sa jednim jedinim zahtevom da anticivilizacijske i diskriminatorske takse od sto odsto na robu iz centralne Srbije moraju odmah da budu ukinute. Njihovo uvođenje je opasan udarac miru i stabilnosti u regionu, i najdirektnija pretnja opstanku srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", rekao je Rakić. 

Prema njegovim rečima, poslednji je trenutak da Evropska unija, koja se, posredstvom svoje misije ali i ulogom koju je preuzela u pregovaračkom procesu Beograda i Prištine, učinila odgovornom za uspostavljanje vladavine zakona i demokratskog društva na Kosovu i Metohiji, pribegne svim političkim i diplomatskim instrumentima kako bi se Prištena privela razumu.

"Mi od naše borbe za pravdu i opstanak ne možemo da odustanemo i pobeda nam je jedina opcija, zato će srpski narod nastaviti da se protiv fašizma Prištine bori do poslednjeg daha mirnim protestima, budući da nam odlazak sa ognjišta nije opcija", istakao je Rakić.  

Gradonačelnik u ostavci je rekao da se srpski narod na Kosovu i Metohiji nalazi na ivici humanitarne katastrofe, jer ponestaje i hrane i lekova, i sve se to događa pred očima evropske javnosti, koja je pala na ispitu propustivši da najoštrije reaguje onda kada je Priština uvela takse od deset odsto, da bi potom uspostavila i potpunu blokadu uvođenjem taksi od sto odsto.

"Priština je odabrala put destabilizacije i nedgovornog poigravanja sa krhkim mirom na Kosovu i Metohiji, a primarni cilj je, uvereni smo, ne vršenje ekonomskih pritisaka na Beograd, već širenje panike među srpskim narodom i njegovo iseljavanje sa ovih prostora", kaže Rakić.  

Kako je dodao, zbog toga, EU i zemlje koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova imaju dodatnu obavezu da se najozbiljnije i najurgentnije pozabave antievropskim, odmetničkim režimom u Prištini, i njegovim stalnim pokušajima da se na terenu prodube međunacionalne omraze i izazovu sukobi.

"Slike paljenja srpskih proizvoda na lomačama jesu najozbiljnije upozorenje Briselu i evropskim prestonicama, jer su na taj način u političku praksu u samom predvorju EU vraćene metode iz najmračnijih i najtragičnijih epoha istorije našeg zajedničkog kontinenta", naveo je Rakić i dodao da računaju na punu podršku Vlade u Beogradu.

Ministar u kosovskoj vladi u ostavci Ivan Todosijević poručio je prištinskim vlastima da prestanu sa provokacijama i ukinu takse, a međunarodnoj zajednici da ih urazumi.

Kaže da se "mezimče" međunarodne zajednice otrglo kontroli, ali da Srbi na KiM, iako nemaju oružje i duge cevi, imaju "srce".

Todosijević je rekao da će Srbi na KiM biti mirni i dostojanstveni u svojim protestima da se ukinu prištinske takse.

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić obratio se okupljenim građanima u Štrpcu. Jevtić je upitao: "Da li vidite sliku ovog naroda, koji kaže da neće da živi u uslovima koje im nameće Priština?"

"Mi hoćemo slobodu. Ukinite ove odluke, koje imaju za cilj da nas stave u nezgodan položaj", rekao je Jevtić.

Rukovodstvu i košarkašima Partizana koji su hteli da se priključe mirnim protestima nije dozvoljeno da uđu na teritoriju Kosova i Metohije.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво