Dačić: Nema Priština šta da demantuje, sami objavili povlačenje priznanja

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić potvrdio je da su Solomonska Ostrva 11. država koja je privukla priznanje nezavisnosti Kosova i istakao da Priština nema osnovu da to demantuje.

Ivica Dačić je rekao da on nije hteo da objavi vest o povlačenju priznanja kako ne bi izazvao nove nestabilnosti, imajući u vidu najnoviju situaciju u odnosima sa Prištinom.

To su, ističe, učinili prištinski mediji objavivši notu koju su Solomonska Ostrva poslala ministarstvu spoljnih poslova takozvanog Kosova.

"Nema šta tu da se demantuje. Sećate se da su oni jedno vreme govorili da sam ja lud, da lažem, da to nije tačno, a sad su sami počeli da objavljuju. Toliko", rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

Dodao je da je to 11. država koja je povukla priznanje Kosova i da Beograd samo radi svoj posao.

Na pitanje da li očekuje da će Johanes Han tokom posete Prištini "lupiti šakom o sto", Dačić je odgovorio da ne bi ništa da pretpostavlja.

"Videćemo kako će se ta situacija odvijati u narednim danima. Ovde je na delu ne samo ko kako ima karakterne osobine u smislu nastupa, ovde je na probi cela međunarodna zajednica. Da li ona može da kontroliše Prištinu ili ne može da kontroliše Prištinu", kaže Dačić.

Upitan kakvu poruku očekuje, šef srpske diplomatije ističe da poruke EU nisu sporne, da one kažu da Priština treba da ukine takse, ali da rezultata nema.

Smatra da je dobro što Han ide u Prištinu i dodaje da će Srbija biti konstruktivna.

"Mi ne želimo da se svađamo niti da se inatimo sa bilo kim. Ali ako neko misli da je sada to što mi pričamo u svetu, da ne treba da se vrši priznanje Kosova, da je to neka provokacija Prištine... Slušajte, onda bi sve one zemlje koje lobiraju za priznanje Kosova mi trebalo da smatramo neprijateljima", naveo je Dačić.

Nema dijaloga bez ukidanja taksi 

Napomenuo je da je Beograd za nastavak dijaloga, ali da do toga neće doći bez ukidanja ovakvih mera.

Na pitanje RTS-a da li očekuje rešenje ove situacije, koja traje već dve nedelje, Dačić je odgovorio: "Očekujem da pokažu da li mogu da utiču na njih."

"Ja ne mogu da verujem da tako moćne zemlje ne mogu da utiču na Prištinu. Prosto deluje mi kao lažna priča, iskreno rečeno... Haradinaj sada priča da je njegova spoljna politika politika Sjedinjenih Američkih Država, ali ovo više nisu mere... Vidite i ovo što Hodžaj priča o nekim paktovima protiv Srbije – oni su već ušli u jednu fazu ekstremizma, zato što ne mogu da ostvare svoje političke ciljeve", poručio je Dačić.

Do sada su ih, kako kaže, ostvarivali time što su radili sve najgore da bi time stvorili realnost za neki dogovor u njihovo ime.

"Formirali su OVK, napadali srpsku vojsku i policiju, doveli do toga da dođe i do bombardovanja, onda se pričalo o egzodusu Albanaca sa Kosova, stalno su išli korak ispred u ekstremizmu, a pri tome uvek su se, uz dobru propagandu, predstavljali kao žrtve. Sada efekata toga više nema, kao što vidite i nedostaju im rezultati", kaže Dačić.

Dodaje da se sada pojavljuju zahtevi da Beograd više ne utiče na zemlje povlače priznanja, kako bi oni privremeno povukli takse na šest meseci.

"Ili da vrše pritisak na predsednika Vučića da nastavi pregovore iako takse ostaju na snazi. Mi želimo dijalog, ali taj dijalog mora da bude smislen, mora da se dobro zna šta se želi", naveo je Dačić.

Ističe da je situacija neodrživa i da liči na vreme od pre sto godina, te da nije u skladu sa politikom saradnje i mira.

"Onda se postavlja pitanje i da li je uopšte suludo učestvovati u svim tim procesima, ako imate jednu ovakvu situaciju. Ovo je bes jer im ne ide od ruke. Ali oni moraju da shvate da ne mogu da ostvare svoje ciljeve dok se ne vrate za pregovarački sto i dok se ne razgovara sa Srbijom, odnosno sa Beogradom, to je suština i cilj", kaže Dačić.

O izjavi da za Srbe nema pravde

Komentarišući izjavu prvog međunarodnog sudije na KiM Kristera Karphamara da "za Srbe nema pravde", Dačić je rekao da su mnogi posle službe u međunarodnim misijama na Kosovu često davali ovakve izjave, osvrćući se na to kakva se politika vodi na Kosovu.

"To je čak i Zoran Đinđić pre nego što je ubijen govorio u pismima koja je poslao stranim državnicima, gde je rekao da oni nama govore da je Kosovo po Rezoluciji 1244, a iza leđa u stvari pripremaju nezavisnost Kosova. I to se u suštini i dešavalo i ovo je samo još jedna potvrda još svega toga", kaže Dačić.

Dodaje da se ništa nije promenilo, te da ne sumnja u dobre namere Johanesa Hana, ali da nije siguran kako će se ovaj problem rešiti.

"Kad imate s druge strane ljude koji kažu da će ukinuti ove takse da Srbija prizna Kosovo, to je ona nova politička realnost. Onda bi sve zemlje to trebalo da prihvate kao stav prema Srbiji, to je neprijateljski stav prema Srbiji. I ne verujem da će do toga doći... Ali, s druge strane, Haradinaj je bio u pravu 100 odsto kad je rekao da ako ode on, odlaze svi da oslobode Kosovo, to bi bilo najbolje", navodi šef diplomatije.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи