Odalović: Han će tražiti od Prištine da odustane od provokacija

Bilo bi dobro da se evropski komesar Johanes Han sastane sa predstavnicima Srpske liste, kaže za RTS generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović i dodaje da će predsednik Aleksandar Vučić to preneti komesaru na današnjem sastanku. Poručuje da će biti još povlačenja priznanja nezavisnosti.

Veljko Odalović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, izjavio da je dolazak Johanesa Hana veoma važan i da je važno da razgovore ima i u Beogradu i u Prištini, i to sa predstavnicima privremenih kosovskih institucija koji su, kako kaže, "zaboravili da u tim institucijama postoje i Srbi".

Važno je da se Han sretne i sa predstavnicima Srpske liste koji "imaju šta da kažu".

Komentarišući odluku srpskih poslanika da se zatvore u kosovski parlament, Odalović je rekao da je to verovatno još jedan od pokušaja da se Priština dozove pameti.

Veruje da će Han tražiti da Kosovo odustane od "avantura i provokacija" i da ukine takse od 100 odsto koje su uveli za robu iz Centralne Srbije i BiH, kako bi se stvorio ambijent u kojem će se normalizovati stanje na Kosovu i Metohiji.

"Da se stvori ambijent da, onako kako je već započeto i što podržavaju svi veliki zvaničnici, da se Priština vrati za pregovarački sto i razgovara o budućnosti, o temama koje normalizuju ukupne odnose, život na prostoru KiM, brinu o običnom čoveku, detetu, o starijim osobama, o ljudima koji se sada osećaju nesigurno i nebezbedno", rekao je Odalović.

Ističe da se postupci Prištine najviše tiču Srba koji žive na KiM i da bi Johanes Han trebalo od njih da čuje šta se dešava na Kosovu.

"Treba podsetiti da su Srbi na izbore izašli uz podršku Beograda, u dobroj veri i nameri, da je to deo dijaloga koji je vođen u Briselu.... Oni su postali deo tih institucija i njihovo ignorisanje i odnos prema njima je nedopustiv", kaže Odalović.  

Prema njegovim rečima, rezultat posete Hana Prištini treba da bude konkretan da bi uopšte imao smisla.

"Sigurno ne ide da im da podršku", rekao je Odalović i dodao da veruje da će narednih dana pojačati pritisak na Prištinu.

Gušenje štampe i nabavke elementarnih stvari, ističe Odalović, govore o panici i nemoći Prištine.

Komentarisao je i odluku Solomonskih Ostrva da povuku priznanje Kosova, uz poruku da će takvih odluka biti još i da je to ono što Prištinu nervira i što je stvara nesigurnom.

"Oni šalju poruku koju šalje Srbija, koju šalje progresivni deo sveta, a to je dijalog – rešite to, dogovorite se, nađite održivo rešenje, svi ćemo vas podržati", rekao je Odalović.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара