Noć u kosovskom parlamentu, Apostolova posetila srpske poslanike

Više od 24 sata prošlo je od kako su se srpski poslanici zatvorili u prostorije Srpske liste u kosovskom parlamentu, tražeći sastanak sa komesarom EU Johanesom Hanom koji danas stiže u Prištinu. Njih je u međuvremenu posetila visoka predstavnica EU Natalija Apostolova, koja ih je zamolila za razumevanje jer zbog tesnog rasporeda Han neće moći da razgovara sa njima, javlja dopisnik RTS-a.

Poslanici ostaju u parlamentu sve do dolaska Johanesa Hana. Očekuju da će se danas sastati sa evropskim komesarom, iako se taj sastanak ne nalazi na njegovoj agendi.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je za RTK2 da su poslanici iznureni ali da ne odustaju od zahteva da razgovaraju sa Hanom, što su preneli i visokoj predstavnici EU na Kosovu Nataliji Apostolovoj koja ih je jutros posetila.

Ističu da je neophodno da evropskom komesaru prenesu "koliko je odluka o blokadi distribucije srpskih proizvoda opasna po opstanak Srba na Kosovu".

Kako je Simić rekao sinoć za RTS, potvrđeno im je da je Han primio njihovu poruku ali ne i da će do sastanka doći.

Srpski poslanici proveli su noć u parlamentu, čime se, kako kažu, mirno i demokratski bore za prava srpskog naroda.

"Očekujemo da EU ima sluha za probleme sa kojima se suočavaju Srbi na KiM", naveo je Simić.

Kako RTS saznaje, nakon posete Beogradu i razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Han će otići u Prištinu. Susret sa kosovskim premijerom i predsednikom, Ramušom Haradinajem i Hašimom Tačijem, zakazan je za oko 16 časova i to u zgradi parlamenta.

Danas je 13. dan od kako je Priština uvela takse od 100 odsto na robu iz Centralne Srbije.

Zalihe se troše, građani uznemireni

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović kaže da se rezerve troše i da ih ima za još pet do sedam dana. Ističe da je celokupna situacija loša i da su građani uznemireni.

"Pratimo situaciju. U stalnom smo kontaktu sa trgovcima, još su u težem položaju okolna mesta, poput Prilužja, Babinog Mosta", navodi Popović.

Dodaje da su neki artikli poskupeli, ali da se u velikoj meri poštuje dogovor sa trgovcima da se cene ne povećavaju, već da se zajednički pronađe rešenje koje će olakšati život građana.

Popović, koji je bio poslanik u prošlom sazivu kosovske skupštine, kaže da je solidaran sa svojim kolegama iz Srpske liste, te da je teško biti poslanik u kosovskom parlamentu.

"Moje iskustvo iz prošlog mandata je da smo, na preko 200 zakona, mi insistirali samo na tri amandmana, a naše kolege nisu imale razumevanja ni za to", dodao je Popović.

Poslanicima je poručio da istraju, jer, kako kaže, ovakav vid borbe je potreban srbima na Kosmetu.

"Za međunarodnu zajednicu mi do sada na neki način nismo ni postojali, uglovnom se povlađivalo Albancima. Ovo treba da traje dok međunarodna zajednica ne spozna da pored Albanaca postoje i Srbi koji žele da žive ovde i grade svoju budućnost", istakao je Popović.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво