Anastasijadis šalje pismo o Kosovu evropskim zvaničnicima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je u Nikoziji da je kiparski predsednik Nikos Anastasijadis prihvatio njegovu molbu da se angažuje na međunarodnom planu, te da će uputiti pismo svim evropskim liderima u kojem će ih upozoriti na moguće katastrofalne posledice svih poteza Prištine.

Nikos Anastasijadis uputiće u ponedeljak pismo svim šefovima država EU, kao i predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku i Evopske komisije Žan Klod Junkeru po pitanju Kosova i Metohije, naveo je predsednik Aleksandar Vučić. 

Predsednik Vučić je zamolio predsednika Kipra da evropskim kolegama posebno ukaže na katastrofalne posledice najavljenog formiranja vojske Kosova.

"Važno je da to ne iznesem samo ja kao predsednik Srbije, nego i drugi ljudi koji imaju ugled i hvala mu na tome", rekao je Vučić novinarima u Nikoziji, posle sastanka sa Anastasijadisom.

Istakao je da kiparski predsednik ima ogroman ugled svuda u Evropi i svetu i da je reč o čoveku kojeg priznaje ceo svet, u šta se, kaže, i lično uverio u Helsinkiju, na samitu Evropske narodne partije.

"Rekao mi je da će uputiti pismo svim liderima. Zahvalan sam, jer znam kako se čuje njegov glas u svim evropskim metropolama", rekao je Vučić na zajedničkoj pres-konferenciji sa predsednikom Kipra nakon sastanka i sednice dve vlade.

Istakao je da Srbija na Kipru ima iskrene prijatelje koji nam pomažu po svim pitanjima, od evropskog puta do očuvanja teritorijalnog integriteta.

"Oni pokazuju ljubav prema našoj zemlji i mi njima uzvraćamo kada možemo sa onim snagama koje imamo da pomognemo i u očuvanju integriteta njihove države", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je ukazao da je imao priliku više puta da mnogo toga nauči od predsednika Kipra i da je i danas zatražio savete zbog teške situacije u kojoj se Srbija nalazi, u koju je došla ne svojom krivicom, već nama potpuno nejasnom odlukom prištinskih vlasti da uvede tarife od 100 na robu koja dolazi na KiM.

"Cela Evropa je to osudila i predsednik Kipra takođe, ali po tom pitanju nema nikakvih promena u ponašanju Prištine", ukazao je Vučić.

Rekao je da kao predsednik Srbije želi posebno i naročito zahvalnost da izrazi predsedniku Kipra na ozbiljnom i odgovornom pristupu rešavanju svih problema koji u Evropi danas postoje, da zahvali na iskrenoj podršci koju pruža Srbiji na njenim evropskom putu, tako i očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

"Zahvalio bih se i građanima Kipra, koji preko svog predsednika i vlade podržavaju srpski narod i građane Srbije, jer su građani Srbije uvek i na svakom mestu bili uz kiparski narod, rukovodstvo Kipra. Uvek ćete moći da računate na našu podršku u svim organizacijama širom sveta", ukazao je predsednik.

"Kipar iskreno pomaže Srbiji"

Vučić je podvukao da Kipar svuda iskreno pomaže Srbiji i ne samo da glasaju za nas, već se i bore sa nama i u tom smislu naveo da je Kipar tražio javno da se skine glasanje o Kosovu sa dnevnog reda Interpola.

"Bilo je zanimljivo kada sam mu rekao da je nemačka vlada, trudeći se da zameri nešto i nama, a ne samo Albancima, rekla da smo krivi zbog Interpola, pa sam se zapitao da li su krive i zemlje EU koje su podržale Srbiju. A, nije ih bilo samo pet, neke članice Unije su bile i uzdržane", rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je Srbija posebno zahvalna i ministru inostranih poslova, predsedniku Kipra na podršci koju je ta zemlja dala Srbiji u Interpolu.

"Kipar nije samo glasao za Srbiju, već su se borili kao što se borila naša delegacija protiv zahteva Prištine. Nikada nećemo to zaboraviti. Umemo da pamtimo", poručio je Vučić.

Takođe, Srbija je, prema njegovim rečima, zahvalna Kipru ne samo na prijateljskim odnosima, već i što želi dalje da unapređuje odnose sa Srbijom.

"Iduće godine imaćemo treći susret sa Kiprom u Srbiji, ali bićemo i domaćini trilateranog susreta Grčke, Kipra i Srbije", preneo je predsednik.

Dodao je da je na sastanku sa predsednikom Kipra razgovarao o tehničkoj saradnji, ali da ne može da ulazi u detalje. 

"Razmatrani različiti vidovi saradnje"  

Vučić je ukazao da je sa kiparskim kolegom razmatrao sve vidove saradnje u različitim oblastima, od razmene znanja i saznanja u oblasti prosvete, kulture.

Ponovio je da će Srbija pružati podršku u svim telima i međunarodnim organizacijama. Na kraju je rekao da je sa Kiprom prvi put ustanovljena saradnju u organizovanju dijaspore.

"Kipar ima brojnu dijasporu, ali Srbija ima brojniju. Kiparska dijaspora je odlično organizovana i hvala kiparskim kolegama što su deo svojih saznanja preneli šefu srpske diplomatije Ivici Dačiću. Pokušaćemo u budućnosti da prikažemo više pažnje ljudima koji žive u dijaspori. Naša je krivica, a ne njihova što nismo uspeli na dobar način da to uradimo do sada", rekao je Vučić.

Istakao je da je mnogo tema pokrenuto, i da mnogo možemo da uradimo i na razvoju ekonomskih odnosa dve zemlje.

"Zadovoljni smo ovakvim sastancima. U svetu saradnja nezavisnih, suverenih zemalja koje drže do sebe dobija sve više na značaju. Ponosan sam što je naša zemlja takva, a znam koliko je ponosan i ovaj narod. Uvek ćete imati podršku srpskog naroda, kao i zahvalnost na podršci našoj zemlji", rekao je Vučić.

Anastasijadis: Nezavisnost Kosova nezakonita

Nikos Anastasijadis je na na zajedničkoj pres-konferenciji u Nikoziji istakao da Kipar poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, kao i njen put ka EU.

"Ponovio sam jasan i izričit stav Kipra prema kojem, usled nepostojanja odgovarajućeg rešenja prihvatljivog za obe strane o statusu, Kipar smatra da je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova nezakonita. U isto vremeno ponovio sam jasan stav kiparskih vlasti o poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije", naglasio je kiparski predsednik.

Takođe, podržao je evropski put Srbije, istakavši značaj koji Kipar pridaje tome i dodao da njegova zemlja svrstava Srbiju među prve kandidate za pristupanje.

Najavio je i uspostavljanje trilateralnog formata saradnje sa Grčkom, po uzoru na formate koji već postoje u regionu Balkana.

Taj mehanizam obuhvatiće sve sfere saradnje gde postoje zajednički interesi u cilju promovisanja mira, stabilnosti na Balkanu i Sredozemlju, rekao je kiparski predsednik.

Kako je rekao, zajednička sednica vlada dve zemlje je bila prilika da sa Vučićem i ministrima razmene mišljenja u vezi sa daljim učvršćivanjem saradnje u već postojećim sektorima delovanja, i proširivanju te saradnje.

Prema njegovim rečima, uspostavljena je i polazna tačka za prioritete, kako na bilateralnom, tako i na multilateralnom nivou.

Takođe, dogovoreno je održavanje srpsko-kiparskog foruma na Kipru u cilju jačanja ekonomskih veza.

Što se tiče kiparskih pitanja, govorio je sa Vučićem o naporima da iznova počnu pregovori sa drugom stranom (Turskom), prekinuti prošlog jula.

To je proces koji, pored dobre pripreme, treba da se zasniva na odgovarajućim rezolucijama UN, evropskom pravu, rekao je predsednik Kipra.

"Izrazio sam zahvalnost vlade i svih nas za stalnu podršku Srbije u rešavanju kiparskog pitanja", rekao je Anastasijadis.

Kiparski predsednik izrazio je zahvalnost za doprinos koji daju srpski mirovnjaci u sastavu misija UN.

Vučić: Sa Kiprom i Grčkom o gasu preko Bugarske

Predsednik Srbije rekao je da će sledeće godine na trilateralnom susretu Srbija–Kipar–Grčka u Beogradu razgovarati o tome na koji način bi deo gasa preko Bugarske mogao da dolazi u Srbiju sa trase gasovoda "Ist med".

"Da vidimo kako i na koji način da koristimo bar deo gasa koji bi mogao da dođe do Srbije preko Bugarske iz 'Ist meda', iako smo mi najvećim delom oslonjeni na ruski gas", rekao je Vučić nakon susreta.

Inače, u vodama Kipra na Sredozemnom moru nalaze se značajna svetska nalazišta prirodnog gasa.

Prošle godine su se Italija, Grčka, Kipar i Izrael dogovorili da postave cevi za taj gasovod.

"Ist med" bi trebalo da poveže izraelsku bušotinu "Levijatan" i kiparsku gasnu bušotinu "Afrodita" sa italijanskim gradom Brindizijem.

Stručnjaci procenjuju da bi ovaj istočnomediteranski gasovod bio najduži na svetu, a sa 16 milijardi kubnih metara gasa godišnje bio bi ekvivalent jednom kraku "Turskog toka", kojim bi gas bio transportovan iz Rusije u Evropu.

Drugi deo ovog projekta mogao bi da bude gasovod koji bi išao sa Kipra u Tursku i ovaj gasovod bi mogao da bude jeftiniji, jer je, prema oceni stručnjaka, potrebno samo izgraditi cev od Kipra do Turske, a otuda bi gas "Južnim gasnim koridorom" preko Balkana (i Srbije) mogao da stigne u Evropu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво