Kosovska Mitrovica, protest "belih mantila"

U krugu Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici održava se miran protest zdravstvenih radnika zbog odluke Prištine da uvede takse od 100 odsto na robu iz Srbije. Situacija na Kosovu i Metohiji je teška, možda nikad teža i neizvesnija, poručio sa protesta direktor Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica, Milan Ivanović.

Ivanović je rekao okupljenim građanima na protestu da Albanci pokušavaju da dovrše etničko čišćenje, a u toj nameri pribegli su institucionalnom nasilju.

"Setili su se i ekonomskog nasilja, sada pokušavaju izgladnjivanjem i ugrožavanjem egzistencije Srba da dovrše etničko čišćenje i stvaranje lažne, kako oni kažu, etnički čiste države, kako bi formirali veliku Albaniju", rekao je Ivanović.

"Osnovni naš zahtev je sloboda, osnovni naš zahtev je da puste uhapšene, oni znaju da će oni biti uvek na braniku otadžbine", naveo je Ivanović.

Ivanović je rekao da je još pre mesec dana tražena saglasnost za kiseonik, koja još nije dobijena, kao ni saglasnost za sanitetski meterijal.

Dodao je da je situacija teška, možda, kaže, i nikad teža i neizvesnija, jer se ovog puta vrši i institucionalno nasilje nad Srbima, a može se, ističe, rešavati samo jedinstvom i slogom.

"Haradinaj postavlja neke uslove: ili ćete priznati Kosovo ili će vam ostati sankcije kojim ćemo vas uništiti... Ako ne prihvatimo, on će srušiti vlast... On je glasnogovornik stranih sila. A to čujemo i od nekih malih krugova, nekog opozicionog saveza, koji predlažu iste mere. Ti pojedinci iz kruga dvojke, ti vazali, marionete, pioni, očigledno da su im iste gazde, čiji su plaćenici", rekao je Ivanović.

Poručio je da se Srbi na KiM bore mirno, demokratski, civilizovano. Kako je rekao, bolnica u Kosovskoj Mitrovici je već bila jednom "odbranjena" i ostala je bastion, u kojem se svi pacijenti leče i mogu da dobiju zdravstvenu zaštitu.

"Stvari su jasne, mi tražimo slobodu, hoćemo mirno da živimo, radimo, da možemo da lečimo ljude", rekao je Ivanović.

Poručio je da je država dala jasno i glasno bezrezervnu podršku i da je rekla da neće dozvoliti nikakav pogrom i da su crvene linije životi ljudi i njihova sloboda.

Okupljenim građanima sa govornice se obratila i direktorka Doma zdravlja Kosovska Mitrovica Miljana Nikolić, koja je poslala poruku Prištini.

"Možete da nam uzmete hranu, lekove i sigurnost, ali ne možete da nam uzmete ljubav prema Kosovu i Metohiji i nikada ne možete da nam uzmete našu istoriju, u kojoj jasno piše: Kosovo je deo Srbije", rekla je Nikolićeva.  

Srbima sa Kosmeta danas su podršku pružili i predstavnici FK Crvena zvezda Dragan Džajić, Zvezdan Terzić i Mitar Mrkela, koji se nalaze u poseti Kosovskoj Mitrovici.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара