Rasprava u Skupštini, od budžeta do Tvitera

U Skuptštini Srbije nastavljena je rasprava o Predlogu budžeta za 2019. godinu i setu poreskih zakona.

Budžetom su predviđeni ukupni prihodi od 1.246,2 milijarde dinara i rashodi u visini od 1.269,1 milijarde dinara, što daje predviđeni deficit od 22,9 milijardi dinara, odnosno 0,4 odsto BDP-a.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je da je u trećem kvartalu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, nezaposlenost pala na 11,3 odsto, što je, kako kaže, još jedna potvrda ozbiljne i odgovorne politike koju vodi Vlada Srbije.

Ministar je dodao da je politika Vlade Srbije usmerena ka otvaranju novih radnih mesta i fabrika, kao i na poboljšanju kvaliteta života građana Srbije, navodeći da je od 2014.godine do danas otvoreno 370.000 novih radnih mesta.

"To jeste rezultat koji je za pohvalu, ali je i velika odgovornost za nas, da nastavimo sa istom ekonomskom politikom", rekao je ministar.

Mali je naveo da je i Predlog budžeta za 2019. godinu koncipiran tako da daje podršku privredi kroz podsticaje i smanjenje opterećenja, kao i kroz dodatne investicije države u infrastrukturu.

"Radimo sve kako bi se trend smanjenja nezaposlenosti nastavio u 2019. i ostalim godinama pred nama", rekao je Mali.

Rasprava o dnevnom redu 

Odbornička grupa pokreta Saše Jankovića podnela je a zatim i povukla predlog za dopunu dnevnog reda, kojim bi se usvojio zaključak o osuđivanju nedavnog napada na Borka Stefanovića, a predstavnici odborničke grupe SNS su podržali taj predlog, ali i zatražili da se osude i drugi oblici nasilja i pozivi na linč predsednika Srbije i premijerke.

Šef odborničke grupe SNS Aleksandar Martinović smatra da je PSG Građanski blok 381 povukao predlog za dopunu dnevnog reda samo zato što je odbornička grupa SNS tražila da se osude i poziv na nasilje prema predsedniku Vučiću, premijerki i svim ljudima koji danas vode Srbiju, a deo su SNS.

Šef odborničke grupe PSG Građanski blok 381 Rade Veljanovski je rekao da su predložili dopunu dnevnog reda jer su želeli da se osudi fizički napad na svakoga, bez obzira kojoj političkoj opciji pripada i da nisu povukli predlog zbog toga što bi to značilo i osudu onih koji su loše govorili o premijerki i drugim ljudima.

Gojković osudila Džudžino "prekrajanje" granice na Tviteru

Tokom rasprave o Predlogu budžeta polemisali su poslanici SDPS-a stranke Rasima Ljajića i Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića o navodnom kriminalu lidera tih stranaka, a bilo je reči i tvitu Esada Džudže iz BNV-a koji je na tviteru objavio "prekrojene granice Srbije" što je danas osudila predsednica parlamenta.

Gojković je diskutovala iz poslaničkih klupa i osudila "prekrojene granice karte Srbije" i dodala da se takođe nikada neće složiti sa izjavama Sulejmana Ugljanina, koji je rekao da je Srbija fašistička tvorevina i takve morbidarije i dodala da osuđuje takve izjave.

"Znate da sam ja zbog toga što branim ovu državu, izvređana, da su mi spočitavali da imam nekakav Stokholmski sindrom. U redu, imam ja Stokholmski sindrom, evo i Boško Obradović me je tukao, pa opet moram da sa njim komuniciram, nije problem. Ali, neću imati nikakav Stokholmski sindrom sa Sulejmanom Ugljaninom i sa Esadom Džudževićem, niti Srpska napredna stranka", rekla je Gojković.

Dodala je da SNS poštuje koalicione partnere, "ali ove druge, sa takvim izjavama i sa takvim namerama prema Srbiji, ne". "Tačka jedna velika. Srpska napredna stranka je stranka koja poštuje Srbiju a svako onaj ko misli da treba da sarađuje ili da se ne ogradi od ovakvih izjava je u velikoj zabludi", rekla je Gojković.

Treba se, kaže, zapitati kako je uopšte krenula ta tema o BNV-u i kako je najednom Ugljanin počeo da viče kada je do skoro bio ministar "u fašističkoj državi".

"Oštro osuđujemo izjave koje su morbidne i koje u ovom trenutku predstavljaju ko zna čije interese da prestane da se priča o KiM i onome što se dešava dole", rekla je Gojković.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара