Studenti protestom u Kosovskoj Mitrovici poručili Evropi da ne ćuti

U Kosovskoj Mitrovici je održan protest studenata prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Sa skupa pod sloganom "Evropo, sa reči na dela!", pozvali su međunarodnu zajednicu da ne zatvara oči pred "izgladnjivanjem i obespravljivanjem" jednog naroda, te da stane u odbranu sopstvenih vrednosti.

Protest je počeo petominutnim ćutanjem, a studenti su na ustima nosili flastere kao poruku da štura saopštenja povodom neprihvatljivih mera Prištine smatraju praktično ćutanjem.

Ovim svojevrsnim performansom, kako se navodi u proglasu koji su potom "pročitali", ne naglas, već znakovnim jezikom, žele da skrenu pažnju domaćoj i međunarodnoj javnosti na činjenicu da se pred očima evropskih političkih elita događa getoizacija srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, po receptima koji su već viđeni u osvit i tokom Drugog svetskog rata.

"Evropa zato mora da prestane da bude gluva na naše pozive u pomoć i da konačno sa reči pređe na dela", poručeno je sa protesta.

Studenti ističu da Evropska unija, koja je na rečima ponosna na ostvareni stepen poštovanja ljudskih prava unutar svojih granica, dozvoljava da se na njenom pragu događa humanitarna katastrofa i uporno zatvara oči pred planskim, sistematskim i zločinačkim izgladnjivanjem i obespravljivanjem čitavog jednog naroda.

"Sve što smo do sada dobili kao reakciju od administracije u Briselu bila su nemušta saopštenja kojima se stavlja znak jednakosti između progonitelja i progonjenih i dve strane pozivaju na deeskalaciju, iako nedužna žrtva nikada nije strana u sukobu, već naprosto žrtva", poručili su studenti.

"Vreme da se Evropa probudi" 

Studenti navode da Srbi na Kosovu i Metohiji brane svoje pravo na osnovno ljudsko dostojanstvo i goli život i nemaju više prostora za popuštanja, jer bi ih svako popuštanje odvelo u smrt ili egzodus.

"Džon Stjuart Mil je u svom znamenitom delu 'O slobodi' napisao da osoba može učiniti zlo drugima ne samo svojim akcijama, već i svojim nedelovanjem, i da je u oba slučaja jednako odovorna za pričinjenu patnju. Zvaničnici Evropske unije i najuticajnijih zapadnoevropskih država danima izostankom odlučne akcije čine zlo i nepravdu srpskom narodu na Kosovu i Metohiji. Vreme je da se Evropa probudi i ustane u odbranu sopstvenih vrednosti i stane u zaštitu ugroženih ljudskih bića", poručeno je sa protesta.

Studenti u Kosovskoj Mitrovici ističu da su odlučni da se sa svojim roditeljima, rođacima i sugrađanima do poslednjeg daha bore za prava koja moraju biti podrazumevana i garantovana svakom žitelju Evrope.

"Danas se za opstanak i pravdu borimo ćutanjem, ali će sutra i narednih dana naši pokliči i vapaji biti gromoglasni", poruka je sa protesta.

broj komentara 8 pošalji komentar
(petak, 30. nov 2018, 02:02) - Tanja [neregistrovani]

Studenti

Nasa dostojanstvena omladina, salje sliku mudre i istrajne Srbije u svet.

(četvrtak, 29. nov 2018, 23:06) - Pele [neregistrovani]

КиМ

Studenti žele da ostane u KiM, da osnuje svoje porudice, da ostanu na KiM da žive i rade.

(četvrtak, 29. nov 2018, 22:14) - Nensi [neregistrovani]

Protest studenata

Medjunarodna zajednica treba pothitno da reaguje, da pritisne Pristinu da ispunjava svoje obaveze, da ne radi protivzakonito.

(četvrtak, 29. nov 2018, 22:13) - Mimi [neregistrovani]

Protest studenata

Evropa mora da reaguje i ne zmuri pred izivljavanjem nad srpskim stanovnistvom od strane albanaca.

(četvrtak, 29. nov 2018, 15:29) - anonymous [neregistrovani]

Gandi je srusio svojom taktikom najjacu imperiju na svetu

Sve sto mogu u ovom moomentu je da vam kazem da sam ponosan na vas. Civil disobedience moze ako se pametno sprovede da bude jaca od bilo kakvog nasilja.

(četvrtak, 29. nov 2018, 13:31) - anonymous [neregistrovani]

lena

Samo da ostanemo ovako složni, a Evropa treba što pre da reaguje. Ovakvo ponašanje Šiptara je nedopustivo.

(četvrtak, 29. nov 2018, 12:56) - драгче [neregistrovani]

децо вама ништа није јасно.

Не иде се пред џелата са лебом и ракијом, и са молбом да се егзекуција изврши вешањем а не стрељањем.

(četvrtak, 29. nov 2018, 12:35) - Ђорђе [neregistrovani]

Студенти

Не дајте се студенткиње и студенти у Косовској Митровици! Сви заједно!