Mediji u regionu o sednici kosovske i albanske vlade

Mediji u regionu opširno su izvestili o današnjoj zajedničkoj sednici kosovske i albanske vlade u Peći, pojedini uz ocenu da je albanski premijer Edi Rama svojim izjavama dodatno zakomplikovao odnose Beograda i Prištine i pitanje – da li su se Tirana i Priština dogovorili o ujedinjenju svih Albanaca do 2025.

Hina piše da je Rama odluku Prištine da za 100 poveća carine na robu iz Srbije nazvao "političkim protivodgovorom Prištine" Srbiji i najavio "nultu carinu za jug" Kosova naseljen Albancima i "100 posto carina" za većinski srpski sever, što je, kako se navodi, podstaklo negativna reagovanja ambasadora SAD u Beogradu i šefa srpske diplomatije Ivice Dačića.

Navodi se da je američki ambasador Kajl Skot poručio da je "Kosovo jedna država", te da "primena diskriminatorske politike da se na jednom delu zemlje primenjuje jedna stopa, a u drugom delu druga svakako nije uredu".

Istovremeno, Hina citira šefa srpske diplomatije da Albanija podržava kosovsku blokadu robe iz Srbije, te da je predsednik albanske vlade "ubio dogovore" o saradnji u regiji.

Crnogorski mediji su preneli da je Rama, nakon zajedničke sednice, izjavio da je dogovoreno da ne bude tarifnih barijera između "dve zemlje" i da će se ubuduće uzajamno priznavati vozačke dozvole.

Navode i da je Rama pozvao Srbiju da se "spusti na zemlju", jer se put ka budućnosti ne gradi "zabijanjem noža u leđa".

RTCG je prenela da je Rama ocenio da je odluka prištinske vlade o povećanju poreza za 100 odsto na robu iz Srbije politička.

Mediji u BiH preneli su agencijske izveštaje da je nakon zajedničke sednice kosovske i Vlade Albanije potpisano devet sporazuma i protokola o saradnji Prištine i Tirane.

Navodi se i da je Rama izjavio da je poslednje sprečavanje Prištne da postane članica Interpola, posebno neprihvatljivo.

Dodaju da je Rama izjavio da su kosovski Albanci i dalje taoci EU i da se stalno odlaže odluka o viznoj liberalizaciji, iako je glavni traženi uslov ratifikacija demarkacije granice s Crnom Gorom ispunjen, dok je s druge strane Srbija u pregovorima o članstvu, iako nije priznala Kosovo.

Ističe se i izjava Rame o mogućoj korekciji granice između Kosova i Srbije, da ništa nije isključeno, kao i da su svi koji Hašima Tačija nazivaju izdajnikom – magarci.

Makedonska televizija Telma je o ovom događaju izvestila pod naslovom: "Da li su Rama i Haradinaj pristali da ujedine Albance do 2025. godine?"

"Osmesi, fotografije i podrška, ovako je održana zajednička sednica kabineta albanskog premijera Edija Rame i kosovskog Ramuša Haradinaja. Potpisano je devet sporazuma koji garantuju njihovu buduću saradnju", javila je Telma.

Navodi se da je sednica održana u Peći pod motom "Zajedno za razvoj", te da je istovremeno ispred zgrade održan protest porodica osuđenih i osumnjičenh Albanaca, učesnika oružanih sukoba u Kumanovu, u maju 2015.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара