Vulin: Da li je Evropa u stanju da poštuje svoja pravila?

Ako Evropa nije u stanju da poštuje svoje sporazume, čemu onda Evropa, upitao je ministar odbrane Aleksandar Vulin ukazujući ka kršenje SSP-a i Cefta sporazuma od strane Prištine.

Aleksandar Vulin je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a pozvao na poštovanje Cefta sporazuma i SSP-a ukazujući da je Beograd sve vreme to činio.

"Ono što je do Srbije, uradićemo, ali dosta smo se mi dokazivali Evropi, vreme je da se oni dokažu nama", naveo je Vulin.

Dodao je da postupci albanskih političara na KiM ne mogu da se predvide i da se oni ponašaju kao UČK i zbog toga ponavlja pitanje Evropskoj uniji, da li su u stanju da poštuju spostvena pravila.

Dodaje da se Srbi na Kosmetu bore da izdrže i da će država Srbija uspeti da im pomogne.

Ministar odbrane ističe da je vojska spremna da sprovodi svako naređenje vrhovnog komandanta predsednika Aleksandra Vučića i da zaštiti život Srba na KiM.

"Obezbedili smo sve preduslove, da li ćemo ili nećemo to učiniti, to je pitanje za državno rukovodstvo", rekao je Vulin ukazujući da Aleksandar Vučić svaki dan vodi računa o tome da li je vojska u stanju da učini ono što je potrebno da bi se pomoglo srpskom narodu. 

Novi helikopteri povećavaju sposobnost vojske

Vulin je govorio i o kupovini nove generacije  "Erbasovih" helikoptera H-145.

"'Erbasovi' helikopteri H-145 su u ovom trenutku nešto najsavremenije na svetu u svojoj klasi. Mi smo dobili fabrički prijem u martu, a kada naši piloti budu završili obuku, imaćemo ih. To je nešto što dramatično povećava sposobnost naše vojske", naveo je ministar.

On je kazao da kada Srbija nešto radi, naoružava se i unapređuje, ceo region otvori oči i smatra da je to nešto o čemu može da se razgovara i da to znači i vođenje računa o bezbednosti Srba i svih drugih.

"Mi smo vojno neutralni, vodimo računa o svojoj bezbednosti. U trenutku nevolje, ne možemo da pozovemo nikog drugog osim nas samih. Svi drugi se pozivaju na razne paktove. Mi vodimo računa o sebi. H-145 će znatno povećati sposobnost naše vojske i to je dobro za sve koji žive na prostoru Balkana", naglasio je ministar odbrane. 

Vulin je rekao i da "opozicija nastavlja da napada Državu Srbiju" i pored toga što su napadači na Borka Stefanovića pronađeni za sat vremena i što je pokazano da se u Srbiji poštuje pravo.

Ministar Vulin je dodao da je zanimljivo "da ta ista vlast u vreme kada su ubili Ranka Panića nije rekla ni reč. Kada su Dragan Đilas i svi ostali bili velika vlast, niko ništa nije govorio o ubistvu Ranka Panića i nasilju koje smo u to vreme doživljavali. Ja sam svedok da su prebijali, hapsili i odvodili u zatvore svih tih godina i da niko ništa nije govorio".

Osuđujući napad na Borka Stefanovića ministar Vulin je rekao da je Aleksandar Vučić dao vrlo striktno naređenje – nađite napadača "i našli smo ga jako brzo".

"Neko bi trebalo da se obraduje zbog toga. Nažalost, mi smo videli samo da se napada naša država, da se srpska država pljuje, da se govori o njoj kao o nekakvoj lošoj državi. Aleksandar Vučić, Srpska napredna stranka, ministar Stefanović su uradili sve i u prvom satu su našli onoga ko je počinio takvo gnusno delo", zaključio je ministar Vulin.

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 25. nov 2018, 16:37)
anonymous [neregistrovani]

Истина

Ако је питање чему онда Европа, онда је још логичније питање чему Србија у тој Европи.

(nedelja, 25. nov 2018, 14:25)
milan lala [neregistrovani]

Eu

Jasno je da su Brisel i Berlin SSP i otvarnje poglavlja kad je Beograda u pitanju koristili i koriste kao instrument pritiska za nase dobrovoljno legalizovanje NATO otimacine AP- KiM i priznanje kvazi drzave "kosove ". Kad je Pristina u pitanju SSP i CEFTA ne moraju se postovati i tu nema nikakvih pritisaka i obaveza. Pristisci i obaveze su samo za Beograd . Ostaje jedno veliko pitanje za nasu drzavu i narod, sta trazi i sta ce Srbija u jednom takvom proverenom po sto puta neprijateljskom drustvu u EU. Imali li iko kod kuce, kad cemo vec jednom doci sebi ? Ekonomska trgovina sa njima u redu , clanstvo u njihovom drustvu nije uredu !!!

(nedelja, 25. nov 2018, 11:58)
anonymous [neregistrovani]

Istok

Uz svu nasu dobru volju ka pristupanju u EU, mi smo sve ove godine dozivljavali samo najgora ponizenja. Nama je ostao prirodni put ka Istoku, Rusija i Kina. Treba i ekonomiju okretati u tom smeru da pokusamo da nas na taj nacin ucenjuju. Proglasiti okupaciju Kosmeta, prekinutu diplomatske odnose sa Albanijom.