Moskva: Nove provokacije Prištine

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je, povodom upada jedinica ROSU i hapšenja četvorice Srba u severnom delu Kosovske Mitrovice, da EU i SAD "ili nisu u stanju da obuzdaju svoje štićenike ili odobravaju njihovo agresivno ponašanje".

U komentaru Ministarstva spoljnih poslova Rusije u vezi sa zaoštravanjem situacije na KiM, koje je objavljeno na sajtu ambasade te zemlje u Beogradu, ocenjuje se da je posebno važan odgovoran stav rukovodstva Srbije, koje ulaže napore kako bi se napetost smanjila.

MSP Rusije je upad jedinica ROSU u severni deo Kosovske Mitrovice i hapšenje četvorice Srba nazvalo novom provokacijom Prištine, čiji je cilj proterivanje Srba iz pokrajine.

"Očigledno je da Priština nastavlja politiku etničkog čišćenja i raspirivanja 'trgovinskog rata' na Balkanu, koje sledi za odlukom 'vlade' Kosova od 22. novembra ove godine o uvođenju poreza od 100 odsto na uvoz srpske robe, uključujući prehrambene proizvode, lekove, štampanu produkciju itd.", navodi se u saopštenju i ističe da je cilj da se za Srbe stvore nepodnošljivi uslovi za život u rodnim mestima.

U komentaru se, takođe, odlučno osuđuju potezi Prištine koji vode ka konfliktu.

Ocenjuje se i da iznenađuje povlačenje Kfora koji, kako se podseća, funkcioniše na osnovu mandata SB UN i u obavezi je "ne samo da reaguje na provokacije na adekvatan način već i da deluje preventivno kako bi se izbegao rast napetosti".

"Stiče se utisak da Evropska unija i SAD, koje tokom više godina pružaju pokroviteljstvo kosovskim Albancima, ili nisu u stanju da obuzdaju svoje 'štićenike' ili odboravaju njihovo ponašanje. U vezi s tim smatramo da je posebno važan odgovoran stav rukovodstva Srbije koje ulaže napore kako bi se napetost smanjila", napominje se u komentaru.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво