"Građani KiM taoci politike odmetnute od evropskih vrednosti"

Ministarka za evropske integarcije Jadranka Joksimović kaže da štetu, koju je proizvela odluka Prištine da poveća takse na proizvode, najviše trpe građani na KiM. Podseća da to nije ekonomska odluka i da je ova situacija još jedan argument koji ukazuje na neophodnost reakcije Brisela.

Jadranka Joksimović kaže da ove odluke pokazuju da su ljudi na KiM postali taoci jedne politike koja je potpuno odmetnuta od evropskih vrednosti i potpuno odmetnuta od vladavine prava.

"Mislim da je situacija potpuno jasna, ne samo da Priština nije sprovela preuzete obaveze iz Briselskog sporazuma, pre svega za Zajednicu srpskih opština, nego ona svojim jednostranim potezima pokazuje deficit kapaciteta za bilo kakvo poštovanje sporazuma, ali veliki kapacitet za pretnje nasiljem, podrivanje dogovorenog", istakla je Joksimovićeva gostujući na RTS-u. 

Prema rečima ministarke, pored dela koji se tiče dijaloga i zaštite Srba, odmetnuta politika je pitanje za EU koja "ne može nemo da gleda da se temljne evropske vredosti bukvalno spaljuju i uništavaju na KiM".

"Kada se spaljuje roba iz Srbije i BiH time se spaljuju temelji evropskog projekta u regionu, zato što su sloboda kretanja ljudi, roba, kapitala, temeljne vrednosti Evrope", rekla je ministarka.

Joksimovićeva je rekla da se na onemogućavanje slobode kretanja kao najvažnije evropske slobode, dugo ćutalo, a da je sada došlo i do kršenja temeljne evropske slobode – slobode kretanja roba.

"To je pravo pitanje – odmetnuti režim ili odmetnuta elita od evropskih vrednosti i vladavine prava, a taoci su građani", upozorila je Joksimovićeva.

Naglasila je da je uvođenje 100 odsto taksi na robu koja dolazi iz centralne Srbije i BiH čisto politička odluka.

"Nema nikakve veze sa ekonomijom i tu nema dileme o čemu se radi. Nema tu elemenata za pozivanje obe strane i ne znam šta je cilj toga. Najvažnije je da ovakva politika Prištine pokazuje potpuno odsustvo njene volje i kapaciteta da sprovodi preuzete obaveze, jer prva odlika suvereniteta, na koji se stalno pozivaju, je da se ispunjavaju preduzete obaveze" rekla je ministarka.

Podsetila je da je Briselski sporazum potpisan od strane Beograda i Prištine, ali i EU kao posrednika i garanta istakavši da se više ne može govoriti samo o odnosu prema Srbiji i Srbima već i o odnosu Prištine prema EU.

"Obaveza međunarodne zajednice je, između ostalog, da zaštiti građane KiM koji su na udaru takozvane Vlade Kosova", naglasila je Joksimovićeva.

"Nije samo Srbija na udaru" 

Ministarka je podsetila da Priština ima potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU (SSP) što je, kako je istakla, najveći domet nekog ugovornog odnosa Prištine sa EU i naglasila da mehanizam tog ugovora jasno nalaže da se protiv onih koji ga ne poštuju prvenstveno preduzimaju kontramere, a zatim se takvi ugovori i suspenduju.

"Ovde se ruši i koncept Zapadnog Balkana kao evropskog regiona i nije samo Srbija na udaru i BiH je na udaru. EU mora da pokaže ukoliko želi stabilnost Zapadnog Balkana i da se evropski poredak mira i stabilnosti primeni i postuje u ovom regionu, mora da stavi do znanja ne samo retorikom i oštrom osudom, već preduzimanjem i preuzimanjem mehanizama da zaštiti stabilnost ovog regiona i sopstvene evropske vrednosti u ovom regionu koje su brutalno napadnute", naglasila je ministarka.

Na pitanje da li bi odsustvo dijaloga moglo da odloži i planirano otvaranje poglavlja u decembru, Joksimovićeva je rekla da prvo EU mora da pokaže da štiti sopstvene vrednosti na ovom primeru.

Očekuje da EU pokaže da štiti sopstvena pravila i procedure koja se tiču donošenja odluka o otvaranju poglavlja.

"Srbija je u poglavljima 23 i 24 (vladavina prava) ostvarila napredak, drugi element za donošenje odluka je napredak u poglavlju 35 tj. u implementaciji Briselskog sporazuma, poglavlje 35. Sada (EU) može samo da konstatuje da ne da nije došlo do napretka zbog Prištine već i do dodatnog podrivanja atmosfere kršenja sporazuma i podrivanja regionalnih ekonomskih odnosa i na kraju ugrožavanju prava građana", rekala je Joksimovićeva i dodala da to ni na koji način ne bi smelo da se odrazi na odluku o otvaranju poglavlja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара