Kocijančič poziva na ukidanje taksi i uzdržavanje od provokacija

Portparolka EU Maja Kocijančič izjavila je da je poruka Brisela povodom kosovskih taksi za robu iz centralne Srbije "jasna i dosledna". Unija "jasno očekuje" od Prištine da povuku mere, a "obe strane" je pozvala da se uzdrže od provokacija.

Maja Kocijančič je odbacila komentare koji stižu iz Prištine, prema kojima je šefica EU diplomatije Federika Mogerini "pristrasna" i da "kritikuje samo Kosovo", "a nikada Srbiju", u kontekstu kršenja sporazuma iz okvira normalizacije odnosa.

"Reakcija kosovskih vlasti u ovom kontekstu jednostavno nije pravi način. Postoje načini da se reše ova pitanja i te kanale treba koristiti", poručila je Kocijančič.

Kocijančič je, međutim, takođe rekla da sve primedbe koje postoje između Beograda i Prištine na međusobne odnose treba rešavati u okviru dijaloga kome posreduje EU.

"Poslednje akcije, mere i izjave sa Kosova i iz Srbije, koje je druga strana shvatila kao provokaciju i uvrede, uznemirujuće su, ne pogoduju dijalogu i normalizaciji odnosa i podrivaju sve ono što su strane uradile tokom godina u dijalogu", izjavila je Kocijančič.

Podsetila je da je napredak u dijalogu o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine povezan i sa odnosima sa EU, i da može efikasno doprineti dobrobiti građana.

"Zato pozivamo lidere sa obe strane da odmah prestanu sa provokacijama i da se fokusiraju na završetak normalizacije odnosa", kaže Kocijančič.

"Mere Prištine su kršenje CEFTA sporazuma"

Kad je reč o merama Prištine, rekla je: "Naša poruka je jasna i dosledna. U pitanju je kršenje CEFTA sporazuma i nije u duhu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", poručila je Kocijančič na pres-konferenciji i podsetila da je EU istu reakciju imala i kada su takse inicijalno podignute za 10 procenata.

Ocenila je da u kontekstu jasne EU pespektive celog regiona Zapadnog Balkana, EU nadgleda ispunjavanje svih obaveza koje su preuzete od strane partnera u regionu.

"CEFTA je kamen temeljac regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu i ključni deo regionalne ekonomske zone i pokriven je kroz različite sporazume u okviru Sprazauma o stabilizaciji i asocijaciji. To su sve instrumeniti koji su dizajnirani da podrže region, da ga približe EU i osiguraju da postoje ekonomska dobrobit koja pomaže regionu i njegovoj ekonomskoj situaciji", poručila je Kocijančič.

Navela je da EU očekuje da CEFTA sekretarijat i sve strane preduzmu neophodne mere kako bi osigurali da se sporazum o slobodnoj trgovini u potpunosti poštuje.

Podsetila je i na fundamentalne principe evropske perspektive regiona, koji su zasnovani na pomirenju i regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima.

"Poruka za Srbiju i Kosovo je jasna. Mi očekujemo da se obaveze ispune, a sve provokacije izbegnu i da obe strane nastave da rade u cilju normalizacije odnosa, jer to nije samo u interesu dve strane, već i u interesu naroda, regiona i cele Evrope", zaključila je Kocijančič.

broj komentara 7 pošalji komentar
(četvrtak, 22. nov 2018, 21:47) - anonymous [neregistrovani]

Poruka Maji

A mi ćemo da bojkotujemo vašu robu dok traje ova sumanuta akcija terorističke OVK.

(četvrtak, 22. nov 2018, 21:19) - viki [neregistrovani]

Zasto

Ne razumem Kocijancicevu od cega Srbija treba da se uzdrzi i kakva njoj upozorenja upucuje?

(četvrtak, 22. nov 2018, 20:38) - Pele [neregistrovani]

KiM

Nema oštrih mera ni sankcija prema teroristima.

(četvrtak, 22. nov 2018, 18:22) - anonymous [neregistrovani]

Srbija

Nema ona sta Srbiju da poziva na uzdrzavanje jer nista nismo ni uradili!!!

(četvrtak, 22. nov 2018, 15:34) - Beograd [neregistrovani]

EU

Ovo zaista nema smisla. Ona poziva i Srbiju da se ozdržava od reakcije.

(četvrtak, 22. nov 2018, 15:19) - Zvezdana [neregistrovani]

Zvezdana

Prištini je bolje da posluša ono što su joj naredili umesto da daju komentare.

(četvrtak, 22. nov 2018, 15:04) - anonymous [neregistrovani]

Tako je!

G-djice Kocijancic, bas lepo sto ste obe strane pozvali na odgovornost! Mladi ljudi beze iz zemlje Srbije(ukljucujuci AP Kosovo & AP Vojvodinu) dok se lokalni politicari prepucavaju a Vi dobijate jevtinu radnu snagu!