Kosovska policija oduzima tablice sa srpskim oznakama

Zamenik kosovskog premijera Fatmir Limaj izjavio je da bi kosovska vlada uskoro mogla da uvede recipročne mere Beogradu kada je reč o registarskim tablicama, a u međuvremenu pripadnici kosovske policije sproveli su u selima Ranilug i Veliko Ropotovo akciju oduzimanja tablica sa srpskim registarskim oznakama.

Kako navodi Fatmir Limaj, mera oduzimanja srpskih tablica bi značila da vlasnici vozila sa tim oznakama tokom boravka na teritoriji Kosova imaju privremene tablice.

Upitan da prokomentariše poziv EU Prištini da ukine odluku o povećanju taksa na robu iz centralne Srbije za 100 odsto, Limaj kaže da je takav stav Brisela bio očekivan, prenela RTK.

"Evropska unija mora da shvati da Kosovo više ne može da prihvati pristup kakav Srbija ima prema nama", rekao je Limaj.

U međuvremenu, prema nezvaničnim informacijama, policajci u civilu su zaustavljali vozila sa srpskim tablicama, vozačima su uručivali saobraćajne kazne i slali ih kod sudije za prekršaje. 

Jedan od očevidaca je potvrdio za RTK 2 da je policija oduzimala tablice pod izgovorom "Ne može RKS u Srbiji, ne mogu ni srpske tablice na Kosovu".

Policija je, takođe, zaustavljala i vozila sa RKS i KS tablicama, ona su detaljno proveravana, a od vozača su tražili kompletnu opremu od prve pomoći, lanaca, do "obaveznog" posedovanja ćebeta u gepeku automobila.

Prema nezvaničnim informacijama, desetak vozača je upućeno kod sudije za prekršaje.

Popović: Netačne informacije o oduzimanju tablica 

Komandir Policijske stanice u Ranilugu, poručnik Nebojša Popović, tvrdi da nisu tačne informacije da kosovska policija oduzima srpske registarske tablice na teritoriji te opštine, kao i da su vozila zaustavljali policajci u civilu, javlja RTK 2 na srpskom jeziku. 

Prethodno je RTK 2 na srpskom jeziku javio da pripadnici kosovske policije u civilu oduzimaju srpske registarske tablice u selima Ranilug i Veliko Ropotovo.

RTK 2 je naveo, pozivajući se na nezvanične informacije, da su policajci u civilu zaustavljali vozila sa tablicama centralne Srbije, vozačima su uručivali saobraćajne kazne i slali ih kod sudije za prekršaje. 

"To je dezinformacija. Vozilo je zaustavljeno na ulazu u Ranilug. Vlasniku vozila je izrečena kazna zbog nevezivanja pojasa. Nema veze sa istinom da su mu oduzete tablice ili da mu je izrečena neka druga kazna", rekao je Popović za RTK 2.

On je dodao da su kontrolu vozila izvršili policajci u službenoj uniformi, a ne pripadnici policije u civilu.

U selima Ranilug i Veliko Ropotovo žive isključivo Srbi. Nema zvaničnih informacija da li je slična akcija sprovedena i u drugim sredinama na Kosovu.

Upravljanje vozilima sa srpskim tablicama na Kosovu dogovoreno je dijalogom u Briselu, prenosi RTK 2.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара