Vučić o merama Prištine: Nećemo uzvraćati na sličan način, ostaćemo pouzdan partner

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost povodom prištinskih taksi na srpsku robu, da je suštinski doneta zabrana protoka roba. Kaže da to nije civilizacijska niti razumna odluka i da Srbija neće uzvraćati sličnim merama, jer želi da ostane pouzdan partner. Vučić kaže da su na sednici svima podeljeni određeni zadaci i da će nadležni biti u punoj pripravnosti.

Vučić je, obraćajući se javnosti, rekao da je odluka Prištine doneta u 21. veku, u regionu u kojem se leče druge rane boljim odnosima ljudi, a garant za bolje odnose je slobodan protok roba, ljudi, kapitala i usluga.

Navodi da je odluka neočekivana, jer su postojale informacije da se priprema ublažavanje taksi i neka vrsta izlazne strategije zbog provobitnih mera.

Kako je rekao, to je dokaz da se ne može računati na racionalne poteze Prištine u budućnosti i zbog toga Srbija pokazuje strah i brigu, ne zato što je slaba, već zato što brine za očuvanje mira.

"Moraćemo da preduzememo raznovrsne mere kako bismo upoznali svet s onim što se čini i kako bismo pomogli našem narodu na Kosovu i Metohiji", rekao je predsednik.

Dodao je da je na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost svako dobio zadatak i da očekuje da će se Vlada sutra obratiti svim vladama zemalja članica SB UN i zemalja EU i da će navesti činjenice o kršenju Cefta sporazuma i SSP-a.

"Dogovorili smo da svi nadležni budu u punoj pripravnosti za slučaj bilo kakvog daljeg iracionalnog i sumanutog ponašanja prištinskih organa vlasti. Svi su dobili zadatke i u vezi s tim preduzimaće mere", naveo je predsednik.

Dodaje da Beograd neće zaustavljati kamione i putnička vozila kao ni promet robe sa KiM. 

"Hoćemo da, bar u narednom periodu, pokažemo razliku između ozbiljnog i odgovornog ponašanja s jedne strane i neodgovornog s druge strane", rekao je Vučić.

Najavio je da će se sutra u 13 sati sastati sa svim prestavnicima Srba sa Kosmeta jer postoji uznemirenost među Srbima i južno i severno od Ibra.

"Suštinski mere znače da robu na koju su navikli i sa kojom žive neće moći da kupuju", naveo je predsednik i istakao da niko neće imati računicu da kupi srpske proizvode.

Poruka Albancima: Molim vas, povucite odluku

Vučić je zamolio Albance da povuku odluku i pozvao ih na razgovor i kompromis.

"Sa nama morate da se dogovorite, neće vam pomoći ni Amerikanci, ni bilo ko drugi", dodao je predsednik.

Kako je rekao, vlasti u Prištini sve vreme podižu očekivanja svog naroda, a nisu im rekli da rešenja moraju da budu bolna, kao i da o svemu moraju da se dogovore s Beogradom.

Podsetivši na rezultate glasanja prilikom odluke o članstvu Kosova u Interpolu, Vučić je ocenio da se promenila slika sveta, ali je kazao i da Beograd zbog toga ne likuje niti želi to da radi.

"Mi nikoga ne vređamo, ništa ne radimo protiv Albanaca i nećemo nikome da se izvinjavamo. Nismo prekršili nijedan ugovor i dogovor, samo smo branili naše interese, i nikome se nismo obavezali da nećemo čuvati svoj teritorijalni integritet", poručio je Vučić.

"I još jednom molim Albance da shvate da nam je potreban mir, a ne eskalacija. Molim vas, povucite ove odluke", rekao je predsednik je i dodao da postoji objektivan strah za srpski narod, jer je u pitanju jedna od najtežih situacija u poslednjih 15 godina.

"Ne razumeju da je proces dijaloga – proces kompromisa"

Vučić je izjavio da Albanci na KiM ne razumeju da je proces dijaloga – proces kompromisa i ocenio da je to ključni problem.

"Dijalog su videli kao priliku za formalizaciju njihove nezavisnosti, a dijalog je pokušaj da dođemo do kompromisnog rešenja i to moraju da razumeju u Prištini", rekao je Vučić i dodao da oni nijednog sekunda nisu rekli narodu da će rešenja da budu bolna i da sa Beogradom moraju da naprave dogovor.

"Ne sporim da je nervozu moglo da stvori i to što su pre dve ili tri godine bili pred dvoterćinskom većinom u Unesku, 92 prema 50. Njima je sada (u Interpolu) nedostajalo 36 glasova. Nisu imali 92 nego 76, u prvom krugu, mi nismo imali 50 nego 56 i imamo još šest zemalja, najmanje, koje se nisu pojavile na glasanju", rekao je Vučić.

Podvukao je Srbija ne radi ništa protiv Albanaca, već štiti svoju zemlju i neće da se izvinjava, jer nismo prekršili nijedan pravni akt i nijedan dogovor.

Dodao je da uspeh srpske delegacije u Interpolu ne može biti povod za ovakav potez.

Vučić je zamolio Albance da se "otrezne" i da razumeju da nam je potreban mir, a ne eskalacija sukoba, koja nije u interesu ni Srba, ni Albanaca. Kako je rekao, Srbija će učinti sve da ne odgovara na provokacije i da bude uz svoj narod.

"Mi ćemo učiniti sve da sačuvamo mir i stabilnost, da na provokacije ne odgovaramo, da budemo uz naš narod i da Srbi razumeju da je Srbija tu i da ih nećemo ostaviti na milost i nemilost onima koji ne žele da žive sa našim narodom", poručio je predsednik.

Politikantske, a ne ekonomske mere 

Upitan šta ako Priština ne povuče odluke o carinama, predsednik je rekao da će se Srbija boriti i zaštiti svoj narod. Dodaje da nije reč o nikakvim ekonomskim merama, već o par ekselans političkim, tačnije politikantskim merama.

I to je, dodao je, samo jedna, najdrastičnija, razorna mera, razorna po odnose u regionu.

Naveo je da su u Prištini rešili da će da se igraju dobrog i lošeg policajca, aludirajući na poteze Haradinaja i Tačija...

"Dakle, Tači će da podnese inicijativu Ustavnom sudu da poništi jednu jedinu stvar koju smo postigli, a to je da se suspenduje odluka kojom su društvena i državna imovina koja je vraćena srpskim opštinama i da se sada ponovo oduzme od srpskih opština", naveo je Vučić i dodao da se to upravo danas događa na inicijativu Tačija.

Takođe, kako je rekao, neće da govori o zemljama, poput Makedonije, koje su jedva dočekale da se ovo desi, misleći da će sada zauzeti tržište koje je držala Srbija.

"Ali, to je ono sa čime živimo", primetio je Vučić i dodao da moramo da se borimo za svoje interese, za svoj narod.

A na pitanje da li je ovo "pucanje u dijalog", odgovorio je da nije, već "mnogo više od toga, mnogo opasnije".

Mogerinijeva razumela gde ovo vodi...

Vučić je rekao da su posledice poteza Prištine apsolutno nesagledive i da mogu da budu katastrofalne za ceo region.

"Ovakvi potezi uvek mogu da vas dovedu do apsolutne katastrofe. Mislim da su to razumeli i u EU, baš onako kako su razumeli i svi drugi, Rusi i kineski prijatelji i čini mi se svi iz Kvinte. To mora da se zaustavi i vrati u pređašnje stanje. Druga opcija ne postoji", rekao je Vučić.

Dodao je da večeras nije ni želeo da govori o svim posledicama.

"Zato verujem da će i EU i svi drugi uraditi sve da se Priština ponaša racionalno i razumno. Sve drugo, ne želim ni da mislim o tome... Mislim da je Fedrika Mogerini, kao neko ko ima politički nerv, dobro razumela gde ovo vodi. Posledice ovakvog poteza su apsolutno nesagledive", istakao je predsednik.

Ukazao je da su iz EU korektno reagovali, Mogerinijeva, kao i šef delegacije EU Sem Fabrici na sastanku, bez obzira na razlike i što su zemlje Kvinte priznale nezavisnost Kosova.

"Svi su razumeli, i Nemci i Francuzi i Italijani su bili jasni da su protiv takve odluke. Ne mislim da Amerikanci podržavaju takvu odluku, ali drugačiji su nam tu nekako odnosi. Evropa je danas reagovala snažnije, jasnije nego što je to učinila prvi put. Da su ovako snažno i jasno reagovali pre deset dana, kada su prvi put bez ikakvog razloga, a tada nije bilo Interpola, uvodili nekakve takse protivpravno, onda bi i ponašanje Prištine bilo drugačije", rekao je Vučić.

Po onome što rade, kako kaže, vidi da je Priština čvrsta u nameri da nastavi, a što ga, dodaje, navodi na dva zaključka – da će ići do kraja bez obzira na to što će ceo svet biti protiv njih, osim možda nekih koji će javno reći jedno, a skriveno činiti drugo, što ne bi u potpunosti isključio i drugo – da se više ne može govoriti o nečijim racionalnim potezima.

"Zato sam rekao da me je strah sve više i više od toga šta su ljudi u stanju da urade", rekao je Vučić.

Istakao je da je njegova obaveza kao predsednika da čuva budućnost naše dece.

"Mnogo smo krvi prolili za slobodu zemlje i više nemamo živote kojima bismo plaćali i slobodu i budućnost, zato ćemo učiniti sve da mir sačuvamo", istakao je Vučić.

Kaže da građani Srbije mogu da računaju da će se rukovodstvo ponašati odgovorno i racionalno i donositi odluke u skladu sa interesima naroda – da pobedi mir.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво