Vučić za RTS: Četiri moguća cilja prištinskih mera

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za RTS da se na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost analizirala odluka Prištine o podizanju takse na 100 odsto za srpske proizvode i da su podeljeni određeni zadaci. Najavljuje mirnu, ozbiljnu i odgovornu reakciju i poručuje da mere nisu odmazda zbog glasanja u Interpolu. Predsednik kaže da će se sutra sastati sa predstavnicima Srba sa Kosmeta.

Vučić je izašao sa sednice Saveta za nacionalnu bezbednost kako bi gostovao u Dnevniku RTS-a. Kako je rekao, za odluku Prištine o taksama postoje četiri osnovna cilja.

Prvi cilj je veliki pritisak koji bi vodio ka kapitulaciji Beograda i priznavanju prištinske nezavisnosti.

Drugi cilj je da se tiho sprovede najsnažnije etničko čišćenje Srba sa prostora Kosmeta, i severno i južno od Ibra. Ukazuje da Srbi žele da kupuju srpske proizvode.

Predsednik kaže da je u suštini reč o zabrani trgovine i kaže da je to, nažalost, moguće zahvaljujući sporazumu o pečatu iz 2011. godine i uspostavljanju granice između Srba i Srba. 

Ističe da su prištinske vlasti preduzele posebne mere, da su naredile policijskim jedinicama da onemoguće i, kako oni kažu, ilegalni prolaz robe ka severu Kosova i to je dokaz da su ozbiljno pripremali odluku. 

Kao treći cilj naveo je pritisak na međunarodne organe i institucije kako bi im učinili ustupke po pitanju vizne liberalizacije.

Vučić je rekao da je četvrti mogući cilj dolazak do sukoba i potpune destabilizacije regiona zarad nečijih interesa.

Poručuje da je izjava Federike Mogerini, koja je osudila prištinske mere, logična i zahvalio joj na tome.

"Mere nisu odmazda zbog Interpola" 

Predsednik Srbije ističe da Beograd neće uvoditi kontramere sličnog tipa i da neće kršiti Cefta sporazum kao ni SSP. Poručuje da će Srbija biti stabilan partner svakome.

"Ali suština je da ovo nema veze sa odmazdom zbog Interpola", kaže Vučić i dodaje da to tako prenose mediji u zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova, a kako je rekao, video je i da su mnogi drugi naseli na to.

"Naša mala pobeda u Interpolu nije kršenje bilo kakvog sporazuma, molim vas, razumite", poručuje Vučić.  

Osvrnuo se i na razgovor sa ambasadorima Kvinte i EU kojima je ukazao da Srbija nije ništa prekršila. 

Naveo je da je Srbija bila blizu poraza prilikom glasanja za prijem Kosova u Unesko, i da je Priština od tada izgubila 16 glasova, a da je Beograd u međuvremenu dobio šest.

"Dakle oni gube, vidi se da gube dramatično i nervoza je velika", rekao je predsednik.  

Međutim, još jednom ističe da Srbija nije prekršila nijednu obavezu i da nije prihvatila prvi Briselski sporazum, koji je sadržao obavezu puštanja u međunarodne organizacije.  

"Nismo krivi ni za šta, i zato je takva reakcija Mogerinijeve i svih drugih", navodi Vučić.  

Kaže i da su predstavnici Rusije i Kine pružili punu podršku Beogradu i da misli da su i zemlje Kvinte razumele da je reč o kršenju svih sporazuma. 

Najavljuje da će reakcija biti mirna, ozbiljna i odgovorna i da će se sutra sastati sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи