Priština podigla takse na srpske proizvode na 100 odsto

Prištinske vlasti podigle su takse na srpske proizvode na 100 odsto, obrazlažući takav potez "agresivnom kampanjom protiv Kosova", saopštio je zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj. Zamenik Ramuša Haradinaja je najavio i dodatne mere. Novim merama obuhvaćeni i proizvodi iz Bosne i Hercegovine.

"Kako bi zaštitila vitalne interese, kosovska vlada je podigla carinske dažbine na 100 odsto", napisao je Hodžaj na Tviteru.

Drastično povećanje taksi podržao je premijer Ramuš Haradinaj, koji je rekao da "sporazum Cefta ne funkcioniše". 

"Ova odluka stupa na snagu odmah i institucije su obavezne da je odmah sprovedu", rekao je Haradinaj.

Haradinaj je, kako prenosi prištinski dnevnik Ekspres, naveo i da je ministarstvu trgovine naložio i da "odmah zabrani" promet robe na kojoj se Kosovo ne pominje kao "Republika Kosovo".

Zamenik kosovskog premijera i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli tvrdi da odluka o stopostotnom povećanju takse na robu iz centralne Srbije nije uperena protiv srpskog naroda koji živi na Kosovu.

Pacoli je na svom Fejsbuk profilu napisao da se ista mera odnosi i na robu iz BiH, koja se, kako je naveo, prema Kosovu ponaša u skladu sa politikom Srbije.

"Nadam se da ova mera neće uticati na povećanje cena osnovnih proizvoda na Kosovu. Mi ćemo voditi računa o trgovcima, proizvođačima i građanima, a sve što je navedeno u vladinoj odluci mora biti primenjeno u praksi", naveo je Pacoli.

Odluka kosovske vlade jednoglasna

Pacoli je napisao i da je odluka doneta jednoglasno baš, kako kaže, kao što je jedinstvena vladajuća koalicija.

Na taj način Pacoli je otklonio sumnje pojedinih medija da je tokom glasanja o uvođenju stopostotnog poreza Srbiji i BiH bio uzdržan.

Naime, na fotografiji sa sednice kosovske vlade, koju su objavili prištinski mediji, Pacoli u tom trenutku nije imao podignutu ruku pa su se mediji pitali da li je Pacoli glasao za odluku o povećanju taksi ili je ostao uzdržan.

Predsednik kosovske Agencije za biznis Agim Šahin izjavio je da odluka vlade tzv. Kosova predstavlja "direktan izraz revanšizma" Prištine prema Beogradu, koji, kaže, blokira kosovske proizvode.

Šahin je za prištinski portal Telegrafi rekao da u ovoj situaciji treba naći alternativu za uvoz, i da bi to mogle biti Albanija, Makedonija ili neka druga zemlja sa kojom Priština ima saradnju.

Kosovska privredna komora veruje da će odluka o povećanju taksi uticati na povećanje lokalne proizvodnje, povećati zaposlenost i, kako se navodi u saopštenju, poboljšati kvalitet života građana na tzv. Kosovu.

Novim merama obuhvaćeni su i proizvodi iz Bosne i Hercegovine. 

Ovakva odluka vlasti u Prištini usledila je svega dan pošto Kosovo nije uspelo da dobije potreban broj glasova za prijem u Interpol.

Pre današnjeg povećanja, kosovska vlada je 6. novembra povećala takse na uvoz robe iz centralne Srbije na deset odsto.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво