Brnabićeva i Samuelson o saradnji Srbije i Danske

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa ministrom spoljnih poslova Kraljevine Danske Andersom Samuelsenom o nastavku bilateralne saradnje i upoznala ga sa napretkom u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Samuelsen je istakao da Danska podržava evropsku perspektivu Srbije i ocenio da su bilateralni odnosi dve zemlje veoma dobri i da će se, kroz nove investicije i dalju ekonomsku i kulturnu saradnju, razvijati i unapređivati, saopštila je Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije.

Brnabićeva se zahvalila na podršci i naglasila da su evropske integracije strateški prioritet Srbije i da se reformama pristupa ozbiljno i odgovorno. Dodala je da se ulažu dodatni napori kako bi se unapredila regionalna saradnja.

Premijerka je istakla da je Srbija posvećena normalizaciji odnosa sa Prištinom, ali da će nastavak dijaloga i postizanje kompromisnog rešenja biti mogući tek kada Priština ukine odluku o uvođenju dodatnih taksi na robu iz Srbije, kojom krši sporazum CEFTA.

Sagovornici su se složili da je dosadašnja saradnja u oblasti odbrane odlična i izrazili nadu da će privredna saradnja u narednom periodu biti intenzivirana, navodi se u saopštenju.

Joksimovićeva i Samuelson o reformama i pristupanju EU 

Sa Samuelsonom se sastala i mnistarka za evropske integracije Jadranka Joksimović. Oni su razgovarali o planovima Srbije u nastavku procesa pristupanja EU, efektima sprovođenja reformi, prilikama u regionu, bilateralnim odnosima i drugim važnim temama. 

Jadranka Joksimović upoznala je danskog šefa diplomatije sa aktivnostima koje se preduzimaju u procesu EI i napomenula da bi EU – ukoliko želi da postane snažnija i konkurentija na globalnom planu, treblo da zadrži kredibilnu politiku proširenja visoko na agendi.

Podsetila je da je članstvo u Evropskoj uniji strateško spoljnopolitičko opredeljenje Vlade Srbije i da su reforme koje se sprovode u funkciji poboljšanja standarda i boljeg života građana, navedeno je u saopštenju.

U tom smislu, posebno je akcentovala značaj reformi u poglavljima 23 i 24, odnose se na vladavijnu prava, i ukazala da bi učinak ostvaren u navedenim, ali i drugim poglavljima, trebalo da doprinese otvaranju novih do kraja predsedavanja Austrije Savetom EU.

Anders Samuelsen rekao je da Srbija ima jasnu podršku Danske u procesu pristupnih pregovora sa EU. On smatra da pregovori sa našom državom treba da budu zasnovani na jasnim kriterijumima, takozvanim Kopenhaškim kriterijumima.

Posebno je naveo značaj poglavlja 23 i 24, i istakao da reforme treba nastaviti da bi dale još bolje rezultate.

Danski šef diplomatije pohvalio je aktivnu i konstruktivnu ulogu Beograda u rešavanju problema koji su važni za EU, ali i doprinos naše države regionalnoj stabilnosti, kaže se u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво