Naložena prodaja robe samo sa oznakom "Republika Kosovo"

Kosovski ministar trgovine i industrije Endrit Šalja primio je naredbu da onemogući prodaju i uvoz robe na čijim deklaracijama piše "Kosovo i Metohija", "Kosovo Unmik" ili "Rezolucija 1244", jer ona dolazi iz centralne Srbije i BiH, piše prištinska "Koha".

Nakon dojave građana i inspekcije koja je proveravala sertifikate, Šalji je izdata naredba da sprovede zabranu prodaje ovih proizvoda na svim prodajnim mestima, kao i njihov ulazak na Kosovo.

Nakon toga, Šalja je prosledio naredbu kosovskoj tržišnoj inspekciji sa zahtevom da se roba sa pomenutim oznakama na deklaraciji odmah ukloni iz prodavnica.

Ova naredba se odnosi i na robu sa svakom drugom etiketom osim za proizvode na čijim deklaracijama piše "Republika Kosovo".

Šalja je i od kosovske carine zatražio da spreče ulazak svake robe koja u deklaraciji ima takve oznake.

Ove naredbe su došle nakon što je KTV objavila prilog da na tržištu kosovske teritorije mogu da se kupe proizvodi na čijim deklaracijama piše "Kosovo i Metohija", a kao primer su naveli nekoliko vrsta deterdženata za pranje veša.

Navedeno je i da neki potrošači kažu da prilikom kupovine proizvoda u prodavnicama vode računa samo o isteku roka, ali ne i o tome što piše na deklaraciji odakle ona potiče.

Direktor kosovske carine Bahri Beriša rekao je ranije da u postupku carinjenja postoji, mada, kako je rekao, retko i roba sa deklaracijama na kojima piše "Kosovo i Metohija", ili "Rezolucija 1244".

Prema njegovim rečima, ta roba potiče iz Srbije, BiH ili Grčke.

On, međutim, kaže da carina nije odgovorna za proveru deklaracija, ako je roba zapakovana.

Vlada u Prištini odlučila je ranije da za deset odsto poveća porez na robu iz Srbije i BiH. Srbija je upozorila da je to suprotno Cefta sporazumu, ali i najavila da neće učestvovati na predstojećem sastanku te organizacije koji treba da bude održan u Prištini.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво