Ljajić: Nećemo dozvoliti da se tema o taksama na robu skloni sa dnevnog reda

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže za RTS da nije bilo reakcija na odluku Srbije i BiH da ne učestvuju na sastancima radnih tela CEFTE zbog odluke Prištine o opvećanim taksama na robu. Najavljuje razgovore o zajedničkim koracima.

Rasim Ljajić je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, naveo da Srbija i BiH neće dopustiti da tema povećanih taksi bude tek tako sklonjena sa dnevnog reda.

Ističe da Srbija i BiH ne mogu da snose posledice zbog svojih odluka zato što ni Priština ne snosi posledice zbog konkretnih koraka koji onemogućavaju trgovinu i CEFTA sporazum.

Navodi da je odluka o neučestvovanju na sastancima iznuđen potez, ali da se koriste svi mehanizmi da se vrši pritisak na Prištinu i međunarodnu zajednicu ako bi se mere povukle.

"Očito da je ovo prešlo na čisto politički teren", rekao je ministar Ljajić i dodao da je reč i o unutrašnjoj borbi između Haradinaja i Tačija.

Kao drugi deo motiva, Ljajić vidi i interese malih ili velikih lobija na Kosmetu sa ciljem sticanja što većeg profita.

Dodaje da su posledice velike, da je manjak 40 odsto ako se porede podaci iz novembra i oktobra, manje se robe prodaje na Kosovu, a najveću štetu imaju potrošači i kupci jer su proizvodi skuplji i do 10 odsto.

Komentarišući mogućnost kontramera, Ljajić kaže da to formalno jeste moguće ali da je plasman robe iz Srbije na KiM 440 miliona a iz KiM svega 20 miliona i reč je o četiri-pet proizvoda.

"Dobar deo proizvoda se kupuje od srpskih privrednika na severu, to bi bile kontramere protiv samih sebe", kaže Ljajić.

CEFTA ne može da funkcioniše kao švedski sto 

Kada je reč o opciji da Kosovo bude isključeno iz CEFTA sporazuma, ministar smatra da se ono samo iskčučuje. Kaže da formalno-pravno to nije realna opcija ali ističe da CEFTA ne može da funkcioniše kao švedski sto, da se uzima samo ono što vam odgovara.

Tvrdi da je reč o odluci koja je i pravno i ekonomski, ali i na druge nečine neobjašnjiva.

Ljajić kaže da postoje informacije iz jedne velike kompanije da uskoro počinje primena zakona o zaštiti potrošača na KiM, koji podrazumeva obavezu da se pored istaknute cene na proizvodu stavi i zastavica države u kojoj je roba proizvedena.

"To je smišljeno da se napravi barijera za plasman srpske robe na tržište Kosova", ističe Ljajić.

Kada je reč o tome što je "Telekom" kupio "Kopernikus", ministar dodaje da "Telekom" vodi tešku bitku na tržištu i da je važno stalno ulaganje u razvoj, istraživeanje i inovacije. Dodaje da je reč o dobroj poslovnoj odluci i da će se investicija isplatiti. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво