Zamena komandanta u Bondstilu – Makareg umesto Dučića

Malo koja primopredaja dužnosti komandanta američkog kontingenta Kfora na Kosovu je izazivala pažnju, kao današnja, jer je dužnost predao Nik Dučić, američki oficir srpskog porekla. Komandu je preuzeo Roj Makareg.

Primopredaja je izvršena u 11 časova, a komandu Multinacionalne borbene grupe - Istok preuzeo je Borbeni tim pešadijske brigade sa Havaja, pukovnika Roja Makarega.

Ceremoniji je prisustvovao kosovski premijer Ramuš Haradinaj, koji je Niku Dučiću predao poklon za anganžman, a komandant KFOR-a Salvatore Kuoči mu je uručio medalju NATO-a.

U obraćanju Dučić je rekao da se tokom njegovog mandata fokusirao na više područja, a istakao je i prisustvo među srpskim stanovništvom. Dodao je da američka borbena grupa sada uživa u osećanju prijateljstva i dobrodošlice u srpskim sredinama.

Dučić je u oproštajnom govoru na ceremoniji primopredaje naveo da su ga po dolasku na Kosovo pitali šta će uraditi drugačije u odnosu na prethodnih 19 godina.

Kaže da je tokom njegovog mandata održan mir, da je došlo do probližavanja lokalnim zajednicama odlaskom na crkvene svečanosti, da su njegove trupe zajedno sa kosovskom policijom sprečavale krijumčarenja, a sa srpskom vojskom održavale mesečne sastanke i obavile 369 zajedničkih patrola.

"Još jedan bitan partner koji je bio potreban da se postigne uspeh u pogledu misije KFOR-a je Vojska Srbije. Naši marljivi i kooordinirani napori doveli su do značajnog povećanja mesečnih aktivnosti, zajedničkih patrola i osmatračnica duž administrativne linije razgraničenja. Čak i u periodima velikih tenzija na Kosovu, pouzdanost naše saradnje nije bila dovedena u pitanje. Naše mere uverevanja i dalje su jake", istakao je Dučić. 

Dučić se u šali podsetio i poraza trupa iz Bondstila od srpske vojske u fudbalu rezultatom 6:1. Zahvalio je i medijima koji su ga proglasili najtransparetnijim komandantom Bondstila, kao i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Kuoči je Dučiću čestitao "kraj veoma uspešne misije", a novom komandantu Roju Makaregu početak misije u vreme "značajnih razvoja situacija".

Makareg: Ne očekujem veće promene

Novi komandant Bondstila pukovnik Roj Makareg je poručio da će nastaviti sa dosadašnjim aktivnostima u okviru Kfora, a da su patrole američkih vojnika na severu Kosova uobičajeni deo aktivnosti.

U vezi sa patrolama sa Vojskom Srbije koje su obavljane za vreme mandata Dučića, Makareg je rekao da se misija neće promeniti i da ne očekuje neke veće promene.

"Patrole američkih vojnika na severu Kosova su važne i one su sastavni deo misije, i nećemo menjati ništa. To je misija i zadatak koji mi obavljamo i one se odvijaju u saradnji sa svima. Odvijaće se u zavisnosti od zahteva misije", poručio je novi komandant Bondstila.

Makareg je po okončanju ceremonije na konferenciji za medije novinare pozdravio sa "Aloha, aloha" i rekao da je to uradio pošto je u njegovoj misiji puno vojnika sa Havaja. Naveo je da je mnogima od njih ovo prvi boravak u Evropi i da se on lično "raduje saradnji sa svima".

Na pitanje da li je do sada imao ikakva iskustva u mirovnim misijama, Makareg je rekao da je bio u Kuvajtu u misiji "Iračka sloboda", ali da mu je ovo prva misija podrške miru čiji je cilj nastavak političkog dijaloga.

Upitan da li je od Dučića dobio nekakav praktičan savet, Maklareg je rekao da mu je Dučić dao mnogo smernica.

Novi komandant Bondstila je naveo da je u pitanju misija koja ulazi u 20. godinu postojanja i da je Dučić postigao mnogo tokom mandata, a da će on dograđivati i poboljšavati postignuto.

Na pitanje o fudbalskom porazu Dučićevih trupa u utakmici sa srpskom vojskom, Makareg je rekao da bi on izabrao neki drugi sport. "Surfing! Je'l imate talase ovde?", upitao je u šali Makareg.

Dodao je da bi možda bolje bilo da se igra odbojka, a ako opet bude fudbal, da im je cilj da ovog puta postignu barem dva gola. Na kraju se medijima koji su došli zahvalio havajskom rečju "mahalo".

Dučićev mandat je počeo pre osam meseci. Na Kosovo je stigao kao komandant 79. pešadijske brigade Nacionalne garde Kalifornije.

Tokom svog mandata mogao je da se vidi u privatnim posetama srpskim pravoslavnim crkvama, na liturgijama, na kulturnim skupovima u srpskim sredinama, što retko koji oficir Kfora čini tokom mandata na Kosovu. Iako srpskog porekla, Dučić je na Kosovu ipak najpre bio američki vojnik, pa onda sve ostalo.

Pre no što je stigao na Kosovo, Dučić je bio na službi u Ukrajini, zatim u Iraku. Nije poznato da li će Dučić nastaviti službovanje u Kaliforniji, ili nekoj drugoj državi.

I jedinica Nika Dučića i pukovnika Roja Makarega deo su Nacionalne garde američke vojske. Kao i Dučićeva, i porodica Roja Makarega je emigrirala u Ameriku, na Havaje. Makareg ima 45 godina, a na dužnosti komandanta brigade na Havajima je od pre godinu dana.

Baza Bondstil, podignuta je 1999. godine, nakon NATO bombardovanja Jugoslavije i ulaska NATO trupa na Kosovo. Predstavlja najveću NATO bazu na Balkanu i može da prihvati više od pet hiljada vojnika.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво