Brnabićeva ambasadorima EU: Zabrinuta sam zbog situacije na KiM

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je na sastanku sa šefom Delegacije EU Semom Fabricijem i ambasadorima zemalja EU izrazila zabrinutost zbog sve kompleksnije situacije na Kosovu i Metohiji, imajući u vidu da privremene institucije u Prištini, kako kaže, ne poštuju dijalog, dogovore i sporazume.

"U prošlom izveštaju Evropske komisije našle su se pohvale na račun Prištine u vezi sa formiranjem grupe za izradu Statuta za Zajednicu srpskih opština (ZSO), pa u sledećem izveštaju treba povesti računa kako će se to tretirati, jer danas nema ni Statuta, a ni ZSO", rekla je Ana Brnabić na konferenciji za štampu.

Sa ambasadorima je, istakla je, između ostalog razgovarala i o poglavlju 35, odnosno o dijalogu Beograda i Prištine.

Premijerka je istakla da Priština, pored toga što ne poštuje dogovore, ne poštuje ni Ustav imajući u vidu najavu transformacije kosovskih bezbednosnih snaga u takozvane oružane snage Kosova.

To je, kako kaže, suprotno ne samo Briselskom sporazumu i Rezoluciji 1244 nego i njihovom ustavu u kojem stoji da za transformaciju mora da postoji većinska podrška srpskih poslanika u kosovskoj skupštini.

Podsetila je i na uvođenje dodatnih carina iz Prištine na srpsku robu od deset odsto, što je, kako kaže, kršenje Cefta sporazuma i to u trenutku kada Priština predsedava Cefti.

"Izrazila sam zabrinutost, ne samo za dalji dijalog, nego šta sledeće može da se desi, ako imamo konstantno kršenje svih dogovora, sporazuma i ugovora. Zamolila sam ambasadore da to shvate ozbiljno", rekla je premijerka.

Brnabićeva je podvukla da je uručila pisma koje je poslala svim vladama širom sveta u kojima se upozorava na kompleksnu situaciju na Kosovu i Metohiji.

Ana Brnabić je, odgovarajući na pitanja novinara, izjavila da do kraja godine može da se očekuje da bude završen nacrt medijske strategije, da se o tome razgovara sa medijskim udruženjima.

Navela je da će nastaviti da se viđa sa predstavnicima medijskih udruženja, da vidi kako su oni zadovoljni radom, kako bi se išlo napred.

Rekla je da je, na primer, jedno pitanje rešeno, a to je plaćanje PDV-a na medijsko finansiranje, kao i da svi ostaju posvećeni radu i dijalogu.

"Treba mnogo da se radi da bi se izgradilo poverenje i mislim da se to rešava time što jedan po jedan problem rešavate", rekla je Brnabićeva.

Otvaranje novih poglavlja biće potvrda napretka Srbije

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da je Srbija, pored oblasti vladavine prava, intenzivno radila i na pripremi drugih pregovaračkih pozicija koje se tiču važnih reformskih oblasti.

Joksimovićeva je nakon sastanka sa ambasadorima zemalja članica EU navela da smatra da je važno da članice konstatuju napredak time što će dati saglasnost za otvaranje novih poglavlja.

"Uz ukupnu analizu onoga što smo u poglavljima 23 i 24 uradili, posebno u drugoj polovini godine, mislim da ima dovoljno elemenata i koraka koji će biti dovoljni za države članice da podrže otvaranje novih poglavlja do kraja godine", rekla je Jadranka Joksimović.

Istakla je da je otvaranje tri poglavlja nešto što Srbija očekuje do kraja austrijskog predsedavanja, te da sve drugo ne bi realno oslikavalo napredak Srbije.

"Videćemo kako će se odvijati rasprava na nivou institucija EU i država članica. U svakom slučaju, mi smo radili", navela je ministarka.

Joksimovićeva kaže da Srbiji nije cilj samo da otvara poglavlja u pregovaračkom procesu i dodaje da tek kada se otvore poglavlja ulazi se u reforme po određenim oblastima i poglavljima.

"Prema tome, to je važan korak ka reformama i ja očekujem da države članice daju pozitivan signal da su prepoznale napredak koji je Srbija ostvarila i da ćemo do kraja godine otvoriti nekoliko novih poglavlja, ali sa tim nećemo sada licitirati, bitno je da se otvaraju nova poglavlja", kaže Joksimovićeva.

Navodi da su i na današnjem sastanku obavestili predstavnike država članica da je pripremljeno sedam pregovaračkih pozicija i to poglavlje 9 – finansijske usluge, poglavlje 18 – statistika, poglavlje 17 – ekonomske i monetarne odredbe, poglavlje 2 – koje se tiče slobodnog kretanja radnika, poglavlje 4 – slobodno kretanje kapitala, poglavlje 14 – transportna politika i poglavlje 21 – transevropske mreže.

Komentarišući današnji sastanak, Joksimovićeva je kazala da se održavao upravo u trenutku kada zemlje članice analiziraju nezvanični dokument koji Evropska komisija priprema državama članicama u odnosu na korake koji su preduzeti i domete koji su postignuti u realizaciji ciljeva poglavlja 23 i 24, a koji se tiču pre svega vladavine prava.

Fabrici: O poglavljima na Međuvladinoj konferenciji

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izjavio je danas da današnja diskusija premijerke Ane Brnabić sa njim i ambasadorima zemalja Evropske unije nije bila usredsređena na otvarenje novih poglavlja, navodeći da će se o tome govoriti na Međuvladinoj konferenciji.

Fabrici je tako odgovorio na pitanje da li se i zbog čega pojedine članice EU protive otvaranju poglavlja i koji su konkretni razlozi, te objasnio da je danas više bilo reči o pojašnjavanju stavova u vezi sa različitim pitanjima.

Kaže da su se usaglasili da je ostvaren napredak u poglavljima 23 i 24, ali istovremeno su se složili da je potrebno uložiti još više napora kada je reč o tim poglavljima.

"Mi i dalje pružamo veoma jaku podršku Vladi Srbije i podstičemo je da se svoje napore usredsredi ka daljem napretku", rekao je Fabrici.

On je naveo da je u utorak održan redovni sastanak u Briselu između 24 zemalja članica i da je on bio "iza zatvorenih vrata" tako da nije o tome želeo da govori više.

Fabrici je rekao da su države članice dale različite komentare i da će taj dokument uskoro biti prezentovan Vladi Srbije, koja će imati mogućnost da dâ svoje komentare.

Fabrici je na početku obraćanja medijima rekao da je na sastanku ambasadora EU s premijerkom Anom Brnabić konstatovano da nema alternative dijalogu Beograda i Prištine i da postoji potreba za trajnim dogovorom.

Fabrici je novinarima rekao da je na sastanku priznat veliki napor koji je pružila srpska vlada i predsednik Aleksandar Vučić za postizanje dogovora.

On je rekao da je na sastanku razmatran progres u određenim oblastima, poput vladavine prava i u poglavljima 23 i 24, te da su se zemlje članice ohrabrile Vladu da napiše, usvoji i implementira zakone zbog dobrobiti građana.

"Delegacija EU će nastaviti da podržava proces evropskih integracija", rekao je Fabrici.

On je dodao da je na sastanku bilo reči i o drugim pitanjima, poput statusa nacionalnih manjina, usaglašavanja spoljne i bezbednosne politike, te migracija.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво