Ružić: Vrata Ministarstva otvorena za sve gradonačelnike

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je da su vrata Ministarstva koje predvodi otvorena svim gradonačelnicima i predsednicima opština za dijalog.

Ružić je podsetio da saradnja Ministarstva sa predsednicima opština i gradonačelnicima funkcioniše na najbolji mogući način i dodao da ga interesuju izlaganja svih gradonačelnika, prevashodno kada se radi o međunarodnoj instituciji.

Na pitanje novinara da li je čuo govor gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića u Strazburu na Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti, gde je kritikovao vlast da blokira funkcionisanje institucija u gradovima koje vodi opozicija, Ružić je odgovorio pitanjem "a da li ste vi čuli govor Gorana Perišića", šefa delegacije Srbije u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope.

"Ono što očekujem jeste da nastavimo saradnju, vrata su otvorena za dijalog, ponekada se zatvore zbog političkih razloga, ali ja sam u kapacitetu ministra, a ne u kapacitetu političkog ili partijskog funkcionera", rekao je Ružić novinarima nakon potpisivanja sporazuma o saradnji između USAID-a i lokalnih samouprava.

Prema njegovim rečima, teško je napraviti nijansiranu razliku između političkog i državničkog delovanja, ali se Ministarstvo i on trude da svima izađu u susret.

"Ne bih davao ekslkuzivitet bilo kom gradonačelniku ili predsedniku opštine, jer to niti je lep manir, niti je odraz kućnog vaspitanja, niti je politički korektno, niti utemeljeno", kaže Ružić.

Upitan da li su svi dobrodošli i da dobiju novac iz budžetskih rezervi podjednako ili je Šabac kažnjen, Ružić je odgovorio da svi mogu slobodno da naprave analizu revizorskih izveštaja i ponovo zamolio da se ne daje eksluzivitet isključivo jednom gradu.

Na konstataciju novinara da je Šabac opozicioni, Ružić je rekao da nije jedini i da ne želi da ulazi u političku ravan.

"Ali, uradite analizu i videćete koliko je sredstava prethodnih godina transferisano raznim opštinama u kojima nije na vlasti najjača vladajuća partija", naveo je Ružić i odgovarajući na pitanje koliko je opozicionih opština koje su dobile sredstva, rekao da je to pitanje za Ministarstvo finansija.

"Ja ne transferisem sredstva i ne bi bilo korektno da govorim o tome", dodao je.

Zelenović, koji je takođe prisustvovao potpisivanju Sporazuma, je odgovarajući na pitanja novinara da prokomentariše prethodnu izjavu Ružića da je Ministarstvo koje vodi otvoreno za dijalog rekao da se obraćao svim instancama, ali nije naišao na razumevanje.

Zelenović je, odgovarajući na novinarsko pitanje, rekao da je Šabac nije dobio novac iz budžetskih rezervi.

Komentarišući Perišićevo izlaganje u Strazburu, rekao je da je Perišić naveo da se bez razloga žali i da je grad Šabac dobio pomoć od države u smislu da je država pomogla projekat izgradnje fabrike "Jazaki" u Šapcu.

"Ja tamo nisam išao da se žalim za Šabac, niti žalim protiv države, nego sam predstavljao tri lokalne samouprave i 448 odbornika iz cele Srbije i nije tačno to što je rekao", istakao je Zelenović.

Upitan ima li Šabac novca za novogodišnju rasvetu, naveo je da koriste onu koja postoji 10 godina, ali da je moguće da zbog, kaže, onoga što se dešava u Beogradu, ne okite grad.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво