Marković: Velike sile gledaju samo svoje uspomene

Istoričar Predrag Marković kaže za RTS da je tekst u listu "Figaro" podsetio Francuze na srpsko-francusko prijateljstvo i primećuje da je na kraju ispalo da su srpska stradanja u ratu dobila veći publicitet. Očekuje da će priča biti oživljena kada francuski predsednik Emanuel Makron dođe u Beograd.

Predrag Marković je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je na obeležavanju stogodišnjice kraja Velikog rata u Parizu protokol bio u potpunom haosu.

Ukazuje na marokanskog kralja koji je zaspao pored Melanije Tramp, ali smatra da tu postoji dublji razlog.

Problem je što velike sile, kao što samo gledaju svoje interese, tako gledaju samo i svoje uspomene, objašnjava Marković.

Navodi da javnost u Francuskoj ne zna da je Srbija imala srazmerno najveće žrtve u Prvom svetskom ratu, a da su Rusi imali veći broj mrtvih od Francuza.

Tekst u listu Figaro, gde je ocenjeno da je Srbija nepravedno ponižena na komemoraciji 11. novembra, podsetio je Francuze na srpsko-francusko prijateljstvo, kaže Marković.

Primećuje da je na kraju ispalo da su srpska uloga i stradanja u ratu dobila veći publicitet.

Marković je saglasan sa ocenom da je reputacija Srbije srušena devedesetih i da je danas teško vratiti je, jer mala zemlja nije u fokusu ni sada ni u prišlosti.

Očekuje da će francuski predsednik Emanuel Makron tokom posete Beogradu progovoriti o srpsko-francuskom prijateljstvu, i dodaje da se u ne bi se uzdao u srpsku zajednicu u Frnancuskoj.

Priča će biti oživljena kada dođe Makron, koji preuzima vodeću ulogu u Evropskoj uniji, ocenjuje Marković.

Što se tiče rekcije predsednika Aleksandra Vučića, smatra da je ona bila jedina moguća, i da ništa ne bi postigli da je uvređen "otišao sa žurke".

"Hrvati sami sebi prave probleme" 

Komentarišući obeležavanje Dana Vukovara u Hrvatskom saboru uz sliku na kojoj je ustaški pozdrav "Za dom spremni", Marković ističe da je neverovatno da oni sami sebi prave probleme.

To je, kako dodaje, uvreda za žrtve Vukovara, ali ne očekuje reakciju u Hrvatskoj.

Smatra da ni Srbija ne treba da reaguje. "Šta nas briga što Hrvati sami sebe brukaju", poručuje Marković.

S druge strane, Zagreb optužuje Srbiju u Savetu Evrope za govor mržnje, ali Marković ukazuje da nije čuo da u Srbiji neko koristi fašističke pozdrave.

Što se tiče stogodišnjice od prisajedinjenja Crne Gore Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca i izjave predsednika Mila Đukanovića da je odluka Podgoričke skupštine o tome bila velika izdaja, Marković podseća da su tu odluku prve odbacile crnogorske pristalice fašista 1941. godine.

Upitan da li će na Balkanu ikada zaživeti zajedničke istorijske čitanke, ocenjuje da je to teško, jer je teško napraviti veštačku simetriju.

Ako je jedan narod dao 90 odsto žrtava, onda je drugom to teško da prihvati, zaključuje Predrag Marković.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара