EK: Određeni napredak u oblasti vladavine prava

Srbija je postigla određeni napredak u oblasti vladavine prava, ali je i dalje suočena sa velikim kašnjenjima i teškoćama da pokaže konkretne rezultate u oblasti reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije i slobode medija, navodi se u izveštaju Evropske komisije o poglavljima 23 i 24 u koji je uvid imao RTS.

Izveštaj o stanju vladavine prava i napretku u poglavljima 23 i 24 koje zemljama članicama redovno dostavlja Evropska komisija biće odlučujući za odluku o broju poglavlja koje će Srbija otvoriti u decembru, ocenjuju izvori upućeni u proces pregovora o članstvu Srbije u EU.

U celini, Srbija je postigla određeni napredak u zakonodavnim i institucionalnim reformama u više oblasti, uključujući pitanje nacionalnih manjina, politiku azila i pranja novca.

"U isto vreme, prisutna su velika kašnjenja u sprovođenju mera, a konkretne, opipljive rezultate i dalje je teško pokazati u pravosuđu, procesuiranju ratnih zločina, medijskim slobodama i borbi protiv korupcije", piše u izveštaju Evropske komisije.

Izveštaj konstatuje da su ustavne promene u cilju jačanja nezavisnosti sudstva još u toku i da Venecijanska komisija smatra da predloženi amandmani slede njene preporuke iz juna 2018. godine. Evropska komisija naglašava da su osim ustavnih promena značajni i zakoni o njihovoj primeni i najavljuje da će blisko pratiti ovaj proces.

U izveštaju se navodi da je jedan od konkretnih rezultata smanjenje broja dugih suđenja i priprema novog informacionog sudskog sistema.

Kad je reč o borbi protiv korupcije, izveštaj Evropske komisije konstatuje da je revizija zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i o finansiranju političkih aktivnosti suočena sa ozbiljnim kašnjenjem.

Evropska komisija ocenjuje da je značajan broj zakona usvojen u okviru poglavlja 24: zakoni o sprečavanju pranja novca, finansiranju terorizma, azilu i državnim granicama, kao i da su završene strukturne reforme u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

"Pojačani napori u oblasti finansijskih istraga, pranja novca i konfiskacije imovine treba da dovedu do boljih rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala", navodi se u izveštaju.

Ovaj izveštaj, koji dva puta godišnje podnosi Evropska komisija, poslužiće kao osnova zemljama članicama za političku procenu o broju otvorenih poglavlja u decembru.

Trenutno je pet poglavlja u proceduri u radnim telima Evropskog saveta, a Beograd očekuje da će pre kraja godine biti otvorena bar tri: poglavlje 17 o ekonomskoj i monetarnoj politici, 18 o statistici i poglavlje 9 o finansijskim uslugama.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво