"Potreban kompromis, a ne nametnuta rešenja"

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je, posle rasprave o Kosmetu u Savetu bezbednosti UN, da su se čuli različiti stavovi, ali da je bitno da nisu donete nikakve odluke već da je svako mogao da iznese svoje viđenje situacije.

Ivica Dačić je za RTS iz Njujorka rekao da se rasprava u SB UN odvijala u skladu sa prethodnim odlukama država o statusu Kosova i Metohije. Međutim, kaže da se vidi mala razlika jer neke velike sile pozivaju na fleksibilnost svih strana u dijalogu, što ranije nije bio slučaj.

Kaže da su i dalje prisutni pozivi onima koji to nisu učinili, da priznaju Kosovo i da glasaju da ono uđe u Interpol, ali poručuje da nema preciznih brojki o tome koliko država priznaje nezavisno Kosovo.

"Niko nije osporio moju tezu da je deset država povuklo priznanje", rekao je Dačić i dodao da će na sledećim sednicama broj onih koji su priznali Kosovo biti još manji.

Ističe da je važno da se čuje stav Srbije o postupcima Prištine i o incidentima koji su se dešavali i zato je neophodno da postoji redovna dinamika sednica SB UN, da se sagleda stanje, koje je krhko, jer začas dođe do incidenata.

Ministar spoljnih poslova Srbije poručuje da je Beograd opredeljen za dijalog, ali onaj koji se zasniva na traženju zajedničkih interesa i kompromisa, a ne na nametanju jednostrano donete odluke.

"Od toga nema ništa, nećemo promeniti stav, zahvalni smo Kini što je vratila Kosmet na dnevni red SB UN, uz podršku Rusije", naveo je Dačić.

Rasprava o Kosmetu zavisi od predsedavajućeg 

Dodaje da se u sledećoj godini menja sastav Saveta bezbednosti UN, i da u suštini nema dogovora da li će biti sednica o Kosmetu, već da to zavisi od toga ko je predsedavajući u tom mesecu.

Govoreći o šansama Prištine za prijem u Interpol, kaže da je teško o tome govoriti jer se Beograd ne suočava samo sa Albancima već sa velikim lobiranjem zapadnih zemalja.

Kaže da Ministarstvo spoljnih poslova nije direktno nadležno za to pitanje, već MUP. Ipak, Srbija se bori da kaže svima da je u pitanju statusna stvar i da "oni ne žele da se bore protiv kriminala, već da pokažu da su nezavisna država".

"Mislim da je to naša prednost jer države uviđaju da je to opasno. Borićemo se do kraja zajedno sa MUP-om i predsednikom Srbije", istakao je Dačić.

Navodi da lično misli da su velike šanse da Srbija u toj borbi pobedi, ali da zna da će se predsednik Vučić ljutiti ako kaže "da će oni da dožive debakl", i da će to reći u ponedeljak.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво