Mogerini: Na Balkanu su ožiljci i dalje očigledni

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini kaže da bi u narednih godinu dana volela da zaokruži rad na Balkanu kako bi onom ko je nasledi ostavila situaciju u kojoj je nemoguće zamisliti da se taj region vrati unazad, i u smislu pridruživanja EU, ali i u pogledu regionalne saradnje i pomirenja.

"Mislim da smo na dobrom putu, izazovnom, ali dobrom putu", rekla je Federika Mogerini na konferenciji "EU kao globalni akter mira" u Briselu.

Govoreći o značaju preventivnih akcija, Mogerinijeva je rekla kako joj se često čini da EU radi kao "kad gledate voz koji se zaustavlja na samo par centimetara od zida".

Kako kaže, "kočnica bi možda proradila i voz bi stao, ali je neki rad često potreban".

"Dijalog između Beograda i Prištine jasan je primer koliko je ovo teško ali i koliko je neophodno", rekla je Mogerini i najavila da će EU nastaviti da radi na podršci sporazumu Atine i Skoplja u vezi sa imenom Makedonije.

Šefica evropske diplomatije ubeđena je i da bi bez toga što radi EU i to zajedno sa državama članicama i SAD, kao i sa svim zemljama u regionu, došlo do tenzija i sukoba na Balkanu.

Kako je navela, Balkan je region u kojem su "ožiljci i dalje očigledni", te stvari mogu veoma brzo da se preokrenu.

"Teško je reći da li je akcija prevencije sukoba uspešna ili ne, jer možda svakako ne bi bilo sukoba", rekla je Mogerinijeva.

Podsetila je i da kada su se, tokom njenog mandata, pre nekoliko godina prvi put okupili lideri šest zemalja Zapadnog Balkana u Briselu, potreban je bio "veliki oprez" u vezi s tim ko gde sedi ili ko se s kim rukuje.

"Tenzije su bile očigledne", kaže, ali s druge strane navodi da danas lideri razgovaraju na svojim jezicima i "savršeno se razumeju, čak se i šale", i to bez prisustva EU kao posrednika.

Mogerinijeva je istakla i da se danas redovno održavaju sastanci na svakih pet-šest meseci u Briselu ili Njujorku napominjući, da EU drži do konstantnih susreta.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво