Građevinske inspekcije u nadležnosti Grada Beograda

Skupština grada usvojila je izmene odluke o gradskoj upravi. To podrazumeva usklađivanje sa novim zakonskim propisima o planiranju i izgradnji kojima Grad preuzima od opština nadležnost nad građevinskim inspekcijama.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić navodi da će prelaskom građevinskih inspektora u Grad Beograd borba protiv bespravne gradnje biti efikasnija.

"Više puta sam rekao da bespravna gradnja u ovoj zemlji postoji 40-50 godina unazad i da ne možemo da kažemo da je neko posebno kriv za bespravnu gradnju jer je to, nažalost, deo mentaliteta", kaže Vesić.

Zamenik gradonačelnika naglašava da su konačno usvojeni propisi koji će omogućiti da se suzbije bespravna gradnja.

Odbornici su usvojili nekoliko detaljnih urbanističkih planova koji se odnose na deo Bloka 65, kao i na komercijalnu zonu pored Ibarske magistrale.

Do oštre rasprave za govornicom došlo je na početku sednice, kada je Nikola Jovanović, odbornik Saveza za Srbiju, kritikovao Gradsko veće zato što nije u zakonskom roku do 1. novembra dostavilo predlog budžeta za narednu godinu, kao i zbog kršenja drugog propisa.

"Takođe su prekršili još jedan zakon, o lokalnoj samoupravi, jer ne organizuju javnu raspravu kroz koju građani mogu da se upoznaju sa načinima na koje nameravaju da troše sredstva poreskih obveznika", ukazao je Jovanović.

Šef odborničke grupe SNS-a Aleksandar Mirković, međutim, tvrdi da se naprednjaci trude da informišu građane.

"Petnaest gradskih opština, od 17 u Gradu Beogradu, ili one opštine na čijem je čelu Srpska napredna stranka, svakog dana u svakom mestu razgovaraju sa građanima, na zborovima građana, po mesnim zajednicama, u opštinama razgovaraju sa građanima i određuju koji su to prioriteti", navodi Mirković.

Grad u saradnji sa Evropskom unijom priprema brošuru koja će u januaru biti podeljena građanima. U njoj će biti podaci o tome na šta se troše pare iz gradskog budžeta, najavio je Vesić.

Podsetio je da je prošle godine pokrenuta akcija u kojoj je opštinama podeljeno po deset miliona dinara, kako bi se organizovao upitnik za građane šta bi želeli da se radi na njihovoj opštini.

Odbornici su usvojili i odluku o formiranju svratišta kao novoj usluzi socijalne zaštite. Biće dostupna mladima i odraslim osobama koje žive na ulici.

Skupština je usvojila odluku o postavljanju sistema javnih bicikala kako bi se rasteretio saobraćaj.

Beograd ima 83 kilometra biciklističkih staza. Plan je da se u naredne tri godine postavi 150 stanica sa 1.500 javnih bicikala. U taj projekat Grad će uložiti tri miliona evra.

Nova sednica Skupštine grada biće održana krajem novembra, kada će na dnevnom redu biti porezi na imovinu. Zatim, sredinom decembra treba očekivati još jedno zasedanje gradskog parlamenta, kada će biti usvojen predlog gradskog budžeta za 2019. godinu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво