DJB: Francuska izgleda zaboravila ulogu Srbije u Velikom ratu

Opozicioni pokret "Dosta je bilo" izrazio je protest zbog "ozbiljnog propusta u organizaciji proslave jubileja Dana primirja u Prvom svetskom ratu".

"Dosta je bilo" ističe da srpski narod nikada nije zaboravio svoje savezništvo sa Francuskom, ali da Francuska izgleda jeste zaboravila ulogu Srbije u Velikom ratu, kao i da su organizatori u Parizu više vodili računa o "trenutnim geopolitičkim i strateško-interesnim prestrojavanjima, a manje o nepobitnim istorijskim činjenicama".

Srbiji je, navode u pismu upućenom ambasadoru Francuske u Srbiji Frederiku Mondoloniju, tokom svečanog obraćanja predsednika Makrona ispred Trijumfalne kapije dodeljeno neprikladno mesto, a na pobednički pijedestal, tik uz rame sa saveznicima, postavljeni su, između ostalih, nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik samoproglašene Republike Kosovo, Hašim Tači.

"Koliko god da je Srbija tokom proteklih decenija ekonomski i socijalno devastirana građanskim ratovima i iscrpljujućim međunarodnim sankcijama, te iako mala i brojčano neuporediva sa nekim drugim mnogoljudnijim državama, njeno mesto jeste u prvom redu i među pobednicima Prvog svetskog rata", kažu u ovom pokretu uz podsećanje da je pre sto godina Nemačka poražena, a Kosovo bilo deo Kraljevine Srbije.

DJB napominje da je KiM i danas neotuđivi deo Srbije, u skladu sa međunarodnim pravom i Rezolucijom UN 1244, "kakav god da je s tim u vezi stav zvaničnog Pariza", zaključuje se u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи