Greška protokola u Parizu ili politička poruka?

Dan posle proslave Dana primirja u Prvom svetskom ratu u Parizu, javnost se najviše bavi redosledom sedenja na proslavi. To što je mesto za predsednika Srbije bilo daleko od centra dešavanja za razliku od lidera zemalja čija je uloga u Velikom ratu bila znatno manja ili čak nisu ni postojale, ocenjuje se kao uvreda i nepoštovanje saveznika. Postavlja se pitanje da li je Francuska zaboravila 1.247.425 srpskih žrtava?

Prvo objašnjenje francuskog protokola da su učesnici poređani po abecednom redu očigledno je netačno – Srbija je bila između Austrije i Letonije.

Potez francuskog protokola pre ima veze sa odnosom snaga na međunarondoj sceni i prioritetima francuske spoljne i unutrašnje politike nego sa zaslugama u ratu u kojem je Srbija prva napadnuta, izvojevala prvu pobedu i prva probila front i to platila sa milion i trista hiljada života.

"Ako bi neki mlad čovek koji ne zna mnogo o Prvom svetskom ratu pogledao u pravcu tribine u Parizu, pomislio bi da su, pored Francuske, Britanije, Nemačke, odnosno SAD i Rusije, glavni učesnici bili Monte Karlo, Maroko i Kosovo. Znači, ne bi uopšte stekao utisak koji su to narodi koji su odigrali ključnu ulogu u Prvom svetskom ratu", kaže Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije.

U prvom redu do domaćina, francuskog predsednika i njegove supruge sedeli su lideri Nemačke, Amerike, Rusije. Prisustvo mladog krunskog princa Maroka u neposrednoj blizini zaintrigiralo je i Donalda Trampa.

U prvom redu bila je i predsednica Hrvatske koja u vreme Velikog rata nije ni postojala kao država. Kadar Vladimira Putina bio je gotovo nemoguć bez Hašima Tačija, lidera polupriznate zemlje. Da li je to bila provokacija za Srbiju ili ruskog predsednika.

"Stogodišnjica nije prilika da se ovakve političke poruke šalju. Ali, kako bih rekao, možemo na kraju krajeva i to da razumemo, pre svega iz razloga da se ne bismo emotivno ili preterano emotivno prema tome odnosili", navodi sociolog Vladimir Vuletić.

Izvinjenje Mondolonija 

U ime Francuske za sada se oglasio samo ambasador u Srbiji Frederik Mondoloni.

"Bili smo veoma zadovoljni i zahvaljujemo se predsedniku Vučiću što je došao na ceremoniju u Parizu, gde je Srbiji apsolutno bilo mesto s obzirom na broj žrtava koji je u ratu podnela. Ali u poslednjem trenutku došlo je do jedne greške protokola koja je za žaljenje i zato molimo predsednika i narod Srbije da primi naše izvinjenje. To nije učinjeno namerno. Francuska zna kolike su žrtve Srbije u Prvom svetskom ratu", poručio je Mondoloni.

Predsednik Srbije je zahvalio na izvinjenju

Nezvanično, mestom na proslavi bili su nezadovoljni i Irci koji su u ratu imali mnogo žrtava. Program francuske javne televizije doprineo je utisku da je ceremonija zloupotrebljena za dnevnopolitičke potrebe francuskog predsednika kojem je sve potrebnija podrška birača nefrancuskog porekla.

"Davao se veliki značaj učešću vojnika iz kolonija, obojenih ljudi, Afrikanaca. Naravno, treba dati pomen svim žrtvama, ali njihovo učešće je relativno simbolično ako imamo u vidu milione Nemaca, Francuza, Srba i Rusa koji su poginuli u tom ratu", dodaje Zečević.

Prvi priliku da od predsednika Makrona čuju objašnjenje, građani Srbije imaće u narednih mesec dana kada dođe u posetu Srbiji radi obeležavanja istog jubileja koji se slavio u Parizu.

Број коментара 38

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се