Haradinaj najavio mogućnost novog povećanja poreza na srpsku robu

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj ne isključuje mogućnost dodatnog povećanja poreza na robu iz centralne Srbije.

Ramuš Haradinaj je to rekao posle sastanka sa članovima Odbora za zakonodavstvo.

Na pitanje o pretnjama Srpske liste da će podržati svaku akciju opozicije na rušenju vlade, Haradinaj je rekao da je njihova odluka da ne sarađuju.

"Što se tiče koalicionog partnera, u ovom slučaju Srpske liste, to je njihova volja, to je slobodna politička volja i mi to ne diktiraramo. Razumljivo je da se kosovska agenda nastavlja, mi smo na poslu. Moglo bi se reći čak i uz povećane poreze", rekao je Haradinaj, prenela je agencija Kosovapres.

Agencija podseća da je nakon uvođenja poreske stope od 10 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, Srpska lista, saopštila da će podržati svaki pokušaj rušenja aktuelen kosovske vlade.

Haradinaj kaže i da je iznenađen i da mu je malo čudno zbog čega Evropska unija smatra upitnom odluku o viznoj liberalizaciji u ovoj godini, kao i da bi to sada neko trebalo da objasni.

Tvrdi da je Priština isunila sve uslove, da vizna liberalizacija nije ugrožena, ali nije isključio mogućnost daljeg odlaganja.

"Postojala je lista uslova i mi smo te uslove ispunili. Sada bi bilo dobro da neko objasni zašto je došlo do zastoja. O tome postoji mnogo spekulacija", rekao je Haradinaj.

Kosovski premijer ne misli da je proces vizne liberalizacije otkazan.

"U procesu smo, ali je malo iznenađujuće što se sada suočavamo sa poteškoćama u pristupanju agendi. Malo je čudno ", rekao je Haradinaj, prenela je Koha.

Izjave nekih od zvaničnika Evropske unije da liberalizacija viznog režima za građane Kosova može trajati duže od predviđenog, uznemirile su prištinske institucije kako u pogledu lobiranja, tako i ispunjavanja nekih preostalih obaveza prema ispunjavanju kriterijumima vladavine prava.

Privremene vlasti u Prištini tvrdile su ranije da će vizna liberalizacija za građane Kosova sigurno biti odobrena do kraja ove godine. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво