Vuletić o rasporedu sedenja u Parizu: Stogodišnjica nije mesto za takve političke poruke

Sociolog Vladimir Vuletić navodi da nije bilo slučajno to što je kosovski predsednik Hašim Tači na ceremoniji obeležavanja stogodišnjice od okončanja Prvog svetskog rata u Parizu sedeo odmah iza ključnih učesnika u tom ratu, kao i da je to bila neka vrsta političke provokacije kako bi se vidilo na koji će način reagovati naša delegacija. Smatra da obeležavanje tako velikog događaja nije prilika da se šalju takvi testovi i političke poruke.

Vladimir Vuletić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je najvažnije što se predsednik Aleksandar Vučić ponašao na racionalan način i onako kako predsednik jedne zemlje i mora da se ponaša – da svoje lične emocije stavi u zagradu, a da ono što jeste važno to je predstavljanje zemlje bude u prvom planu.

"Emocije su sigurno bile onakve kakve pretpostavljam da je većina građana u Srbiji imala dok je gledala to što je imala da vidi, a to je da je iza ključnih učesnika u Prvom svetskom ratu sedi Hašim Tači, predsednik jedne polupriznate države, a sa druge strane jedna od zemalja koja je imala jednu od centralnih uloga u Prvom svetskom ratu negde bude u zapećku", dodao je Vuletić.

Ističe da još uvek ne znamo šta je zapravo razlog toga.

"Šta god da je, u svakom slučaju sve to nije bilo slučajno. Ali, to nije nešto što bi trebalo da bude u fokusu naše pažnje, treba da vidimo šta možemo da izvučemo kao pouke iz toga", naglasio je Vuletić.

Ukazao je da Francuzi nisu imali neku vrstu emotivnog pristupa, ali da možemo razmišljati o tome da je to bila neka vrsta političke provokacije u smislu da se vidi na koji će način reagovati naša delegacija.

Podsetio je da prva provokacija sa kosovskom zastavom koja je bila istaknuta u crkvi Nort-Dam nije uspela.

"Prva nije uspela, onda je ovo bila druga da se vidi da li će emocije prevladati", smatra Vuletić.

Podsetio je da je francuski predsednik Emanuel Makron govorio protiv nacionalzima.

"Mnogi smatraju da u Srbiji dominira nacionalizam, vidimo da se često sada govori o nekakvom fašizmu, i na kraju krajeva vrlo je jasno pokazano da emocije i da sve ono što je emotivno nije u prvom planu", dodao je Vuletić.

"Srbija vrlo racionalno sagledava sve ono što se dešava oko nas i u tom smislu mislim da ovaj test, kakav god da je bio i čemu god da je služio, a svakom slučaju nije služio na čast ni Francuske, jer ovo je ipak jedan veliki događaj stogodišnjica nečega", istakao je Vuletić.

Mi verovatno više živimo u tome, iz razloga koji su vezani pre svega za žrtve koje je Srbija podnela, pa možda iz nekih političkih razloga, nego što to živi Francuska, kaže Vuletić.

"Svejedno stogodišnjica nije prilika da se ovakvi testovi i političke poruke šalju. Možemo, na kraju krajeva, i to da razumemo pre svega iz razloga da ne se bismo preterano emotivno prema tome odnosili", naglasio je Vuletić i dodao da treba da idemo dalje i da gledamo budućnost.

Govoreći o sastnaku predsednika Vučića sa nemačkom kancelarkom Aneglom Merkel, Vuletić kaže da su poznate pozicije Nemačke i da ne veruje da će se one lako promeniti.

"U svakom slučaju kada je reč o nekom verbalnom novou nećete sigurno nikada čuti od Angele Merkel da je ona promenila svoj stav, možda će se to na praktičnom planu odraziti", dodao je Vuletić.

Ukazao je da se za poziciju Beograda bilo važno da se razreši pitanje vezano za ekonomiju Srbije, a to je pitanje carina.

"Nemačka tu nesumnjivo može da odigra značajnu ulogu i na osnovu onoga o čemu je predsednik govorio rekao bih da će se tako nešto i dogoditi", naglasio je Vuletić.

"Činjenica je da je ovaj proces razgovora Beograda i Prištine u problemu, on se neće ni nastaviti ukoliko se ne prevaziđe ovaj problem vezan za carine i u tom smislu ja očekujem da će se u neko doglednoj budućnosti to promeniti", kaže Vuletić.

Komentarišući izjavu crnogorskog predsednika Mila Đukanovića, koji je rekao da je Crna Gora izašla kao pobednica iz Prvog svetskog rata nakon "tragične aneksije od strane Srbije zbog koje je i ušla u taj rat", Vuletić to govori u velikoj meri o reviziji istorije i govori o tome da se ponovo u dnevnopolitičke svrhe koristi nešto što je istorija.

"Kada je reč o Jugoslaviji, 'ajde da budemo pošteni u Srbiji postoji u značajnoj meri revizionizam prema tim vremenima, danas kada se govori o Prvom svetskom ratu zaboravlja se ili se nekako nipodaštava da je rezulatat tog rata bilo stavaranje Jugoslavije, što mi ne naki način zaboravljamo i toga se stidimo", tvrdi Vuletić.

"U tom smislu ovo o čemu Đukanović priča, a to je pre svega pokušaj da se na neki način ojača i stabilizuje ono što pretpostavljam da ni u Crnoj Gori nisu sto posto sigurni, a to je ta nova pozicija u kojoj se danas Crna Gora nalazi", zaključio je Vuletić.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво