Simić: Odluka da EMS ostane na KiM veliko olakšanje za Srbe

Odluka Evropske energetske agencije da Elektromreža Srbije ostane deo energetskog sistema na Kosovu i Metohiji je donela veliko olakšanje Srbima na KiM, rekao je potpredsednik Srpske liste Igor Simić.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Simić je rekao da je energetska nezavisnost i sigurnost građana i privrede u četiri opštine na severu Kosova i Metohije od ogromnog značaja.

"Kada se setimo šta smo doživeli 2009. godine kada smo energetski zavisili od Prištine, kada smo umalo bili u humanitarnoj katastrofi, zato je ova vest dočekana sa radošću", rekao je Simić.

Ipak, carine od 10 odsto na robu iz Srbije još nisu ukinute, ali Simić očekuje da će one, nakon sastanka koji je predsednik Aleksandar Vučić imao u Parizu sa nemačkom kancelarkom, biti ubrzo povučene.

Podsetio je da ovakva odluka donosi ogromnu štetu kako Srbima na Kosovu tako i građanima koji žive na ovim prostorima, jer je jednom političkom odlukom cena osnovnih životnih namirnica skočila za 10 procenata.

"Zato očekijemo da će Nemačka kao značajna članica EU izvršiti ogromni pritisak na Prištinu kako bi povukla ovakvu odluku", rekao je Simić.

Povodom zahteva Prištine za članstvo u Interpolu, Simić je naveo da kosovske institucije i sada imaju mogućnost saradnje sa Interpolom preko Unmika, tako da ovaj zahtev predstavlja "čistu simboliku". 

Na izjavu Ramuša Hardinaja da će buduća vojska Kosova "delovati i na jugu i na severu" i da je važno da sve zajednice koje žive na Kosovu budu deo vojske, iz Srpske liste kažu da ne podržavaju formiranje Vojske Kosova jer je to protivno rezoluciji 1244 Saveta Bezbednosti UN.

"S druge strane time se izaziva zabrinutost među Srbima. Setimo se šta se desilo 26. marta kada je 200 pripadnika kosovske policije naoružanih dugim cevima maltretiralo građane i političke predstavnike Srba. S razlogom se postavlja pitanje šta će se desiti ako neko pošalje hiljadu ili dve vojnih formacija na sever KiM. Mislim da do toga ne sme da dođe i da međunarodna zajednica mora da izvrši pritisak na Prištinu jer bi to značilo uvođenje u jednu spiralu eventualnih sukoba širokih razmera", kazao je Simić. 

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво