Tači: Odluka o taksama za Srbiju i BiH nije dobar potez

Odluka vlade u Prištini o uvođenju taksi za proizvode koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine nije dobar potez, izjavio je kosovski predsednik Hašim Tači.

Hašim Tači je odgovarao na pitanja prištinskog sajta Indeksonlajn, prenosi Tanjug.

Tači je navodno rekao da Priština mora da deluje odgovorno i da ne sme da pravi korake koji bi mogli da joj zakomplikuju podršku međunarodne zajednice, navodi se u pres klipingu Unmika.

Hašim Tači, inače, boravi u Parizu gde je rekao da kao rezultat razgovora o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije neće doći do podele Kosova, niti će se formirati "Republika Srpska", a prethodno je u intervjuu francuskim medijima takođe poručio da je on "predsednik suverene zemlje" i da "niko u Srbiji ne može da stavi veto" na formiranje kosovske vojske.

Navodi da bez međusobnog priznanja ne može biti ni normalizacije odnosa, prenosi RTK2.

"Kosovo ima tri cilja koja koja želi da postigne dijalogom sa Srbijom i to su međusobno priznanje, zamena Rezolucije 1244 i učlanjenje Kosova u Ujedinjene nacije", dodao je Tači.

Tači se osvrnuo i na odluku Srpske liste da u kosovskoj skupštini deluje kao opozicija navodeći da ona nije korisna ni za Kosovo, ni za Srbe, ali da je istovremeno taj potez uzdrmao i funkcionisanje institucija, pre svega vlade koja sada mora zvanično da potvrdi da li ima ili nema većinu.

Francuska televizija Frans 24 objavila je intervju koji je Tači dao za AFP, a u kojem je izneo tvrdnju da "revidirana granica između Kosova i Srbije neće biti povučena duž etničkih linija".

"Kosovo će ostati multietničko, kao i Srbija, neće biti nikakvog premeštanja stanovništva. Region će biti bezbedniji zahvaljujući ovom sporazumu", rekao je Tači.

"Oružane snage biće stvorene" 

U vezi sa nedavnom odlukom prištinskih vlasti da formiraju sopstvenu vojsku, a koja je prema navodima francuskih medija, izazvala bes srpske manjine, Srbije, kao i "ozbiljne rezerve NATO-a", Tači je poručio da je on "predsednik suverene zemlje" i da će "oružane snage Kosova biti stvorene".

"To je gotova stvar. Niko u Srbiji ne može da stavi veto na to, svidelo im se to ili ne. Sve što ćemo učiniti biće po ustavu i zakonu. To će biti postepeni proces u koordinaciji sa našim partnerima u NATO-u i SAD", rekao je Tači.

Tvrdi da se radi o "novoj vojsci, mirnoj, multietničkoj, sa više od 10 odsto pripadnika iz redova manjina".

U međuvremenu je televizija Klan Kosova prenela da je Tači rekao da nema zakazan nikakav bilateralni sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u Parizu gde će obojica, na poziv francuskog predsednika Emanuela Makrona, prisustvovati obeležavanju stogodišnjice primirja kojim je okončan Prvi svetski rat.

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 10. nov 2018, 20:22)
anonymous [neregistrovani]

Dnevna politika

Tači vodi dnevnu politiku u kojoj se nezna ni ko pije ni ko placa.Nije siguran ni u šta sve je u magli izigravaju neku drzavu u kojoj pa im fali jos vojska i sve su zavrsili.Valjda ce i zapad na kraju uvidjeti s kim ima posla.

(subota, 10. nov 2018, 16:44)
anonymous [neregistrovani]

Toplo-hladno

Igra koju na Kosovu igraju već duže vreme, provocirajući i preteći svima redom, jer NE ZNAJU da vode tzv državu. Kada bi im EU lupala packe za svaki loš potez koji povuku (a skoro svaki je takav), vrlo brzo bi opala njihova "popularnost" na zapadu, i izgubili bi podršku većeg broja država koje ih sad podržavaju.

(subota, 10. nov 2018, 15:57)
anonymous [neregistrovani]

Koja prepredenost

Kad vide da su naišli na osudu medjunarodne zajednice nadje se jedan koji se eto navodno distancira.E tko vas ne pozna..