Bjornstad: Želimo da se u Srbiji promeni mišljenje o NATO-u

Ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad izjavio je da želi da se u Srbiji na NATO gleda drugačije, jer NATO nije samo vojni savez, već skup vrednosti poput demokratije i ljudskih prava.

"Želeli bismo da promenimo javno mnjenje i mišljenje srpskog naroda o tome. Želimo da pomognemo tako što ćemo raditi i na stabilnosti i miru", rekao je ambasador Norveške na prijemu povodom završetka 6. Beogradske NATO nedelje.

Bjornstad je naveo da je za njega izazov da se u Beogadu organizuju češće takvi skupovi.

"Održavanje skupa pokazalo je da je NATO važna organizacija", rekao je ambasador i dodao da je evroatlantska zajednica tu da prigrli probleme i da pomogne.

"Ako u Beogradu možemo da imamo Nedelju mode dva puta godišnje, tako možemo i ovo", rekao je Bjornstad i ponudio partnerstvo Jeleni Milić čiji je Centar za evroatlantske studije organizovao skup.

Potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković ocenio je da su paneli na 6.Beogradskoj NATO školi bili jako značajni za politiku i budućnost Srbije.

Prema njegovim rečima, bila je to prilika da se raspravlja o ključnim pitanjima vezanim za Srbiju, geopolitičku poziciju, region i pozicioniranje Srbije na globalnom nivou.

Marinković je ocenio da su brojni stručnjaci i predstavnici međunarodnih institucija dolaskom na skup pokazali da poštuju Srbiju i da žele da doprinesu njenim promenama i modernizaciji.

"Srbija želi da se menja, potrebne su nam promene, nemamo više vremena za gubljenje. Ovake skupove i ljude moramo kao država da iskoristimo na dobrobit zemlje i građana i da idemo dalje ka ostvarivanju našeg strateškog cilja - članstva u EU, dalje u EU integracije i ostvarivanje najviših civilizacijskih ciljeva", rekao je Marinković.

Marinković je ocenio da bi na sledećem skupu trebalo da bude više učesnika iz političkog života i Vlade, koji će u saradnji sa ljudima koji se bave politikom transatlantskih integracija, bezbednosnim izazovima, ostavariti najveći benefit za Srbiju.

Predsednica Centra za evroatlanske studije Jelena Milić zahvalila je svima koji su podržali i pomogli održavanje skupa, koji je počeo kao mali trening projekat za polaznike iz omladinskih ogranaka političkih stranaka Srbije.

Ocenila je da je prijem u Narodnoj skuštini jako dobar znak možda i više za Srbiju nego za Centar, kao organizatora i 6. Beogradsku NATO nedelju.

broj komentara 15 pošalji komentar
(nedelja, 11. nov 2018, 00:24) - anonymous [neregistrovani]

Nikada necemo promeniti misljenje o NATO-u

Nikada Srbija u NATO,nikada pa ni tada ako to razumete ,nikada sa vama.

(subota, 10. nov 2018, 21:27) - anonymous [neregistrovani]

Nato- ne u moju kucu!

Kasno je gospodine! I mi, i vi, i moja djeca, i djeca moje djece znaju ili ce znati ko ste i sta ste! I tako ce ici iz generacije u generaciju, ako vi uopste opstanete tako dugo, Treba da znate da mi, to sto vi zovete "demokratijom", ne zelimo. Mi zelimo slobodu. Saljite svoju djecu da ginu po svijetu zarad interesa vasih velikih kompanija. Pustite moju na miru. Mi cemo sami birati s kim cemo se druziti, trgovati, kafu piti. I, umalo da zaboravim, maknite se sa base njive! Mi imamo tapiju na nju!

(subota, 10. nov 2018, 15:51) - anonymous [neregistrovani]

Veliko Licemerije ambasadora

Prgrlio je NATO deo tuđe teritorije tj. izvršio okupaciju južne srpske pokrajine Kosovo i Metohiju u saradnji i koordinaciji sa teroristima :( To su te Nato vrednosti,saradnja sa teroristima,okupacija i agresija na Srbiju (Kosovo i Metohiju) i etničko čišćenje srba(proterano je 250.000 srba )

(subota, 10. nov 2018, 13:34) - anonymousPero iz Svedske [neregistrovani]

Znamo mi bolje...

Znamo mi bolje od ovoga gospodina sta je i sta nije taj NATOp…..Pero

(subota, 10. nov 2018, 07:24) - anonymous [neregistrovani]

Ваше вредности

Знамо ми добро Нато вредности. Искусили смо их и дан данас их искушсвамо на својој кожи. Гробља су нам пуна људи који су умрли млади. Уништили сте нам инфраструктуру, затровали земљу, нећете да платите ни материјалну штету, и безобразно се правите као да се ништа није десило. Просто је невероватно да амбасадор једне мале државе која у Нато нема ама баш никаквог утицаја, нама попује о Нато вредностима.

(subota, 10. nov 2018, 06:45) - Dragan Dubonjac [neregistrovani]

NATO i MIR

Moram priznati da me Ljudi iu NATO uvek iznova iznenađuju.
Kako misle da promene mišljenje prosečnog Srbina.
Ubijali su Civile po Srbiji svojim BOMBAMA. Okretali su glavu dok je UÇK masakrirala Srbe na KiM i pre svega LAGALI su o načinu odbrane naše Vojske.
I sada se čude zašto Srbi neće ni da čuju za čaj sa njima.
Ponašaju se kao da ništa nije bilo !

(subota, 10. nov 2018, 06:39) - anonymous [neregistrovani]

AAAХ...

...те пусте жеље, Бјорнстад!

(subota, 10. nov 2018, 06:35) - anonymous [neregistrovani]

Nato dlaku menja ali ćud nikad

NATO sinonim za agresiju,naoružavanje i obučavanje terorista,ubijanje civila, rušenje i uništavanje civilnih objekata......promenićemo mišljenje jedino kad nato ne bude postojao.

(subota, 10. nov 2018, 06:30) - anonymous [neregistrovani]

Нато

Прво драги моји натовци исплатите 300 милијарди долара одштете због бомбардовања,затим своим чланицама наредите или како кажете (волели би да промене мишљење) да повуку признање косова. Онда нека се србија изрази оће ли ил неће у нато

(subota, 10. nov 2018, 05:39) - anonymous [neregistrovani]

Kako?... Na silu?... Ne biva.

...Taman je narod, bar ja, poceo da prihvata i shvata "vrednosti" prisustva NATO-a na ovim prostorima, kad neko naredi da nas bombarduju i ubijaju. I sto je jos tragicnije da vrse genocid nad nama bombardujuci nas prljavim atomskim bombama od kojih ce stradati pokljenja i pokoljenja ko zna koliko jos godina...