Pretnje deportacijom monasima sa KiM

Nakon pokušaja obnove boravišne dozvole jedan od monaha Eparhije raško-prizrenske suočio se sa pretnjom da za nekoliko dana može da bude deportovan sa Kosova i Metohije, saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske i dodaje da se problem oko dokumenata koji ima većina Srba na KiM pokazao kao jedan od ozbiljnijih problema sa kojim se Srbi na tom prostoru suočavaju.

U saopštenju Eparhije navodi se da je M. Š., godinama monah u jednom od manastira Eparhije raško-prizrenske, pokušao prekjuče da obnovi boravišnu dozvolu na KiM.

Došao je na poziv MUP-a Kosova na fotografisanje u policiju u Prištini pošto mu je rečeno da mu je odobrena boravišna dozvola (treća po redu). Prema ranijem dogovoru, trebalo je da mu izdaju privremenu kosovsku ličnu kartu sa trajanjem od pet godina (redovne važe deset godina).

Međutim, kada je došao, posle par sati čekanja, pojavila su se dva policajca, odveli ga iza zgrade policije do automobila. Tamo mu je saopšteno da mu je zahtev odbijen i to pre pre mesec dana i da mu je istekao rok za žalbu, pa bi po zakonu trebalo odmah da ga deportuju.

Kada je M. Š. pokušao da mirno objasni da nije dobio nikakvo obaveštenje o odbijanju, već da mu je čak obećano da će dobiti ličnu kartu, pitao je za razlog odbijanja i policajci su mu saopštili da je to zato što ima dokumente koordinacione uprave (tj. dokumente koje Republika Srbija izdaje za Srbe koji žive na KiM), i da je u međuvremenu kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova propisalo da se sa takvim dokumentima ne može aplicirati za produženje boravka. Ipak, rečeno mu je da dođe sledećeg jutra, da se vidi sa šefom kancelarije za migracije i strance pri MUP-u. 

Tako je i bilo. M. Š. je došao danas (9. novembra 2018) ujutro očekujući da će nesporazum biti razrešen, međutim, ovog puta je dobio i pismenu potvrdu (rešenje) da je njegov zahtev odbijen. Dat mu je novi rok od osam dana za žalbu uz obećanje da do rešenja žalbe neće biti deportovan van Kosova. O ovom slučaju odmah je obaveštena Eparhija raško-prizrenska i preko naših advokata Eparhija je u kontaktu sa misijom OEBS-a koja posreduje u ovom problemu.

Poruka da se obaveste i druga sveštena lica

Posebno je zabrinjavajuće da je monahu M. Š. rečeno u policiji da obavesti i druga sveštena lica koja imaju dokumenta koordinacione uprave za KiM da će biti deportovani van Kosova ukoliko ne poseduju redovna dokumenta Republike Srbije, koja opet MUP Srbije ne izdaje građanima na KiM, osim ako imaju prebivalište van pokrajine. 

Treba imati u vidu da većina kosovskih Srba poseduje samo ove dokumente i pasoše koordinacione uprave (koji nisu u bezviznom režimu kao redovni dokumenti Republike Srbije). 

Građani se redovno suočavaju sa problemom dobijanja viza jer im u stranim ambasadama u Prištini traže kosovske pasoše, a kada se pojave u beogradskim ambasadama, kažu im da nisu ovlašćeni da izdaju vize za građane Srbije.

Prema najnovijim kosovskim pravilima, stranci treba da apliciraju minimum pet godina da bi dobili privremena dokumenta. 

M. Š. je već treću godinu redovno produžavao boravak, ali je odjednom suočen sa situacijom da su se pravila promenila. 

Ovo je inače do sada sedma promena koju kosovske institucije uvode od kada su obećali da će barem za crkvena lica (u skladu sa Ahtisarijevim Aneksom 5) po hitnom postupku rešavati boravište za monahe i monahinje koji sada žive u kosovskometohijskim manastirima.

Eparhija ocenjuje da je ovakav odnos kosovskih institucija prema Srbima koji već godinama žive na KiM krajnje diskriminatoran i neposredno podstiče na iseljavanje našeg stanovništva. S druge strane, nadležne institucije Republike Srbije trebalo bi što pre da pronađu rešenje kako da pomognu svojim građanima koji se suočavaju sa sve ozbiljnijim teškoćama kako da prežive u postojećim uslovima.

Eparhija raško-prizrenska mišljenja je da ovo pitanje hitno treba da se uključi i u dnevni red predstojeće sednice Saveta bezbednosti UN u Njujorku i da se ovaj problem uključi u izveštaj specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN za KiM.

broj komentara 9 pošalji komentar
(subota, 10. nov 2018, 01:32) - Kosmet [neregistrovani]

Ćutanje !

Najbolje je i dalje se braniti,ćutanjem .

(subota, 10. nov 2018, 01:18) - Тома-Трстеник [neregistrovani]

Где си Вило? Нигде те не било !!!

Рече Марко
кад је касно на Косово стиго.
Где сте сада Госпођо Могерини ???

(petak, 09. nov 2018, 21:06) - Дејан [neregistrovani]

Признање

По ком основу грађани републике Србије уопште треба да имају боравишне дозволе за своју јужну покрајину? Не верујем да је то тако дефинисано по резолуцији 1244 савета безбедности уједињених нација. Ако се из неког разлога спроводи некакво увођење виза за грађане Србије, онда је то већ озбиљно кршење људских права и треба да се изнесе пред савет безбедности УН. Западне силе колико год подржавали сепаратисте на Косову и Метохији ипак треба да обезбеде слободу грађана, статус Косова и Метохије није дефинисан никако другачије него кроз резолуцију 1244.

(petak, 09. nov 2018, 21:01) - anonymous [neregistrovani]

bravo

Sto vise pregovaraju ovi nasi nama sve gore.

(petak, 09. nov 2018, 20:56) - anonymouszik [neregistrovani]

Gde su sada pregovaraci iz Srbiji da pomognu monahu?

Gospodo iz Eparhije rasko prizrenske obratite se presedniku Vicicu koji je najbolje upucen u taj problem jer on sa kosovskom vladom i EU u isto vreme pregovara.

(petak, 09. nov 2018, 20:40) - anonymous [neregistrovani]

Korak po korak...

Kosovu i ne treba stolica u UN. Rade šta hoće. Niko im ništa ne može. Srbija iz ovog ne može izaći ne kao pobednik, nego ne vidim da išta može dobiti. Ostaćemo bez monaha - poslednjih čuvara pravoslavlja i konačno u potpunosti i bez srpskog naroda. Možemo samo da posmatramo, da reagujemo,dase žalimo, ali kako koja godina prođe sve je lošija naša pozicija.

(petak, 09. nov 2018, 20:26) - Dragan [neregistrovani]

Dragi Moji Srbi

Slušaj Predsedniče mi Srbi smo ti mnogo verolali sada pokaži da si dosledan togac inače moraš da razmiliš

(petak, 09. nov 2018, 20:04) - anonymous [neregistrovani]

Klasika.....

Sta je sledece??Da umjesto krstova na manastire postavimo polumjesec.....ili mozda Natov simbol???

(petak, 09. nov 2018, 19:32) - Саша [neregistrovani]

Приштина

Приштинске власти су неофашистичког карактера јер користе силу да би људе миц по миц прогнали из земље. Уколико уђисле да заузму север силом и без претходног договора Србија мора да уђе и пружи заштиту.