Srpski pokret obnove: Za Srbiju živih, a ne mrtvih

Srpski pokret obnove (SPO) osudio je stav Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC) da "ni po koju cenu ne sme da se dovede pod znak pitanja pun suverenitet i integritet Srbije na Kosovu i Metohiji", jer kako kaže, on vodi samo u nove sukobe "s neslućenim gubicima i tragedijom" srpskog naroda.

U saopštenju SPO-a, članice vladajuće koalicije, navodi se da je Srbija je bombardovana, razarana, da su mnogi životi odneti, a Kosovo je izgubljeno. 

"Samo novim ratom Srbija može se povratiti pun suverenitet i integritet na Kosovu, pod uslovom da ponovo ne bude poražena i suočena s neslućenim gubicima i tragedijom", navodi se u saopštenju.

Ta stranka ističe da bi "arhijereji srpske crkve trebalo da znaju da Srbija više nema glava za izginuće i postradanje kojim odišu njihovi kosovski zaveti i pozivi i da Kosovo nije teritorija, nego je Kosovo preostali srpski narod na toj teritoriji, crkve, manastiri, istorijski spomenici".

Navodi se da su to svetinje koje Srbija mora i može da zaštiti bez rata i u prijateljstvu, a ne u neprijateljstvu sa većinskim albanskim narodom na istoj teritoriji.

"Preskupo je srpski narod plaćao propovedi srpske crkve o 'nebeskoj Srbiji', o Srbiji mrtvih, a ne živih, od 27. marta 1941. pa do ratova u poslednjoj deceniji prošlog veka i sadašnjih kosovskih apela za guranje Srbije u nove nesreće i poraze", ističe u saopštenju SPO.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво