Apaturaj: Stabilnost regiona još nije obezbeđena

Zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za politička pitanja i bezbednosnu politiku Džejms Apaturaj rekao je da stabilnost Zapadnog Balkana još nije obezbeđena, da postoje izazovi i trenja, i da Alijansa u tom smislu želi da pomogne.

Na 6. NATO nedelji u Beogradu, Džejms Apaturaj je rekao da region nije dvorište, već jedna od soba zajedničkog evropskog doma čiji je cilj da doprinose bezbednosti.

Apaturaj navodi da je Zapadni Balkan oduvek bio region od strateškog značaja, da je politički značaj regiona porastao poslednjih godina i da NATO želi da doda dodatnu energiju i podsticaj da bi zemlje regiona ostvarile svoje ciljeve, koji god da su.

"Neke zemlje žele da uđu u NATO, mi to podržavamo, neke ne žele. Srbija je jedna od njih, to poštujemo, ali želimo više praktične saradnje i više političkog dijaloga i razumevanja i zato ulažemo u to", rekao je Apaturaj.

Ističe i da NATO ne nameće ništa što bi bilo komplikacija njihovim partnerima.

"Mi ne namećemo zahtev da se bira Istok i Zapad, Rusija ili NATO, poštujemo neutralnost Srbije i srpski nesvrstani stav", rekao je Apaturaj.

Dodao je da NATO ima i druge nesvrstane partnere, poput Švedske i Finske, kao i Jermenije.

"Imamo veliku listu problema sa Rusijom"

Kaže da, iz ugla NATO-a, Rusija spovodi ozbiljan i stalni proces za destabilizaciju atlantske bezbednosti.

Od velikih vojnih vežbi, invazije Ukrajine i aneksije Krima, ruskih trupa i u Gruziji i Moldaviji, trovanja političkih protivnika, sajber i internet napada, te grubog narušavanja sporazuma o kontroli naoružanja, naveo je Apaturaj.

"Imamo veliku listu problema sa Rusijom sada. To takođe komplikuje situaciju za naše saveznike, posebno u Baltičkoj i Crnomorskoj oblasti i na Zapadnom Balkanu", istakao je on.

Na pitanje da li NATO u svojim operacijama angažuje vojske zemalja koje nisu članice UN, odnosno da li će u nekom momentu "nastajuća vojska" na Kosovu biti saveznik Alijanse u operacijama, rekao je da je kao portparol naučio da ne treba da odgovara na pitanja koja počinju sa "šta bi bilo" i istakao da NATO posmatra dešavanja na Kosovu.

"Makedonska vlada napravila džinovske korake"

Govoreći o ulasku Makedonije u Alijansu, Apaturaj je rekao da su u u toj organizaciji svi saglasni da je sada izuzetna prilika za tu zemlju i da je na Makedoniji da odluči šta će se desiti sa pitanjem imena, što je uslov posle kojeg može da se ide napred, odnosno da im se ponudi poziv.

Kaže da je referendum o imenu bio ohrabrujući i da se nada najboljem uspehu, ističući da u zemlji postoji konsenzus i da je aktuelna vlada napravila džinovske korake.

Apaturaj je napomenuo da se svetsko bezbednosno okruženje dosta promenilo u prethodnom periodu i da su se mnoge strateške pretpostavke NATO od pre 10 ili 20 godina promenile.

Kaže da Kina postaje jača, ali da je NATO ne doživljava kao pretnju, ističe rizike u sajber prostoru, kao i hibridne izazove, te navodi da je veliki problem i narušena kontrola naoružanja.

Apaturaj je istakao i da NATO podržava jaču EU, kako bi Unija doprinela međunarodnoj bezbednosti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво