EU očekuje od Beograda i Prištine posvećenost dijalogu

Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) saopštila je posle nove runde dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou u Briselu da EU očekuje posvećenost dijalogu i pozvala dve strane da se uzdrže od akcija koje su u suprotnosti sa duhom normalizacije.

Visoka predstavnica Federika Mogerini održala je sastanak na visokom nivou sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

"Evropska unija očekuje od Srbije i Kosova da brzo pokažu posvećenost dijalogu imajući u vidu direktne vezu između sveobuhvatne normalizacije njihovog odnosa i konkretnih izgleda za njihove aspiracije u EU", navodi se u saopštenju EEAS posle sastanka.

Mogerinijeva je, kako se kaže, u razgovorima sa dvojicom predsednika istakla neophodnost da Beograd i Priština osiguraju okruženje pogodno za dijalog i da se uzdrže od reči, akcija i mera koje su u suprotnosti sa duhom normalizacije.

Oni su razgovarali o neophodnim koracima za napredak i odlučili da će ostati u konstantnom kontaktu u narednim danima kako bi procenili rezultate današnjeg sastanka, dodaje se u saopštenju EEAS.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 09. nov 2018, 09:46) - anonymous [neregistrovani]

EU

Moze da ocekuje.

(četvrtak, 08. nov 2018, 21:41) - anonymous [neregistrovani]

Очекивање

" ЕУ очекује од Београда..."....Нешто ми стварно није јасно...